background img
banner
banner

Η οικοδομή… ξαναβρίσκει τον δρόμο της

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σημαντική ανάκαμψη παρουσιάζει την τελευταία τριετία στην Αιγιάλεια η οικοδομική δραστηριότητα, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό της… ελεύθερης πτώσης των χρόνων της οικονομικής κρίσης.
Η οικοδομή «αναπνέει» και οι τεχνίτες αρχίζουν να… ξαναπατούν στα πόδια τους, αφού ακόμη και στη μεγάλη αύξηση του κόστους των υλικών, η περιοχή επιδεικνύει ισχυρές αντοχές.
Μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα να απέχει από τα προ κρίσης επίπεδα, ωστόσο η επανεκκίνηση που ξεκίνησε το 2019 φαίνεται πως έχει διάρκεια, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ενώ πριν δέκα χρόνια η μεγάλη ανεργία στον κλάδο «έδιωξε» Έλληνες και ξένους τεχνίτες για το εξωτερικό ή τους ώθησε σε άλλα επαγγέλματα, σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, είτε εξειδικευμένου είτε εργατών αφού οι νέοι δεν στρέφονται σε αυτό το δύσκολο, ομολογουμένως, αντικείμενο.
Ακόμη περισσότερο όμως, ανοδική τάση παρουσιάζουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων που έθεσε στη διάθεση του Protionline.gr ο προϊστάμενός της Χαράλαμπος Στεφανίδης.

Υπολείπονται 17 για να ξεπεράσουν τις περσινές

Μέσα στο 2022 εκδόθηκαν συνολικά 406 άδειες με τον μεγαλύτερο όγκο και αριθμό να αφορούν την Αιγιάλεια και σε μικρότερο βαθμό τα Καλάβρυτα. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και χθες Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 έχουν εκδοθεί συνολικά 390.

Οι άδειες του 2022 ανά κατηγορία

Πιο αναλυτικά, το 2022 εκδόθηκαν 278 άδειες Μικρής Κλίμακας από τις οποίες 212 στην Αιγιάλεια και 66 στα Καλάβρυτα. Ακόμη, 34 άδειες Οικοδ. Κατηγορίας 1, από τις οποίες 23 στην Αιγιάλεια και 11 στα Καλάβρυτα. Επίσης, εκδόθηκαν 9 άδειες Οικοδ. Κατηγορίας 2. 7 στην Αιγιάλεια και 2 στα Καλάβρυτα. Στην απλή Κατηγορία 3, εκδόθηκαν το έτος 2022 40 άδειες 40. 33 στην Αιγιάλεια και 7 στα Καλάβρυτα.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία δίχως προέγκριση, το σύνολο αδειών ήταν 31. Στην Αιγιάλεια εκδόθηκαν 23 και στα Καλάβρυτα 8.
Τέλος, δόθηκαν άδειες για κατεδαφίσεις ως εξής: Σύνολο 14, εκ των οποίων 13 στην Αιγιάλεια και 1 στα Καλάβρυτα.
Αναφορικά με τα ως τώρα στοιχεία για το έτος 2023, από την πρώτη του χρόνου ως τώρα, εκδόθηκαν 273 Άδειες Μικρής Κλίμακας, 212 από αυτές στην Αιγιάλεια και 61 στα Καλάβρυτα.

Ακόμη, άδειες Κατηγορίας 1 ως εξής: Σύνολο 30 άδειες, 22 στην Αιγιάλεια και 8 στα Καλάβρυτα.
Στην Κατηγορία 2: 26 Άδειες σε σύνολο, οι 22 στην Αιγιάλεια και οι 4 στα Καλάβρυτα. Στην Κατηγορία 3: Άδειες στο σύνολο 51, 45 στην Αιγιάλεια και 6 στα Καλάβρυτα και Κατεδαφίσεις: 10. Στα Καλάβρυτα 2 και οι υπόλοιπες 8 στην Αιγιάλεια.

Έχουν υποβληθεί κι άλλα αιτήματα

΄΄Υπάρχουν και άλλες άδειες που όμως αφορούν αλλά είδη, κάποιες έχουν εκδοθεί και νομιμοποιηθεί και θα χρειαστούν οικοδομικές εργασίες΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Στεφανίδης, παρατηρώντας πως η τάση που υπάρχει είναι ανοδική, εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια. Σημειωτέον ότι στην Υπηρεσία υπάρχουν ακόμα πολλά αιτήματα, με την καταγραφή στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης. Όπως τόνισε ο κ. Στεφανίδης, κάποια αιτήματα έχουν εκδοθεί και κάποια άλλα πήραν παράταση εξάμηνης διάρκειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr