background img
banner
banner

«Τοπικό φαινόμενο, δύσκολα να επαναληφτεί»

ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΙΧ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ -ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΡΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ 

Υπό ‘βροχή’ νέων μηνυμάτων, από το 112, στους κατοίκους σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, για να περιορίσουν τις μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες, η κακοκαιρία Elias αναβαθμίστηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου με νέο έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, με βάση τις προβλέψεις για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Έν αναμονή της σταδιακής υποχώρησης των έντονων καιρικών φαινομένων προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, στα Καλάβρυτα ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από την πρωτοφανή χαλαζο-καταιγίδα που τρύπησε σκεπές, κατάστρεψε ηλιακούς συλλέκτες και θερμοσίφωνες και κατέστρεψε δεκάδες ΙΧ, παρμπρίζ και τζάμια, ακόμη και λαμαρίνες!

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Νικόλα Σερέτη, αυτή την περίοδο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε κατά βάση το… απότοκο της υψηλής θερμοκρασίας της θάλασσας, μετά τους καλοκαιρινούς καύσωνες που ακολούθησαν έναν ήπιο χειμώνα.

«Η θάλασσα έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα, μετά τους καύσωνες έως και σήμερα το νερό διατηρεί ακόμη υψηλή θερμοκρασία και λειτουργεί ως θερμοθάλαμος, τροφοδοτώντας την ατμόσφαιρα με υγρασία. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αυτή που θα σταματήσει να τροφοδοτεί τα νέφη αλλά αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, μέσα στον Οκτώβριο. Μέχρι τότε δεν αποκλείεται να δούμε και άλλα έντονα φαινόμενα, μέχρι ουσιαστικά να σβήσει» αναφέρει ο κ. Σερέτης.

Ειδικότερα όσον αφορά τα Καλάβρυτα εκτιμά ότι το φαινόμενο με την έντονη χαλαζόπτωση ήταν τοπικό, επισημαίνοντας ότι σε πόλεις όπως το Αίγιο και η Πάτρα, όπου είναι κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, δεν μπορεί να σχηματιστούν τόσο μεγάλες και επικίνδυνες συσσωματώσεις πάγου.

«Το μέγεθος του χαλαζιού οφείλεται στο μεγάλο υψόμετρο των νεφών τα οποία λειτουργούν εν μέσω ακραίων διακυμάνσεων των θερμοκρασιών μέσα σε αυτά, πολύ χαμηλές στην τροπόσφαιρα, πιο υψηλές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το ανάγλυφο επηρέασε την κατακόρυφή του νέφους το οποίο ανέβηκε πολύ ψηλά όπου είχαμε το σχηματισμό πάγου ο οποίος έπεσε με δύναμη στο έδαφος. Το χαλάζι αυτό σε χαμηλά υψόμετρα δεν μπορεί να έχει τέτοια διάμετρο και βάρος για να προκαλέσει κρατήρες σε στέγες και ΙΧ» εξηγεί.

Στο μεταξύ, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατέστη άμεσα εφικτή μια λύση για τις αποζημιώσεις σε κατοικίες κατοίκων της περιοχής οι οποίοι σπεύδουν από τη Δευτέρα, αργά το απόγευμα, στην πληγείσα περιοχή για να αξιολογήσουν το εύρος των ζημιών από το χαλάζι.

Μετά από επικοινωνία του Δημάρχου με τον Υφυπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ενεργοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη διοίκηση, η ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) Δυτικής Ελλάδας και το ΤΑΣ (Ταμείο Ασφάλισης Σεισμοπλήκτων Πατρών) προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η δημοτική αρχή των Καλαβρύτων θα έχει ανακοινώσει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων και στοιχείων σχετικών με καταστροφές που πρόκειται να αποζημιωθούν.

Τα κλιμάκια που ήδη ξεκίνησαν, θα συγκεντρώσουν φωτογραφίες και αιτήσεις με σκοπό να δοθούν αποζημιώσεις για κεραμοσκεπές, ηλιακούς συσσωρευτές και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες που έχουν υποστεί βλάβες.

Τις ζημιές σε επιχειρήσεις αλλά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα αποζημιώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο ΕΛΓΑ.

«Καταγράφουμε ζημιές προκειμένου να οριοθετηθεί η περιοχή που θα πρέπει εν συνεχεία να κηρυχτεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ώστε να δοθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών και τον ΕΛΓΑ. Καταγράφονται ζημιές σε επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες. Επισημαίνουμε στην προσοχή την οποία θα πρέπει να δίνουν οι συμπολίτες μας στην ασφάλιση περιουσιακών τους στοιχείων όπως τα ΙΧ που οι ζημιές δεν αποζημιώνονται» σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια.

Για την Τετάρτη (27-9-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο) όπου μετακινείται σταδιακά η κακοκαιρία Elias καθώς και σε Εύβοια, δυτική Κρήτη, δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr