background img
banner
banner

Προς «λουκέτο» τα ΕΛ.ΤΑ. Διακοπτού

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 40 ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Διακοπτού έχει προκαλέσει η πληροφορία περί κλεισίματος του καταστήματος των ΕΛ.ΤΑ. στην περιοχή τους, κάνοντας λόγο για διαφαινόμενο «λουκέτο» και για εσκεμμένη υποβάθμιση προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συνθήκες που επικρατούν στο κατάστημα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες του μόλις δύο άτομα, ένα εντός κι ένα ως διανομέας, παρότι πρόκειται για μία τουριστική και αναπτυσσόμενη περιοχή.

Δημοσιεύματα ήθελαν και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων να αντιδρά έντονα στο «τσουνάμι» των «λουκέτων» σε καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ στην επίσημη λίστα που ανακοινώθηκε, περιλαμβάνεται και το Ταχυδρομικό Κατάστημα Διακοπτού. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που εκτίμησαν ότι ο δήμος και οι βουλευτές του νομού θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις ώστε να αρθεί η απόφαση, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της περιοχής τους εφόσον υλοποιηθεί, αλλά και για αναγκαστική μετάβασή τους στο κατάστημα του Αιγίου, για να εξυπηρετηθούν, πράγμα που συνεπάγεται ταλαιπωρία και κόστος.

Τα πρώτα 25 ταχυδρομικά καταστήματα ανά την Ελλάδα έκλεισαν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου με το πλάνο να προβλέπει ότι ρολά θα κατεβάσει συνολικά το 10% των 1.150 σημείων φυσικής πρόσβασης, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα ανακοινωθεί ακριβής αριθμός. Το επόμενο «κύμα» πάντως θα αφορά κλείσιμο 40 καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και σε αυτό του Διακοπτού και μάλιστα αυτό προβλέπεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα 17 Ιουλίου!

Η απόφαση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»

Ειδικότερα, μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» αποφάσεις για την αναστολή συναλλακτικής δραστηριότητας σε ακόμα 40 καταστήματα των ΕΛΤΑ. Το ζήτημα θεωρείται μείζον για τις δημοτικές αρχές της χώρας δεδομένου ότι συντείνει στην περαιτέρω απομόνωση περιοχών της περιφέρειας, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να ετοιμάζει ηχηρή παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχουν διαβεβαιώσει πηγές της εταιρείας, κανένας δήμος σε όλη την Ελλάδα δε θα μείνει χωρίς φυσικό κατάστημα, υπογραμμίζοντας πως τα καταστήματα που κλείνουν – πολλά εκ των οποίων είναι μονοπρόσωπα, δηλαδή έχουν μόνο έναν υπάλληλο – δεν έβγαζαν σε τζίρο ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων που εργάζονταν σε αυτά. Πλέον θα συνενωθούν με κοντινά καταστήματα με στόχο να παρέχουν καλύτερης ποιότητας εξυπηρέτηση στους πολίτες και να μειωθούν οι ουρές. Παράλληλα, σημειώνουν πως από τις αλλαγές αυτές δε θα πληγούν οι θέσεις εργασίας.

Σε οριακή κατάσταση οικονομικά

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα ΕΛΤΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μία οριακή κατάσταση, καθώς η χρηματοδοτική ένεση των 280 εκ. ευρώ που δόθηκε στα ΕΛΤΑ για τη διασωσή τους το 2020 από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, όχι μόνο δεν έφερε αποτελέσματα, αλλά πλέον το κεφάλαιο της χρηματοδότησης έχει εντελώς εξαντληθεί.

Αυτό άλλωστε σημείωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) στο ενημερωτικό κείμενο που απέστειλε στους εργαζομένους μετά τη συνάντησή της με τη νέα διοίκηση, στο οποίο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το κεφάλαιο της χρηματοδότησης έχει εξαντληθεί. Η Εταιρία εμφανίζει σημαντικό οικονομικό έλλειμμα λειτουργίας, το οποίο είναι ζήτημα επιβίωσης να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο χρόνος δυνατότητας παρέμβασης για τη διάσωση των ΕΛΤΑ είναι μικρός και μετράει αντίστροφα».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στα 1.150 σημεία περιλαμβάνονται και τα ταχυδρομικά πρακτορεία. Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ έφταναν πριν την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου τα 620 για τα 65 εκ των οποίων έχουν ήδη αναρτηθεί αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας τους έως την προσεχή Δευτέρα. Κάθε άλλη απόφαση για κλείσιμο καταστημάτων στο εξής θα υπερβαίνει ουσιαστικά και το ποσοστό που έχει ανακοινωθεί.

Να σημειωθεί πως στη λίστα με τα «λουκέτα» της προσεχούς Δευτέρας, εκτός από τα ΕΛΤΑ Διακοπτού, περιλαμβάνονται από την Αχαΐα και τα ΕΛΤΑ Ερυμάνθειας.

Σπ. Ρουφογάλης: “Θα είναι μία ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για την περιοχή μας”

Μιλώντας στο Protionline.gr για την αρνητική αυτή εξέλιξη για την κοινότητά του, ο πρόεδρος του Διακοπτού Σπήλιος Ρουφογάλης, σημείωσε: ΄΄Είναι μία ιδιαιτέρως αρνητική παράμετρος για την περιοχή μας καθώς το κατάστημα του Διακοπτού καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφικά περιοχή και εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι να ζητήσουμε να μην προχωρήσει το «λουκέτο»΄΄. Και συνέχισε: ΄΄Πάρα πολλά υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα από τον κορωνοϊό και μετά, καθώς είναι ιδιωτικές πλέον μονάδες, υπολειτουργούν. Σαφώς και έχουν περιοριστεί οι αρμοδιότητες των υποκαταστημάτων και έχει απολυθεί αρκετός κόσμος, πολλοί υπάλληλοι. Το υποκατάστημα του Διακοπτού λειτουργεί με δύο υπαλλήλους, ο ένας που εξυπηρετεί εντός του κτιρίου και χειρίζεται τα μηχανήματα και τις υπηρεσίες internet, την αλληλογραφία ή τα πακέτα, ενώ ο άλλος είναι υπεύθυνος για τις διανομές έξω΄΄.

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση της αλληλογραφίας, ο κ. Ρουφογάλης επισήμανε: ΄΄Οι καθυστερήσεις σε παράδοση γραμμάτων, φακέλων ή διαφόρων πακέτων που σημειώνεται, δεν οφείλονται στην υποβάθμισης του υποκαταστήματος, αλλά στο ότι η υπάλληλος που έχει προσληφθεί δεν είναι από την περιοχή και δεν γνωρίζει πρόσωπα, δρόμους και περιοχές, με αποτέλεσμα να μην ξέρει ακόμη καλά πώς να κινηθεί. Δεν υπάρχουν άλλοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετήσουν αυτή την κατάσταση και μάλιστα, δύο – τρεις φορές, έχει τύχει κάποιοι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ταχυδρομείου, οικειοθελώς και αφιλοκερδώς, να βοηθούν τους υπαλλήλους ήσουν στην παράδοση δεμάτων και αλληλογραφίας όταν ο όγκος της δουλειάς είναι μεγάλος΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr