background img
banner
banner

«Αποκούμπι» στο εργοστάσιο

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ, ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΛΕΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ» ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥ ΦΛΟΚΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο παρά… ένα της κάλπης ο απερχόμενος δήμαρχος Αιγιαλείας ∆ημήτρης Καλογερόπουλος άνοιξε μέτωπο με θέμα το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων του Φλόκα και την εκκρεμότητα που αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών του Αιγίου.

Το θέμα σχετικό με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού άνοιξε ο επανεκλεγείς δήμαρχος, τόσο κατά την ομιλία του στην πλατεία Αγίας Λαύρας την Παρασκευή που μας πέρασε το απόγευμα, όσο και στη διάρκεια προεκλογικής συνέντευξής του το Σάββατο σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Ο σχεδιασμός, που είναι και δεδομένος βέβαια, για την ένταξη στο εργοστάσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στου Φλόκα» ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, θέτοντας το ζήτημα ως προτεραιότητα, στην περίπτωση βέβαια που αυτός θα ήταν ο νικητής των χθεσινών εκλογών.

Μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο απερχόμενος πλέον δήμαρχος ∆υτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς έσπευσε να… σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο δήμαρχος ο Δ. Καλογερόπουλος.
«Ο υφιστάμενος και συμφωνημένος σχεδιασμός για το εργοστάσιο στου Φλόκα δεν προβλέπει την υποδοχή εκεί αστικών αποβλήτων από την Αιγιάλεια…» έσπευσε να ξεκαθαρίσει.
Μετά την εκλογή του Γρηγόρη Αλεξόπουλου στο δήμο Δυτικής Αχαΐας, φαίνεται ότι η Δημοτική αρχή του Αιγίου, είναι έτοιμη να κτυπήσει την πόρτα στου Φλόκα!

Υπενθυμίζεται ότι, καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος βρισκόταν υπό πίεση για τι θέμα των απορριμμάτων θέμα το οποίο για μαρκά χρονική περίοδο, από το 2006 έως και το 2021, αποτελούσε «βαρίδι» για τις εκάστοτε Δημοτικές αρχές.

Ξεκάθαρη άποψη για άμεση ένταξη της Αιγιαλείας στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας στου Φλόκα (Μ.Ε.Α.) έλαβε από το περασμένο καλοκαίρι, μέσα από το πρόγραμμά του, ο Χρήστος Γούτος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια, Μαζί για το Αύριο, έθεσε ως πρώτη προϋπόθεση της δικής του δημαρχίας τη διεκδίκηση «της ένταξής μας στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων με την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού» (ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδος).

Και ο έτερος, μέχρι πρόσφατα, διεκδικητής της δημαρχίας Κώστας Σπηλιόπουλος έθεσε από το περασμένο καλοκαίρι, ως προτεραιότητα την «απελευθέρωση από τα δεσμά των απορριμμάτων και το κόστος μεταφοράς τους με στόχο τη μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ στο ελάχιστο (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση), με τη μείωση του κόστους διαχείρισης του δήμου και άρα του δημότη…».

Απολογισμός στην… κάλπη

Όσο κι αν δεν είχε «διαφημιστεί» από τον κ. Καλογερόπουλο μέχρι πρόσφατα (δεν περιλαμβανόταν καν στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Αιγιάλεια Τώρα») είναι προφανές ότι το Αίγιο, στο μέλλον, για να μπορέσει να μπορέσει διαπραγματευτεί από θέση ισχύος μια βιώσιμη λύση στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, θα πρέπει να δράσει από κοινού με τους λοιπούς δημάρχους της Αχαΐας. Με αλλαγή του ΠΕΣΔΑ και μέσα από μια νέα συμφωνία στον με τον Διαχειριστικό Σύνδεσμο του εργοστασίου στο Φλόκα (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α Αχαΐας).

Άλλωστε και κατά την 4ετία που πέρασε κ. Καλογερόπουλος, είχε εξ αρχής χαράξει ρότα προκειμένου το Αίγιο να μπει στο σχεδιασμό για το εργοστάσιο επεξεργασίας (Μ.Ε.Α.) στου Φλόκα. Τελικά το Αίγιο δεν μπήκε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε, προεκλογικά, στην πίεση των αντιπάλων καθώς, για να μη μείνουν και πάλι τα σκουπίδια της πόλης στο δρόμο, το κόστος είναι και θα παραμένει βαρύ.

Οι εκλογές στην Αιγιαλεία ολοκληρώθηκαν πλέον και κεντρικός άξονας στο πρόγραμμα όλων των παρατάξεων που εξασφάλισαν πάνω από τα ¾ των εδρών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, από 1/1/2024, είναι μια νέας μορφής διαχείριση των απορριμμάτων η οποία ξεκινά από τη μείωση κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Αχαΐας.

Βαρύ φορτίο από 1-1-2024

Με βάση τον απολογισμό του κ. Καλογερόπουλου, το κόστος της μεταφοράς, για την περίοδο 2019-2023, από την έναρξη τη θητείας της απερχόμενης Δημοτικής αρχής έως και τα τέλη του έτους, στα 4 εκατ. ευρώ! Για την επόμενη δημοτική αρχή, το κόστος θα είναι ακόμη πιο βαρύ!

Από τις αρχές του 2022 για τους χρήστες του Εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά Ηλείας, τέθηκε το περίφημο «τέλος ταφής», 20 ευρώ/τόνος.Τον περασμένο Απρίλιο, οι σχέσεις των ΟΤΑ που κάνουν χρήση του Εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά, με τη διαχειρίστρια εταιρεία, βρίσκονταν σε κρίσιμη καμπή και το χρέος όλων είχε φτάσει τα 6 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ «πάγωσε» την πληρωμή του για την περίοδο 2022-‘23.

Ο λογαριασμός έρχεται όμως ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι το «τέλος ταφής» θα αναπροσαρμοστεί στα 50-55 ευρώ/τόνο. Το τέλος, έστω και εξ αναβολής, κοστίζει στο δήμο Αιγιαλείας σήμερα, περί τα 300 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση και, αναπροσαρμοζόμενο πλέον, μπορεί να ανέλθει έως και τα 700 χιλ. ευρώ το χρόνο.
Το πάγωμα πληρωμής για το «τέλος ταφής» και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που έχει επιτύχει η απερχόμενη Δημοτική αρχή, περιορίζει για το 2023 το συνολικό κόστος κάτω από 500 χιλ. ευρώ! Η πληρωμή τώρα, του εξ αναβολής «τέλους ταφής» το 2024, μπορεί να εκτοξεύσει όμως το κόστος της διαχείρισης σε επίπεδο δήμου (μεταφορά, επεξεργασία και υγειονομική ταφή) στο 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Το σχέδιο για το 2024…

Αν το Αίγιο αποκτήσει «αποκούμπι» στο εργοστάσιο της Αχαΐας, εκ μέρους του κ. Καλογερόπουλου υλοποιείται ένας σχεδιασμός με δύο άξονες,
-πρώτα απ όλα ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης του υπολείμματος εντός Αχαΐας και,
-ουσιαστική απόδοση του έργου που έχει γίνει σήμερα προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης αλλά και να περιοριστεί ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr