background img
banner
banner

Επιτυχημένο και με χρήσιμα συμπεράσματα…

ΤΟ “1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ FORUM ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ” -ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ “ΕΒΑΛΑΝ” ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Απαντήσεις στο πώς μπορεί ο Πολιτισμός μέσα από συλλογική δράση και συνέργειες να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης ενισχύοντας την κοινωνία και την οικονομία, δόθηκαν στο σπουδαίο από κάθε άποψη “1ο Πανελλήνιο Forum Πολιτιστικών Φορέων” που διεξήχθη την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο. Με σημαντικούς ομιλητές και εισηγήσεις που χαράσσουν κατευθύνσεις, το εγχείρημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας πέτυχε και με το παραπάνω τον σκοπό του, ενώ άπαντες εξέφρασαν την επιθυμία καθιέρωσης του Forum και διεξαγωγής του μία φορά τον χρόνο.

Ο αρχικός στόχος των διοργανωτών, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας και των εκπροσώπων του προγράμματος Europe Direct της Π.Δ.Ε., όπως φαίνεται, έχει επιτευχθεί πλήρως και αυτό, δεν το πιστοποιούν μόνο οι πολλοί και σημαντικοί ομιλητές που τοποθετήθηκαν στο Forum αλλά κυρίως ο κόσμος που παρακολούθησε το Συνέδριο, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ήταν στην ουσία ένας πολύωρος και γόνιμα εποικοδομητικός διάλογος ανθρώπων που εργάζονται και πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στον Πολιτισμό, την Τέχνη και την Επιχειρηματικότητα. Το ζητούμενο της συζήτησης ήταν οι φορείς και οι σύλλογοι της περιοχής, να γίνουν μια “γροθιά” και να συνεργαστούν στον τομέα της επιχειρηματικότητας μέσω της πολιτιστικής δημιουργίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας το όφελος των συμμαχιών ανάμεσα σε πολιτιστικούς φορείς και επιχειρήσεις, με στόχο τη βελτίωση της κουλτούρας και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Μία άριστη συνεργασία

Το οργανωμένο Forum της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα, ενώ είχε την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας, της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., του Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας, της οργανωτική στήριξη της Enalia Events και της Π.Δ.Ε. Ο “μαέστρος” της ιδιαίτερης προσπάθειας, ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Α. Σταύρος Καραδημητρόπουλος, στο σύντομο αλλά πολύ ουσιαστικό αρχικό του χαιρετισμό, ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στην αίθουσα του Πολύκεντρου, οριοθετώντας μία συζήτηση – πλάνο, που ήταν “καταδικασμένο” να… επιτύχει.

Οι εισηγήσεις και οι αξιόλογοι ομιλητές

Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες και ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση, λόγω των κατολισθήσεων που προέκυψαν κατά την μεγάλη κακοκαιρία στην περιοχή του Διακοπτού, το απόγευμα της Δευτέρας. Η καλαισθησία του χώρου και η διακόσμησή του, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό μπουφέ που υπήρχε από νωρίς στην είσοδο της αίθουσας και τον ταιριαστό φωτισμό, δημιουργούσαν ένα απόλυτα ευχάριστο “σκηνικό” για μία συζήτηση πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική.

Η πρώτη Ενότητα, ξεκίνησε με την διαδικτυακή τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού Χρήστου Δήμα ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο πολιτισμός και η επισκεψιμότητα της περιοχής.

Αμέσως μετά, χαιρέτησαν την εκδήλωση και τοποθετήθηκαν για το θέμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, με διαδικτυακή “πύλη” ο Εκτελεστικός Γραμματέας Επιτροπής Βαλκανίων Ευξείνου Πόντου Σταύρος Καλόγνωμος και σύνδεση από το Βέλγιο, ο αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, ενώ τοποθετήθηκαν επίσης μιλώντας για την ανάπτυξη της Αιγιάλειας αλλά και την Ο.Σ.Α., ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η επικεφαλής του Κέντρου “Europe Direct” Μαρία Βουτσινά, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Άρης Τηλιγάδης και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Τσουκαλά.

Άνθρωποι της επιχειρηματικότητας, των γραμμάτων και του τουρισμού

Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ενότητα του Forum, τον λόγο πήραν αρκετοί άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτιστικής προόδου, αλλά και της οικονομίας και βεβαίως, πρόεδροι Ομοσπονδιών, Συλλόγων και εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση, ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, ο συνθέτης – φιλόλογος Σάκης Παπαδημητρίου, οι Οικονομολόγοι Ηρακλής Ρούπας και Γιάννης Βασιλακόπουλος, αλλά και ο επιχειρηματίας της περιοχής Κωνσταντίνος Λιανός και οι επιχειρηματίες Χρήστος Κανέλλης και Ελισάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη και πολλοί άλλοι.

Πρόεδροι φορέων από όλη τη χώρα

Στην τέταρτη ενότητα, τον λόγο πήραν πολιτιστικοί φορείς και πρόεδροι συλλόγων, μιλώντας για τον εθελοντισμό και την οργάνωση των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών της χώρας, αλλά και για την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές και μέλη. Χαιρετισμούς και τοποθετήσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Πολιτιστικών Ομοσπονδιών Τάσος Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Έβρου Δημήτρης Καλεμίδης αλλά και ο Μανώλης Πατεράκης της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

Οι πιο σημαντικές τοποθετήσεις

Οι τοποθετήσεις και οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν, παρουσίασαν μία ποικιλομορφία και προσέγγισαν το θέμα από όλες τις πτυχές του. Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν για τον Πολιτισμό, για την περιφερειακή ανάπτυξη που επιτελείται παντοιοτρόπως, για τον Σχεδιασμό Τουριστικής Ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την Επιχειρηματικότητα, το εργασιακό δυναμικό, για την Ιστορία της περιοχής και τα ήθη και έθιμα, και τέλος, για τα προϊόντα που παράγει η Αιγιάλεια όπως και για τη μουσική της κουλτούρα ανά τους αιώνες.

Υφυπουργός Πολιτισμού Χρήστος Δήμας:Τέτοια Φόρουμ και οργανωμένες εκδηλώσεις όπως αυτή, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας, έχουν μεγάλη σημασία για πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Γίνονται η αφορμή για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η Αιγιάλεια έχει αναπτυξιακή πορεία, βαθιά ιστορία, όμορφα ήθη και έθιμα και δράσεις όπως αυτή, αναδεικνύουν όχι μόνο την δυναμική προοπτική του τόπου αλλά επιπλέον ισχυροποιούν και την οικονομία της μέσω της επισκεψιμότητας και του επιχειρείν” ανέφερε ο υφυπουργός, ενώ επιβράβευσε το διοικητικό συμβούλιο της Ο.Σ.Α. για τη δουλειά που συντελεί στο τοπικό γίγνεσθαι αλλά και τις κοινωνικές δραστηριότητες που διοργανώνει.

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος: “Έχοντας εμπειρία στο θέμα, πιστεύω ότι η ανάπτυξη και η ανάδειξη του πολιτισμού, είναι οι μόνες δυνάμεις που έχει η σύγχρονη εποχή στον τομέα της ανάπτυξης στη φαρέτρα της” ενώ αμέσως μετά ανέφερε την περίπτωση της Taylor Swift, της αμερικανικής καταγωγής τραγουδίστρια η οποία προσφέρει στην οικονομία και τον πολιτισμό της χώρας της σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές τα έσοδα που έχει η πόλη της από αυτή, ξεπερνούν προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων πολλών εκατομμυρίων. Αμέσως μετά ανέφερε ότι το μέλλον πρέπει να περνά από το αναπτυξιακό εργαλείο των 5 “Σ”, δηλαδή Συνέπεια, Συνοχή, Συνεργασία, Σύστημα και Συνέχεια, που είναι η “συνταγή” που κερδίζει σε κάθε περίπτωση, εκθειάζοντας το έργο της Ο.Σ.Α.

Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης:Η κοινωνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε ανάκαμψη στην Αχαΐα, η συνεργασία πρώτου και δευτέρου βαθμού της αυτοδιοίκησης έχει αποτέλεσμα και ότι οι διαβουλεύσεις και οι επαφές της Π.Δ.Ε. με επενδυτές και επιχειρήσεις, είναι ευοίωνες και σε πολύ καλά επίπεδα”. Ανέφερε δε, ότι η Περιφέρεια κυνηγά πάντα την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ για για τον Πολιτισμό, ενώ ανακοίνωσε τον Σχεδιασμό που γίνεται για τη δημιουργία ενός νέου Φορέα Πολιτισμού, ο οποίος θα έχει αυτονομία και δική του διαχείριση, με οψιόν δημιουργίας μέσα στο 2024, που θα δώσει επιπλέον προοπτική στον τομέα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο σύλλογο.

Δημήτρης Καλογερόπουλος:Χαίρομαι που πολλοί φορείς από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν σε αυτό το σημαντικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας. Αυτή η συνάντηση ας γίνει η αρχή για νέες συνεργασίες και καινοτομίες, για μεγάλα πράγματα. Το Αίγιο είναι η πόλη που μπορείτε να έχετε πάντα ως σημείο αναφοράς. Είναι μία φιλόξενη πόλη, είναι μία πόλη που δίνει ζεστασιά. Είναι ένας τόπος που έχει ιστορία και βάθος, κάποιοι βασιλείς, κάποτε, από εδώ ξεκίνησαν για την Τροία, εδώ στήθηκε η Αχαϊκή Συμπολιτεία, εδώ έγινε το Συνέδριο της Βοστίτσας. Η πόλη είναι ανοιχτή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και ο Δήμος, ήταν και είναι πάντα αρωγός. Είμαστε δίπλα σας και θα είμαστε σε κάθε επόμενη προσπάθεια” τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αιγιαλείας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε μπουφές με πλούσια εδέσματα, ενώ υπήρξαν και κάποιες απουσίες προσκεκλημένων, λόγω των ισχυρών κατολισθήσεων στην περιοχή του Διακοπτού αιτία που έγινε αφορμή να μην μπορέσουν να παραβρεθούν στο forum. Όλοι δε, έδιναν πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Α. για την άψογη εκδήλωση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr