background img
banner
banner

Η φύλαξη των παραλιών από ναυαγοσώστες αποσόβησε τα χειρότερα…

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν το «αποκαλύπτουν», η καλοκαιρινή σεζόν οδεύει προς το τέλος της και τα «μπάνια του λαού» όσο περνά ο καιρός, λιγοστεύουν. Η επισκεψιμότητα στις παραλίες της Αιγιάλειας το καλοκαίρι του 2023 πάντως ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών κι όσο κι αν προέκυψαν έκτακτες περιπτώσεις, η φύλαξη και η προστασία των λουόμενων από τους ναυαγοσώστες, αποσόβησε τα χειρότερα…

Οι άνθρωποι που έχουν την πλήρη εικόνα για τις ακτές της Αιγιάλειας, τους κινδύνους που προέκυψαν, τη συμπεριφορά του κόσμου και τις αλλαγές που ίσχυσαν φέτος, δεν είναι άλλοι από τους «φύλακες αγγέλους» των παραλιών. Και κάπως έτσι λειτούργησαν και φέτος, αφού χρειάστηκε να επέμβουν στα περισσότερα συμβάντα από κάθε άλλη χρονιά. Ίσως βέβαια γιατί η παρουσία τους ήταν πιο έντονη, δεδομένου ότι προστέθηκαν δύο ακόμη παραλίες της Αιγιάλειας, της Άκολης και των Νικολεΐκων, στη λίστα με τις παραλίες με ναυαγοσωστική κάλυψη.
Κατά κοινή ομολογία, εξυπηρέτησαν πολύ τις αυξημένες ανάγκες των ατόμων με κινητικά προβλήματα, οι επιπλέον ράμπες ΑΜΕΑ που λειτούργησαν φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια σε περισσότερες παραλίες (Άκολη, Νικολέικα).

Πάντα σε ετοιμότητα

Ο Νίκος Κατσίκας, επόπτης των Ναυαγοσωστών στην περιοχή της Αιγιάλειας και επικεφαλής της ομάδας, που η έδρα του φέτος ήταν στην Ακράτα, μίλησε στην «Π» για μία σχετικά ομαλή θερινή περίοδο. ΄΄Η παρουσία μας τα τελευταία χρονιά έχει συμβάλλει στην ομαλή και πάντα με ασφάλεια προσέγγιση των σκαφών αναψυχής και όχι μόνο, στης ακτές, για την αποφυγή επικίνδυνων περιστατικών. Εν αντιθέσει με περιστατικά περασμένων ετών΄΄, αναφέρει, προσθέτοντας: ΄΄Ο ναυαγοσώστης είναι πάντα σε ετοιμότητα, γιατί πολλές φορές και μετά το πέρας της εργασίας του, χρειάζεται να μεταβεί και πάλι στο χώρο εργασίας πολλές φορές κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (κύμα, βροχή, θαλάσσια ρεύματα) ώστε να βοηθήσει στις έρευνες του λιμενικού για εντοπισμό ατόμων που σε αρκετές περιπτώσεις τυχαίνει να είναι γνωστό πρόσωπο σε αυτόν. Όπως επίσης να παραμείνει σε ετοιμότητα για πιθανό απεγκλωβισμό ατόμων λόγω φωτιάς (είχαμε πολλές εφέτος) σε συνεργασία πάντοτε με της αρμόδιες αρχές΄΄.

Με ηλικιωμένους ή παιδιά οι έκτακτες περιπτώσεις

Αναφερόμενος στις έκτακτες καταστάσεις που εκλήθησαν να επέμβουν, σημειώνει: ΄΄Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπήρξαν αρκετά περιστατικά κατά κύριο λόγο ηλικιακές ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι). Υπήρχαν καθημερινά περιστατικά, άλλοτε πιο ήπια (παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους όπου δεν υπήρχε ράμπα ΑΜΕΑ ή δε μπορούσε ο καθένας από αυτούς να μετακινηθεί στην περιοχή που υπήρχε ράμπα). Και πιο σοβαρά όπως ένα τρίχρονο κοριτσάκι το οποίο λόγω της άμεσης επέμβασης του ναυαγοσώστη, σώθηκε από βέβαιο πνιγμό μετά από το γρήγορο εντοπισμό του και της απαιτούμενες ενέργειες που έκανε για να αποτρέψει τον κίνδυνο. Επίσης η αποτροπή από βέβαιο πνιγμό ενός ηλικιωμένου μετά από διαδικασία κάρπας και πολλών άλλων περιστατικών που δε γίνονται γνωστά΄΄.

Οι ελλείψεις

Ποιες είναι όμως οι ελλείψεις που δυσχεραίνουν το έργο των ναυαγοσωστών; Απαριθμώντας τις, ο κ. Κατσίκας, σημειώνει: Α) Η έλλειψη των απαραίτητων κομπιούτερς για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και θα πρέπει σε συνεργασία με τοις αρμόδιες αρχές να υπάρχει ταχύτερη προμήθεια τους προς τους ενδιαφερόμενους. Β) Παρόλα αυτά σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα ήταν καλό να υπάρχει κάποια ενημέρωση, όπως ταμπέλες – πινακίδες που να ενημερώνουν τον κόσμο για θέσεις που πρέπει να είναι ελεύθερες για την εύρυθμη λειτουργία και εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Επίσης η αυξημένη κίνηση στις ακτές έφερε στο προσκήνιο το γνωστό ζήτημα ομπρέλας, το οποίο με την άμεση κινητικότητα των αρμοδίων αρχών και τους συνεχείς ελέγχους κύλησε ομαλά φέτος στην περιοχή μας.

Βασική η ενημέρωση στα σχολεία

΄΄Η εκπαίδευση των ναυαγοσώστων κάθε χρόνο είναι συχνή κατά τη διάρκεια του χειμώνα κατά κύριο λόγο και το καλοκαίρι ανά διαστήματα, είτε από της ναυαγοσωστικές σχολές τον χειμώνα , είτε από την ομάδα ναυαγοσώστων το καλοκαίρι, και αυτό υλοποιείται με σεμινάρια υποτιθέμενων περιστατικών πνιγμού και την αποτροπή αυτών, είτε των ιατρικών πρώτον βοηθειών με σεμινάρια΄΄, επισημαίνει ακόμη ο κ. Κατσίκας για να αναφέρει και τα εξής: ΄΄Εκτός από τους ναυαγοσώστες οι αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με τις ναυαγοσωστικές σχολές, καλό θα ήταν να φροντίζουν για την ενημέρωση στα σχολεία και σε δημόσιους χώρους για ότι αφορά τους κινδύνους της θάλασσας καθώς και τους κανόνες που υπάρχουν στην παραλία, καθώς και για πρώτες βοήθειες. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει έλλειψη χώρου στάθμευσης με αποτέλεσμα μερικές φορές να γίνονται διαπληκτισμοί μεταξύ λουομένων. Ακόμη υπάρχει έλλειψη χημικών τουαλετών, με αποτέλεσμα να κάνουν την ανάγκη τους μέσα στην θάλασσα ή σε δέντρα΄΄.

Τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι

Οι «άνθρωποι των παραλιών» ωστόσο έχουν και κάποιες υποδείξεις, έχοντας μάθει να προβλέπουν τον κίνδυνο: Ορισμένες ξύλινες προσθήκες στο κομμάτι του αιγιαλού ίσως είναι πεπαλαιωμένες (κιόσκια, ομπρέλες, πύργοι) και για την ασφάλεια του κόσμου χρειάζονται αλλαγές. Οι λουόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ναυαγοσώστες βρίσκονται εκεί για να τους βοηθήσουν και όχι για να τους υποδείξουν το προφανές σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου: Α) Δηλαδή όταν βρέχει βγαίνουμε αμέσως από την θάλασσα γιατί υπάρχει κίνδυνος κεραυνού. Β) Όταν έχει κύμα αν βρισκόμαστε σε ηλικιακή ομάδα κίνδυνου όπως παιδιά – ηλικιωμένοι θα ήταν προτιμότερο να μεταβούν σε άλλη παραλία (που δεν έχει κύμα, στην περιοχή μας υπάρχει αυτή η δυνατότητα) εφόσον υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης προς αυτές, και να μην υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες τους. Ας χάσουν ένα μπάνιο, πάρα αυτό να αποβεί μοιραίο για αυτούς και τους οικείους τους.

«Τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο…»

΄΄Από χρόνο σε χρόνο η δημοτική αρχή καθώς και οι διάφοροι φορείς δείχνουν ότι υπάρχει καλή θέληση για βελτίωση των συνθηκών στης παραλίες, όπως και ναυαγοσωστική κάλυψη περιοχών, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Απαιτείται ιδιαίτερα προσοχή κατά τη διάρκεια της εργασίας΄΄, επισημαίνει ακόμη ο Επόπτης ναυαγοσωστών της Αιγιάλειας και καταλήγει: ΄΄Τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο (η τραγικότητα του να χάσεις έναν άνθρωπο – πνιγμός, διαδέχεται αυτό του να σώσεις κάποιον άλλον. Το συναίσθημα της αγωνίας, ενός ατόμου που έχει διασωθεί και μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τη πορεία της εξέλιξής του. Να βοηθήσεις ηλικιωμένους κατά βάση που είναι μοναχικά άτομα τα οποία έχουν ανάγκη της στοργικής φροντίδας από κάποιο άτομο. Οι κανόνες της παραλίας είναι για όλους και προς όλους και απαιτείται η τήρησή τους΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr