background img
banner
banner

Δέσμευση Δημ. Καλογερόπουλου για έμπρακτη στήριξη του Πολιτισμού

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ FORUM ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μία άκρως εποικοδομητική συνάντηση, η οποία, όπως φαίνεται, μπορεί να αποτελέσει τη βάση περαιτέρω συνεργασίας, είχαν χθες το πρωί εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από περιοχές της χώρας, με τον δήμαρχο Αιγιαλείας. Πρόεδροι Ομοσπονδιών Πολιτιστικών Συλλόγων, προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας, επισκέφθηκαν τον Δημήτρη Καλογερόπουλο στο Δημαρχείο, λίγες ώρες πριν το Forum που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Αίγιο και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Πολιτισμού σε πανελλήνιο επίπεδο.
Οι πρόεδροι δύο Ομοσπονδιών, από Ρόδο και Εύβοια επισκέφθηκαν τον δήμαρχο συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας, Σταύρο Καραδημητρόπουλο και Νίκο Παπαδόπουλο αντίστοιχα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, με τον δήμαρχο να αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του έργου που παράγουν και να εκφράζει τη διάθεση να τους στηρίξει, μέσω και της συμμετοχής του σε επιτροπές σε εθνικό επίπεδο, όπως της προεδρίας της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ που κατέχει.

Στ. Καραδημητρόπουλος: ΄΄Στόχος μας είναι να κάνουμε δράσεις που θα φέρνουν τον Πολιτισμό κοντά στους πολίτες΄΄

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας Σταύρος Καραδημητρόπουλος σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης: ΄΄Θέλουμε να έχουμε ένα σημείο που τα σωματεία θα συναντιούνται κάθε χρόνο, θα προβληματίζονται, θα μιλούν, θα καταθέτουν προτάσεις για καινοτόμες δράσεις στον χώρο. Έτσι πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει και το σημερινό (χθεσινό) Forum, μία τελείως διαφορετική δράση από αυτές που διοργανώνουν τα σωματεία κάθε χρόνο και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε από εδώ και πέρα σαν Ομοσπονδία να κάνουμε δράσεις που θα φέρνουν τον Πολιτισμό κοντά στους πολίτες. Επιθυμία μας είναι να ανοιχτούμε στους πολίτες. Η αυτοδιοίκηση, όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια και το κράτος θα πρέπει να βοηθήσουν τα πολιτιστικά σωματεία, διότι έχουμε πολλά σωματεία που έχουν μεγάλη ιστορία και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν φυλάξει ήθη, έθιμα, παραδόσεις, κουλτούρα και αναδεικνύουν την Αιγιάλεια ή την εκάστοτε περιοχή΄΄.

Ο ρόλος της Συνομοσπονδίας

Ο Τάσος Δημητρίου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας και προσωρινός πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αναφέρθηκε στον ρόλο της Συνομοσπονδίας, ως εξής: ΄΄Χαίρομαι για την πρόσκληση, ο δήμαρχος είναι πολύ φιλόξενος όπως και οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας Αιγιαλείας. Η Συνομοσπονδία είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2015. Κάναμε συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι μία δύσκολη προσπάθεια να συνενώσουμε τον Πολιτισμό που στην Ελλάδα έχει διαφορετικές κουλτούρες και έθιμα. Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε το πρώτο συνέδριο. Αυτή η διοργάνωση του Αιγίου θα είναι πολύ εποικοδομητική και νομίζουμε ότι πρέπει να είναι το Forum που θα συναντιόμαστε κάθε χρόνο, ίσως είναι και διήμερο του χρόνου. Θέλουμε κ. Καλογερόπουλε να το στηρίξετε και του χρόνου σαν δήμαρχος. Θέλω να δώσουμε έμφαση στο να οργανώσουμε τους Συλλόγους για να μπορούν με τη σειρά τους να βοηθήσουν σε αυτό που λέμε «Πολιτισμός –Επιχειρηματικότητα». Αν δεν υπάρχουν δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες και οργανωμένοι σύλλογοι δεν θα μπορούν να κάνουν πράξη αυτό που θέλει και η πολιτεία και ο πολίτης΄΄.

Η σημασία του Πολιτισμού

Στη σημασία του Πολιτισμού αναφέρθηκε και ο Παναγιώτης Εγγλέζος πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρόδου, σημειώνοντας: ΄΄Ο Πολιτισμός ενώνει. Εμείς έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια σε πανελλήνιο επίπεδο, να κρατήσουμε όρθια τα στοιχεία και τα σημεία που χαρακτηρίζουν την κοινωνία τη δική μας, δηλαδή θρησκεία, οικογένεια και πολιτισμός. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να πορευτούμε. Έχουμε αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο, αυτόν της ανάδειξης, διατήρησης των ηθών και εθίμων τα οποία πιστεύουμε ότι θα είναι αυτά που θα μας διατηρήσουν και θα μας σώσουν από όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό. Συνεργαζόμαστε άριστα με την τοπική αυτοδιοίκηση στον τόπο μας. Η Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού πρέπει να στηρίζει τις προσπάθειες των συλλόγων, των ομοσπονδιών και των ενώσεων. Γιατί αυτά εκπροσωπούν την κοινωνία. Ένα χωριό και μία κοινωνία μπορεί να επιβιώσει χωρίς να έχει σχολείο ή ακόμη και εκκλησία αλλά όχι χωρίς πολιτιστικό σύλλογο. Όσο και να ακούγεται παράδοξο, το έχουμε βιώσει. Οι σύλλογοι κρατούν την κοινωνία, τον κόσμο στο χωριό, κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις΄΄.

Δράση εθελοντική και ουσιαστική

Ο Γραμματέας ΟΣΑ Νίκος Παπαδόπουλος επισήμανε: ΄΄Καλωσορίζω τους κυρίους που εκπροσωπούν τα δευτεροβάθμια όργανα. Το ευχάριστο είναι ότι εμείς σαν Ομοσπονδία Αιγιαλείας καταφέραμε, με προσπάθεια όλων των μελών του Συμβουλίου και όλων των συλλόγων μελών μας, να δημιουργήσουμε μία θετική πορεία στον χώρο του Πολιτισμού. Αυτό το συνέδριο, το οποίο στηρίζουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο δήμος Αιγιαλείας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μας δίνει μία δυναμική να δείξουμε ότι ο Πολιτισμός προσφέρει στην κοινωνία. Άλλωστε, όλοι εμείς που ασχολούμαστε είμαστε εθελοντές, δεν έχουμε πρόθεση να κερδίσουμε κάτι, δίνουμε από τον προσωπικό μας χρόνο΄΄.

Αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης των δράσεων – Θα μεταφέρει το αίτημα στην ΚΕΔΕ ο δήμαρχος

΄΄Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που είσαστε εδώ και εκτιμώ την παρουσία της Ομοσπονδίας στο Αίγιο. Θέλω αυτό το Forum και η επίσκεψή σας εδώ να είναι η απαρχή μιας μόνιμης συνεργασίας με την Ομοσπονδία που ασχολείται σε εθνικό επίπεδο με τον Πολιτιστικό και τις δράσεις, γιατί πρέπει να εκτιμήσουμε τουλάχιστον δύο πράγματα από τα πολύ σπουδαία που κάνουν οι σύλλογοι. Το ένα είναι ότι ανιδιοτελώς προσφέρουν στο να στηριχθούν η κοινωνία, η παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Το άλλο είναι ότι προσφέρουν πολλά, δύο εκ των οποίων είναι η αναψυχή για τους ίδιους τους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε διάφορες εκδηλώσεις και η πληροφόρηση, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι παράγουν οικονομικό αποτέλεσμα στις περιοχές που δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι. Επομένως, η ωφελιμότητα είναι πολλαπλή΄΄, ανέφερε ο δήμαρχος Αιγιαλείας.

Παράλληλα, ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε: ΄΄Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο ούτως να μπορέσουμε να στηρίξουμε όλοι μαζί τις προσπάθειες αυτές. Να ξέρετε ότι από τη δική μου πλευρά ως πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, θα κάνω καθετί που είναι δυνατόν, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που κάνετε. Προτείνω σε επόμενο συμβούλιο να μεταφέρω μία εμπεριστατωμένη δική σας πρόταση. Θεωρώ ότι δεν είναι πολύ δύσκολο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ή του ΕΣΠΑ, είτε του «Φιλόδημος» να εξασφαλίσουμε χρήματα, να έχουμε μία κεντρική πηγή χρηματοδότησης για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Κακά τα ψέματα, ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα χρειάζεται την υποστήριξη όχι μόνο τη θεσμική αλλά και την οικονομική. Από την πλευρά που θα κάνω ό,τι μπορώ για τη φιλοξενία εκδηλώσεων κάθε χρόνο ή όποτε εσείς επιλέξετε. Η ουσία είναι να συνεργαστούμε για να έχουμε πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr