background img
banner
banner

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικούς δρόμους από την κακοκαιρία

ΣΕ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ ΖΑΧΛΩΡΙΤΙΚΑ, ΜΑΜΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και το κατολισθητικό φαινόμενο που προκάλεσε η ένταση της κακοκαιρίας “Elias”, έφεραν μεγάλης έκτασης ζημιά σε δεκάδες σημεία, σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της Αιγιάλειας και σε πολλές καλλιέργειες.

Η “μανιασμένη” νεροποντή, έφερε πάλι στο “φως” τις παθογένειες που υπάρχουν, ειδικά μετά από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές που σημειώθηκαν. Οι τρεις κοινότητες που βρέθηκαν οι περισσότερες ζημιές, ήταν τα Ζαχλωρίτικα, η Μαμουσιά και η Τράπεζα, ενώ στα “μαλάκα” έπεσε η περιοχή της Ζήριας καθώς δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ζημιές.

Καίρια κινητοποίηση

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου και η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, σε συνδυασμό με τα συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν έχουν σταματήσει καθόλου – για τρίτη συνεχόμενη ημέρα – να εργάζονται πυρετωδώς σε κάθε σημείο της ευρύτερης περιοχής. Μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα οχήματα δουλεύουν συντονισμένα ώστε να απομακρυνθούν τόνοι φερτών υλικών, που βρέθηκαν σε αγροτικούς και κύριους δρόμους, δημιουργώντας ορισμένες φορές κυριολεκτικά… χάος.

Οι φορείς της περιοχής – κατά γενική ομολογία και παρ’ όλες τις διαφορετικές… όψεις – έδειξαν πως είναι σε πλήρη ετοιμότητα και η ημέρα της μεγάλης έντασης της κακοκαιρίας που έπληξε πιο πολύ την ανατολική πλευρά του Δήμου, αντιμετωπίστηκε με πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Καταστροφές σε καλλιέργειες

Δεκάδες μηχανήματα και τεχνικά συνεργεία, επιχειρούν συνέχεια και σε σημεία που υπάρχουν προβλήματα από τις κατολισθήσεις ή σε αρτηρίες και αγροτικές οδούς που έχουν συγκεντρωθεί πάσης φύσεως υλικά, κάνοντας το δίκτυο ορισμένες φορές εξαιρετικά δυσπρόσιτο ή και απλησίαστο. Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και κτήματα, καθώς πολλοί ιδιώτες, βρίσκουν τόνους λάσπης, πέτρες, κλαδιά και ξύλα ή κάθε λογής υλικά στα κτήματά τους. Οι καταστροφές είναι κυρίως σε ελιές και λεμονιές, είδη που κυριαρχούν στην περιοχή.

Ζαχλωρίτικα: Τεράστιες ζημιές στη θέση Αγία Ειρήνη

Η Παλαιά Εθνική Οδός δεν έχει κίνδυνο να κλείσει πάλι – εκτός σοβαρού απροόπτου – αφού έχουν καθαριστεί όλα τα σημεία που υπήρξε θέμα τις προηγούμενες δύο ημέρες, απ’ άκρη σ’ άκρη. Πολλά προβλήματα όμως βρίσκονται να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην κοινότητα των Ζαχλωριτίκων και πιο συγκεκριμένα στην θέση Αγία Ειρήνη, όπου σπίτια και καλλιέργειες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τόνους λάσπης. Τεράστιες ζημιές έχουν γίνει στο 3ο χιλιόμετρο της γραμμής του Οδοντωτού, στο ύψος της Σπηλιάς του Ηρακλή (που είχε παραδοθεί στις φλόγες του περασμένου Αυγούστου) στον οικισμό Λεύκα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το σταμάτημα των δρομολογίων από τη Δευτέρα.

“Υπάρχουν καταστροφές σε πολλά σημεία και η κατάσταση είναι απελπιστική. Έχουν πληγεί καλλιέργειες και αγροτικοί δρόμοι. Ας ελπίσουμε ότι κακοκαιρία τελείωσε και ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στο φαινόμενο. Το σημαντικό είναι πως δεν έχουμε κάποιο τραυματισμό και δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή. Οι αυτοψίες συνεχίζονται ανελλιπώς και τα μηχανήματα του Δήμου επιχειρούν συνεχώς” δήλωσε χθες στο Protionline.gr ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαχλωριτίκων Παναγιώτης Μητσόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν θα υπάρξει έξαρση του φαινομένου και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τράπεζα: Αναγκαία η κατασκευή κορμοδεμάτων

Μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων και μεγάλες καταπτώσεις σε ρέματα, δυτικά του χωριού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που βρέχει να κλείνει ο δρόμος, προς μια συγκεκριμένη περιοχή δυτικά του χωριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η μέχρι τώρα αντίδραση και ανταπόκριση του Δήμου Αιγιάλειας είναι άμεση και συνεχής” δήλωσε στo Protionline.gr η Πρόεδρος της Κοινότητας Τράπεζας Ξανθή Παπακανέλλου, η οποία επεσήμανε επίσης ότι μετά από επικοινωνία που είχε πρόσφατα με αρμόδιους υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγίου, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Υπηρεσία θα προβεί στην κατασκευή κορμοδεμάτων σε καίρια σημεία του βουνού, προκειμένου να ανακοπεί η ορμή του νερού η οποία είναι πρωτοφανής, αφού το όρος που βρίσκεται πάνω από την Τράπεζα έχει καεί ολοσχερώς και δεν “κρατάει” απολύτως τίποτα. Τέλος, η Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ευτύχημα το ότι εντός του χωριού δεν υπάρχει κανένα πλυμμηρικό φαινόμενο μέχρι στιγμής, που να θέτει σε κίνδυνο σπίτια.

Μαμουσιά: Καταστράφηκε το 40% της αγροτικής οδοποιίας

Είναι η κοινότητα που καταγράφει τις περισσότερες ζημιές, από την θεομηνία που έπληξε το προηγούμενο τριήμερο την Αιγιάλεια. Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου το βράδυ, η 22α Επαρχιακή Οδός παρέμεινε κλειστή για 8 ώρες περίπου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 40% των αγροτικών δρόμων της κοινότητας, έχουν ολική καταστροφή. Τα φρεάτια έχουν κλείσει και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Σε μία έκταση περίπου 5 χιλιομέτρων, κυρίως από το οροπέδιο που οδηγεί προς τα Νιάματα, οι διαβρώσεις και τα σπασίματα των κύριων και αγροτικών δρόμων είναι… “κοντά κοντά”. Ίσως χρειαστεί να περάσουν πολλές ημέρες, για να γίνει η συνολική καταγραφή των ζημιών, καθώς καλλιέργειες και κτήματα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και παραμένουν τα ζητήματα να υπάρχουν, παρ’ όλο που η Υπηρεσία του Δήμου με μεγάλη αυταπάρνηση και συνεχή προσπάθεια επιχειρεί στη περιοχή με κάθε τρόπο, για την άμεση διόρθωση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των συνολικών ζημιών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι και στις τρεις κοινότητες που υπάρχουν σοβαρές ζημιές, πρέπει να καθαριστούν άμεσα τα ρέματα και τα λαγκάδια, καθώς και τα βουλωμένα φρεάτια, αφού υπάρχουν αρκετές καταπτώσεις και υποχωρήσεις περιφράξεων λόγω των λασπόνερων που λιμνάζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει απίστευτη διάβρωση, σε πολλούς αγροτικούς δρόμους και μικρά σοκάκια, κάνοντας τα, δυσπρόσιτα ακόμα και να περπατηθούν απλά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr