background img
banner
banner

Ευαισθητοποίηση για την αξία του Κορινθιακού Κόλπου

ΣΤΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΠΑΡΑΤΗΡΩ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ, ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Ένα πολύ δραστικό και… πολύπλευρο διήμερο φεστιβάλ, με θέμα την ευαισθητοποίηση όλων για την πολυτιμότητα και την περιβαλλοντική αξία του Κορινθιακού Κόλπου, συνδιοργανώθηκε από τη ¨Μονάδα Εκπαίδευσης Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών¨ και τον σύλλογο ¨Φίλοι του Περιβάλλοντος Ακράτας¨ υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας, στην παραλία Ποροβίτσας. Η δράση είχε γενικό τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον Κορινθιακό: Παρατηρώ, ενημερώνομαι, προστατεύω, τραγουδώ και ζωγραφίζω τη θάλασσα» και διεξήχθη την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, με αρκετή συμμετοχή επιστημόνων, εθελοντών και βεβαίως… κόσμου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσους συμμετείχαν ποικιλοτρόπως, είτε αυτοί ήταν μαθητικές ομάδες είτε απλοί ευαισθητοποιημένοι δημότες και επισκέπτες!

Τι περιελάμβανε το πρόγραμμα την πρώτη ημέρα

Στην εκδήλωση κατά την πρώτη ημέρα, παρουσιάστηκαν όλα τα θαλάσσια θηλαστικά που συναντώνται στον Κορινθιακό Κόλπο και συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι απειλές που αντιμετωπίζουν από τους ανθρώπους και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Επίσης παρουσιαστήκαν σημαντικά εργαλεία ωκεανογραφικής έρευνας όπως το σύστημα ¨Poseidon¨ και το σύστημα των πλωτήρων ¨Argo¨ που αποτελούν συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων των θαλασσών – ωκεανών και χρησιμοποιούνται στο ΕΛΚΕΘΕ. Καταγράφηκε δε, πώς με την χρήση υποβρύχιων droneσυγκεντρώνονται πληροφορίες για την βιοποικιλότητα του βυθού. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ενημερωθήκαν για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ποιότητα του νερού καθώς και για την οικολογική ποιότητα των ποταμών Κράθη και Σελινούντα.

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες τη δεύτερη ημέρα, κυρίως για παιδιά

Στη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, μικροί και μεγάλοι φίλοι και συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν διάφορες δράσεις, όπως για παράδειγμα να γνωρίσουν και να παρατηρήσουν σε στερεοσκόπιο, ζωάκια των ποταμών που είναι πολύτιμα – καθώς μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ποιότητα ενός υδάτινου σώματος – αλλά και να ταξιδέψουν στον μικρόκοσμο των ποταμών παρατηρώντας με την βοήθεια ενός μικροσκοπίου τα “αόρατα”, δηλαδή τα δυσδιάκριτα με γυμνό μάτι μικροσκοπικά μονοκύτταρα και φύκη σε λεπτεπίλεπτες γυάλινες θήκες που αποτελούν εργοστάσια φωτοσύνθεσης. Επιπλέον μέσα από την εφαρμογή ¨Marinemammalsapplication¨ που χρησιμοποιήθηκε από τους επιστήμονες, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από φωτογραφίες, βίντεο, παιχνίδια και κουίζ, για τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν γενικά στις ελληνικές θάλασσες. Οι συμμετέχοντας έκαναν εικαστικές δράσεις, ζωγραφική, κατασκευές αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια ενώ διατύπωσαν και επικοινώνησαν μηνύματα για την προστασία της θάλασσας.

Ενεργοποίηση και ενημέρωση για το θαλάσσιο περιβάλλον

Το φεστιβάλ «Ανακαλύπτοντας τον Κορινθιακό Κόλπο: Παρατηρώ, ενημερώνομαι, προστατεύω, τραγουδώ και ζωγραφίζω τη θάλασσα» παρουσίασαν οι επιστήμονες Αργυρώ Ανδριοπούλου, Μαρία Κουτσοδήμου, Δημήτρης Μακρόπουλος, Δημήτρης Κάσσης και άλλοι, ενώ η δράση είχε σαν απώτερο σκοπό να ενεργοποιηθεί το μαθητικό και ενήλικο κοινό, οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι επισκέπτες, για το μείζον θέμα του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Κορινθιακού Κόλπου και την κατάσταση που επικρατεί.

Να σημειωθεί ότι, στις ομιλίες και τις παρουσιάσεις και τις δύο δραστικές ημέρες, βρέθηκαν εκτός από πλήθος κόσμου, αρκετοί εκπρόσωποι από το πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, όχι μόνο της Ακράτας αλλά όλης της Αιγιάλειας, ενώ κατά τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν κατασκευές και εικαστικά παιχνίδια με εκπαιδευτικό, θεατρικό χαρακτήρα, κάτι που έτυχε τεράστιας αποδοχής και από μαθητές αλλά και από… μεγαλύτερα παιδιά.

Τέλος να επισημανθεί ότι, υπήρξαν αρκετοί διοργανωτές που συντονίστηκαν και προσέφεραν τον καλύτερο εαυτό τους στην όλη εκδήλωση, ενώ καίρια ¨δουλειά¨ είχαν τα μέλη του τοπικού Συλλόγου, που έφεραν πραγματικά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε μία δράση που ξεχώρισε ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες του φετινού καλοκαιριού!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr