background img
banner
banner

Γλυκιά η «επίγευση» των Οινοξενείων

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Καθώς το φετινό Φεστιβάλ των Οινοξενείων οδεύει προς στο τέλος του, η «επίγευση» από τις πολυποίκιλες δράσεις του, μοιάζει πιο… γλυκιά από ποτέ. Τα επετειακά Οινοξένεια ξεπερνούν κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας όλα τα φώτα. Όχι μόνο για τις ποιοτικές εκδηλώσεις που γεμίζουν λάμψη την Αιγιάλεια, αλλά γιατί αυτά τα δέκα χρόνια, έχουν καταφέρει να αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας και προβολής της Αιγιάλειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εκδηλώσεις των Οινοξενείων ξεκίνησαν στις 19 Αυγούστου και θα συνεχιστούν στα Καλάβρυτα για πρώτη φορά από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη η παράσταση «Την άμπελο, τον τρυγητή υμνούμε…»

Η παράσταση που κλείνει ουσιαστικά τον κύκλο των φετινών Οινοξενείων για την Αιγιάλεια, πραγματοποιείται την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στο υπαίθριο θέατρο «Γεώργιος Παππάς».

Τα φετινά επετειακά Οινοξένεια για τα δέκα χρόνια ύπαρξης του θεσμού τελειώνουν έτσι το φετινό τους ταξίδι στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας με μια μουσικοχορευτική παράσταση από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου με τίτλο «Την άμπελο, τον τρυγητή υμνούμε…», ανταμώνοντας την πανσέληνο με τη μουσικοχορευτική παράσταση με το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου!
Μια βραδιά αφιερωμένη στο αμπέλι, στον τρύγο, στο κρασί και στον τρυγητή, χαρακτηριστικά στοιχεία της Αιγιάλειας, μα και της Ελλάδας ολάκερης, κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι!

Με την παραίνεση του Τρυγαίου, οι τρυγητές θα μπουν στ’ αμπέλι, θα περιδιαβούν με μουσικές, τραγούδια και χορούς τον ελλαδικό χώρο και θα υμνήσουν τον οίνο, για να ευφρανθούν ψυχή και νους των συμποσιαστών…

Οργάνωση παράστασης Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Συμμετέχει-συμπράττει ο κορυφαίος κλαρινίστας Νίκος Φιλιππίδης με την ορχήστρα του, ηθοποιοί, χορευτές-τριες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κάθε εκδήλωση κι ένα μήνυμα…

Οδεύοντας προς το τέλος αυτής της αξιοθαύμαστης διαδρομής, ο πλέον αρμόδιος να αποτιμήσει τις δράσεις του φετινού Φεστιβάλ, είναι ο πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια αλλά και του Φεστιβάλ, οινοποιός Άγγελος Ρούβαλης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από το Protionline.gr, επισήμανε: ΄΄Νομίζω ότι αυτή τη χρονιά τα “Οινοξένεια” είναι μία αλλαγή. Αποδεικνύεται ότι είναι ένας θεσμός που μπορεί να προβάλλει την Αιγιάλεια με πολλούς τρόπους. Οι εκδηλώσεις τυγχάνουν ιδιαίτερης ανταπόκρισης από τον κόσμο, διαθέτουν ένα επίπεδο και μεταφέρουν πάντα ένα μήνυμα, είτε γίνονται στο Μέγα Σπήλαιο και σε απομακρυσμένους αμπελώνες, είτε στη θάλασσα με τις καταδύσεις, είτε είναι μουσικές εκδηλώσεις, όπως η πρόσφατη μουσική δράση με την όπερα ή με το Χορευτικό Εργαστήρι με μία σημαντική παράσταση γύρω από τον τρύγο. Ας μην ξεχνάμε και την εκδήλωση της Βαλιμής με το Master Class ή την ενδιαφέρουσα και πλήρως επιτυχημένη δράση στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας. Όλα αυτά λοιπόν, σηματοδοτούν κάτι το καθένα. Η προσέλευση του κόσμου είναι πολύ σημαντική και οι πιο πολλές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται sold-out. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το μήνυμα που βγαίνει από όλο αυτό: «Το πρόσωπο των Οινοξενείων είναι καινούριο, χαμογελαστό, πολυποίκιλο και φιλόξενο, με κύριο άξονα πάντα τα προϊόντα ποιότητας, και το κρασί το οποίο είναι το προϊόν που οργανώνει την γαστρονομία και την ποιότητα της περιοχής»΄΄.

Ο πολιτισμός και η επικοινωνία των ανθρώπων, ήταν πάντα ζωντανά μεταξύ Καλαβρύτων και Αιγιάλειας

Ενεργό ρόλο στα φετινά Οινοξένεια έχουν και τα Καλάβρυτα εκεί όπου θα λάβουν χώρα οι δράσεις από την 1η ως τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ρούβαλης, σημειώνει: ΄΄Η γεωλογία της περιοχής των Καλαβρύτων είναι τέτοια που μας «ανάγκασε» από φέτος να συμμετέχουν ενεργά στις συνολικές δράσεις. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η ευρύτερη περιοχή, η Τράπεζα, η Μαμουσιά, οι βουνοπλαγιές μέχρι τον Χελμό, διαμορφώνει και το κλίμα της και βεβαίως τα προϊόντα ποιότητας που υπάρχουν, το λεμόνι και το λάδι, μέχρι τα δημητριακά και τα όσπρια ή την πανίδα των Καλαβρύτων, που τρέφονται σε αυτές τις συνθήκες. Ο πολιτισμός και η επικοινωνία των ανθρώπων, ήταν πάντα ζωντανά μεταξύ Καλαβρύτων και Αιγιάλειας. Υπάρχει κοινός πληθυσμός και πολλοί άνθρωποι από την Αιγιάλεια εργάζονται στα Καλάβρυτα ή και το αντίθετο, επομένως υπάρχει μία ενότητα τέτοια που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Επίσης, ικανοποιεί και τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν με μία τέτοια εκδρομή να βιώσουν τη θάλασσα και τα φαράγγια της περιοχής, τον Οδοντωτό τα Καλάβρυτα και τον Χελμό. Είναι μία αποκαλυπτική εμπειρία΄΄.

‘Αγγελος Ρούβαλης: «Τα Οινοξένεια δημιουργούν την εικόνα της Αιγιάλειας προς τα έξω και γεννούν ερεθίσματα»

Κατά πόσο όμως το φεστιβάλ έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής; ΄΄Αρχικά τα Οινοξένεια ήταν μία αφορμή για να επισκεφθούν καινούριοι άνθρωποι την περιοχή και ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί. Οι εκδηλώσεις είναι το κλειδί της επιτυχίας. Τα Οινοξένεια δεν είναι μία εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης, δεν είναι ένα γραφείο ταξιδίων ούτε μία εταιρεία του δήμου. Επομένως, δεν είναι ο φορέας που θα οργανώσει τις τουριστικές ροές. Τα Οινοξένεια δημιουργούν την εικόνα της Αιγιάλειας προς τα έξω και γεννούν ερεθίσματα για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι τουριστικές αυτές ροές. Νομίζω ότι αυτό ήδη το έχουμε πετύχει. Φέτος είχαμε και γκρουπ επισκεπτών που ήρθαν για τις εκδηλώσεις των Οινοξενείων και θέλουμε να τους ρωτήσουμε τη γνώμη τους για αυτά που είδαν. Έχω την εντύπωση ότι αν ο δήμος πάρει στα χέρια του αυτό το αποτέλεσμα, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει και άλλες ροές μέσα από αυτό και να ανεβάσει πλήρως την συνολική εικόνα της περιοχής΄΄.

΄΄Υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων, διαφόρων ειδικοτήτων, που βοήθησαν καίρια στην οργάνωση και στις δεκάδες φετινές εκδηλώσεις και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ΄΄, προσθέτει ακόμη ο κ. Ρούβαλης, απευθύνοντας κάλεσμα και για τις υπόλοιπες αξιόλογες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οι προγραμματισμένες για την Τετάρτη εκδηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι για την Τετάρτη 30 Αυγούστου, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι οι εξής: Αρχαιολογική περιήγηση –ξενάγηση. Συγκέντρωση στις 9.30π.μ. και ξενάγηση στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου και τον αχαϊκό αποικισμό από τον δρ. Αρχαιολογίας κ. Ανδρέα Βόρδο. Αναχώρηση με τα Ι.Χ. προς το χωριό Κούμαρη και τον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς, όπου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον υπεύθυνο της ανασκαφής κ. Βόρδο, ανάμεσα στους αμπελώνες και με φόντο τη μαγευτική πανοραμική θέα. Από τις 7.00μ.μ. ως τις 11.00μ.μ.θα πραγματοποιηθεί μουσικό δρώμενο στους αμπελώνες Ρούβαλη. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στο βουκολικό ορεινό τοπίο, η μουσική μάς ταξιδεύει σε ένα μαγικό σούρουπο! Το σύνολο πνευστών, με τον ιδιαίτερο ήχο σε συνδυασμό με τη φυσική ακουστική του τόπου, θα παρουσιάσει το «Country Pictures», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με την επιμέλεια του βραβευμένου μαέστρου Γιώργου Μπαμπαράκου. Θα προηγηθεί ξενάγηση στις ποικιλίες σταφυλιών και τη γεωλογική διαμόρφωση της αμπελουργικής ζώνης της Αιγιάλειας, σε ένα μοναδικό τοπίο από τον Κορινθιακό ως την κορυφή του Χελμού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr