background img
banner
banner

Τριήμερη εκδήλωση «Καλάβρυτα, Δρόμοι Κρασιού»

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΩΝ 2023

Η ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2023, μας προσκαλεί στην τριήμερη εκδήλωση «Καλάβρυτα, Δρόμοι Κρασιού», που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως την 3η Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δράσεις, με τα Καλάβρυτα να λαμβάνουν τη… σκυτάλη των εκδηλώσεων από την Αιγιάλεια, κλείνοντας έτσι το φεστιβάλ του θεσμού.

Με… ταξίδι στα άστρα και προβολή φιλμ η πρώτη μέρα

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 1η Σεπτεμβρίου: Έκθεση φωτογραφίας: «Τα άστρα από την κορυφή του Χελμού!» 20:00 Πέτρινο, Καλάβρυτα Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας. Τριάντα μοναδικές απεικονίσεις του νυχτερινού ουρανού, από τις φωτογραφήσεις τριών χρόνων του extreme φωτογράφου Ανδρέα Μεσσήνη, από την περιπλάνησή του στις κορυφές του Χελμού, μας προσφέρουν ένα θαυμαστό ταξίδι στα άστρα! Παράλληλα, ένα Nightsky Movie σε μορφή Timelapse θα μας ταξιδέψει στο εντυπωσιακό πέρασμα του γαλαξία μας από τους αμπελώνες της ορεινής Αιγιάλειας έως τα Καλάβρυτα με το επιβλητικό Αστεροσκοπείο του Αρίσταρχου να στέκεται στα 2.340 μ. κάτω πραγματικά από το φως των αστεριών.

Προβολή του φιλμ «Arcadia 1900». 21:00, Κεντρική πλατεία Καλαβρύτων Εκατό χρόνια πριν, στη γειτονική Αρκαδία, γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Παρά τα διεθνή βραβεία, οι συγκρούσεις στην οικογένεια και οι διαπλεκόμενοι ανταγωνιστές ανατρέπουν τη θετική έκβαση. Ο σκηνοθέτης Κ. Σπυρόπουλος, ανασυνθέτει υπέροχα την εποχή και τους πρωταγωνιστές της. Στην ταινία, τον πατέρα αφέντη, υποδύεται ο μοναδικός Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Η παρουσία του σκηνοθέτη και των σύγχρονων ποιοτικών κρασιών των οινοποιείων του Δικτύου Οινοξένεια, που θα δοκιμάζονται επιτόπου, φωτίζουν την ταινία και την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού.

Workshop, Masterclass και μουσική το Σάββατο

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου: Ημερίδα – Workshop «Καλάβρυτα, στους Δρόμους Κρασιού Πελοποννήσου» 10:00-12:00 Ημερίδα – Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων Ημερίδα για την ανάδειξη της οινικής ταυτότητας της περιοχής των Καλαβρύτων και την ιστορική διασύνδεσή της με τους δρόμους του κρασιού της Πελοποννήσου. Θα αναδειχθεί, επίσης, ο σημαντικός ρόλος της συνεργασίας μεταξύ τομέων, στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής (γαστρονομία , δρόμοι κρασιού, ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλπ.) και στη βελτίωση των δεξιοτήτων και γνώσεων των επιχειρηματιών.

Προσέλευση – Εγγραφές Χαιρετισμοί: • Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων – Πρόεδρος ΕΔΠ CLLD/LEADER ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. • Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας – Μέλος ΕΔΠ CLLD/LEADER ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. • Ιωάννης Κοβάνης, Προϊστάμενος Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Παρουσιάσεις/Ομιλίες: • Άγγελος Ρούβαλης, Πρόεδρος Δικτύου Ποιότητας ΟΙνοξένεια / Περιήγηση στην ιστορία των Καλαβρυτινών αμπελώνων • Περικλής Μπαλτάς, ACHAIA CLAUSS / Οι δρόμοι και τα μονοπάτια της ιστορίας και του κρασιού • Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος ξενοδόχων Δράμας / Η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας ενός τόπου, εφαλτήριο τουριστικής ανάπτυξης μέσα από τη συνεργασία πρωτογενή και τριτογενή τομέα. • Μάριαν Σπίγγου, Σύμβουλος Marketing Οινοτουρισμού – Grapefool Communications / Δρόμοι κρασιού και αγροτουρισμός: Τρόποι ανάπτυξης και προβολής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες • Tina Macris, Director, Mindhaus – Tourism Marketing Strategy / Συνέργειες και καλές πρακτικές στην ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου • Μαρία Βουτσινά, Europe Direct – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Ευρωπαϊκές πολιτικές σε θέματα οινοτουρισμού Ανοιχτή συζήτηση Συντονισμός: Ηρώ Τσιμπρή, ΜΒΑ – Γεν. Δ/ντρια ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. & Συντονίστρια CLLD/LEADER 10:00-10:15 10:15-10:30.

10:30-11:30 11:30-12:00 12.00-14.00 WORKSHOP – Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων Tο εργαστήριο (workshop) στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, τη σημασία των δικτυώσεων για την υλοποίηση δράσεων και την ενίσχυση των συνεργειών, με βάση της ανάγκες της περιοχής όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Συμμετέχουν μέλη δικτύων / επαγγελματιών του οίνου και στελέχη των Αναπτυξιακών Εταιρειών (ΟΤΔ – CLLD/LEADER) της Διατοπικής Συνεργασίας: «Δρόμοι Κρασιού Πελοποννήσου». Προσέλευση – Εγγραφές Παρεμβάσεις – Τοποθετήσεις επαγγελματιών/δικτύων οίνου & τουρισμού καθώς και στελεχών αναπτυξιακών εταιρειών • Ηρώ Τσιμπρή, Γεν. Δ/ντρια ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ – Συντονίστρια CLLD/LEADER Π.Ε. Αχαΐας / Παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας: «Δρόμοι Κρασιού Πελοποννήσου» • Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός Διευθυντής ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε. / Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης Κέντρου Οινοτουρισμού στην Πελοπόννησο • Άγγελος Ρούβαλης, Οινοποιός – Πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ • Ντίνα Σπυροπούλου, Γεωπόνος – ΕΝΟΑΠ • Γιώργος Τσιμπίδης, Οινοποιός – ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΛΒΑΖΙΑ • Άρης Τσέλεπος, Οινοποιός – ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ (υπό σύσταση) • Χρίστος Τσατσαρώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. Μονεμβασία- Malvasia ΑΜΚΕ Συντονισμός: ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ 12:00 12:00-14:00.

Masterclass* με τον Γιάννη Καρακάση MW: «Ορεινή Αχαΐα και Πλαγιές Αιγιάλειας: σπάνιες ποικιλίες και ηρωική αμπελουργία», 18.00, Πέτρινο, Καλάβρυτα Η ζώνη της Ορεινής Αχαΐας και των πλαγιών της Αιγιάλειας, αναδύεται τελευταία ως μια από τις πιο συναρπαστικές οινικές περιοχές στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τις σπάνιες (κυρίως αυτόχθονες) ποικιλίες όπως η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό, ο Σιδερίτης και το Λαγόρθι με την ηρωική αμπελουργία σε ακραία υψόμετρα και μεγάλες κλίσεις, πολύ συχνά, με την παρουσία παλαιών κλημάτων. Είναι ελάχιστες οι περιοχές στον κόσμο που μπορούν να επιδείξουν ανάλογη δυναμική και χαρακτηριστικά, παράγοντας ταυτόχρονα κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αυθεντικότητα. Κλειστό Masteclass (με δήλωση συμμετοχής), που θα παρουσιάσει ο Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης.

SERENADE Μουσική βραδιά 21:00 Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων Το άρωμα, το χρώμα και οι γεύσεις της Αιγιαλείας συναντούν τη μουσική του «Melos Duo»: Φλάουτο Θεοδώρα Βικάτου – κιθάρα Ανδρέας Κίκινας. Οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν έργα μεγάλων συνθετών όπως Gluck, Debussy, Tedesco, Villa-Lobos, Piazzolla κ.ά., ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έργα εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα. Θα κλείσουμε την μουσική βραδιά σιγοτραγουδώντας όλοι μαζί αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου καθώς θα μας κρατούν συντροφιά τα κρασιά των οινοποιών του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια.

Οδοιπορικό στις γεύσεις την Κυριακή

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου: «Οδοιπορικό στο Κλήμα του Παυσανία», 10:00, Αναχώρηση από Καλάβρυτα (ιδιωτικά με ΙΧ) 11:00 Ξενάγηση στο Κλήμα του Παυσανία Ο γεωπόνος Κώστας Μπακασιέτας (master αμπελουργίας – οινολογίας) μας υποδέχεται στο αρχαιότερο φυτό αμπέλου στην Ελλάδα, στο χωριό Παγκράτι, μας ξεναγεί και μας συνδέει με τις «Ημέρες Νεμέας» της γειτονικής αμπελουργικής περιοχής!

Η 3ήμερη εκδήλωση πραγματοποιείται από την ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας «Δρόμοι Κρασιού Πελοποννήσου» του Υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr