background img
banner
banner

Ο Τουρισμός… ρυθμιστής των εξελίξεων

ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το… αύριο του δήμου Αιγιαλείας εξαρτάται από το εάν θα καρποφορήσουν οι στρατηγικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αρκεί βέβαια αυτές να είναι οι ενδεδειγμένες και να υλοποιηθούν. Στο πρόγραμμα των υποψηφίων δημοτικών παρατάξεων, το τουριστικό κομμάτι καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας θα δώσει ώθηση στη διαρκώς φθίνουσα τοπική οικονομία.

Πώς μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό; Ως τώρα, οι προσπάθειες των δημοτικών αρχών των τελευταίων χρόνων ήταν φιλόδοξες και φιλότιμες, πλην όμως, καμία δεν κατάφερε να εντάξει την Αιγιάλεια στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Και το ερώτημα που τίθεται είναι «μπορεί ένας δήμος να καταφέρει να αλλάξει τη φυσιογνωμία μίας περιοχής και να την καταστήσει τουριστική;». Επίσης «είναι συμφέρουσα και αποδοτική για τον δήμο η οποιαδήποτε συνεργασία με ιδιώτη που υπόσχεται ότι θα προβάλει έτσι τον τόπο ώστε να τον καταστήσει δημοφιλή προορισμό;». Οι απαντήσεις σίγουρα βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο εάν επαρκούν τα χρήματα που διατίθενται γι’ αυτούς τους σκοπούς, αλλά και το κατά πόσο αυτά που διατίθενται έχουν αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Η κατάργηση των Επιτροπών αλλάζει τη διαχείριση

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε και αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά και τη διαχείριση του τουριστικού πακέτου από τον δήμο, καθώς η κατάργηση νομικών προσώπων και επιτροπών του δήμου θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης με μία αντιδημαρχία Τουρισμού να φαίνεται ως η επικρατέστερη ώστε να αναλάβει την υποχρέωση να… κερδίσει το στοίχημα του Τουρισμού. Κι όπως όλα δείχνουν, βάσει του ενδιαφέροντος και της στόχευσης που υπάρχει από όλους τους συνδυασμούς, η αντιδημαρχία αυτή θα είναι… πρώτης γραμμής με βαρύ «χαρτοφυλάκιο».

Σε συνέχιση του στρατηγικού προγραμματισμού στοχεύει η «Αιγιάλεια Τώρα»

Η παράταξη «Αιγιάλεια Τώρα» του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον άξονα του Τουρισμού, πραγματοποίησε και ημερίδα προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Στοχεύει σε συνέχιση του στρατηγικού προγραμματισμού και τονίζει ότι για την επόμενη πενταετία έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται σταδιακά τα εξής: Εκπόνηση μελέτης βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, μακροπρόθεσμη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη της Αιγιάλειας, κοστολόγηση ανά φάση υλοποίησης της ανωτέρω πρότασης και χρονοδιάγραμμα. Θα συνεχίσει την πρωτοβουλία της για την απόκτηση του σήματος Go Local από περισσότερες επιχειρήσεις. Είναι ένα καινοτόμο προϊόν, μία πιστοποίηση από εξειδικευμένο φορέα των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης που ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις. Ακόμη, προχωρά στη δημιουργία infokiosk στα Σελιανίτικα, στον Φάρο Αιγίου, στο Διακοπτό και την Ακράτα, παρέχοντας υλικό με πληροφορίες, χάρτες, έντυπα, ενημέρωση επισκεπτών για εκδηλώσεις, ανατροφοδότηση με πληροφορίες χρήσιμες για την τουριστική ανάπτυξη.

Προχωρά στη δημιουργία περιβαλλοντικών κέντρων και την προσέγγιση μαθητικού οικοτουρισμού. Ο Δήμος διεκδικεί από το υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία δύο κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Αιγιάλεια για την στήριξη του θεσμού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε θέματα περιβάλλοντος και προσελκύοντας ανθρώπους των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Προωθεί μονοπάτια, ποδηλατικό τουρισμό και αθλητικό τουρισμό. «Επενδύει» στη δημιουργία της μουσειακής τριλογίας και λειτουργία θεματικών εκθεσιακών κέντρων της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, του τρένου και των χερσαίων μεταφορών της σταφίδας και των θαλάσσιων μεταφορών της σταφίδας. Μαζί με το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο και με την αποκατάσταση ανάδειξη και επαναλειτουργία μέρους των υφιστάμενων πρώην βιομηχανικών κτιρίων της χαρτοποιίας και του περιβάλλοντος χώρου τους, δημιουργούν σημαντικές δυνατότητες επισκεψιμότητας. Προχωρά στην ανάπτυξη γαστρονομικού πολιτιστικού τουρισμού. Τέλος, δημιουργεί μαρίνα τουριστικών σκαφών αναψυχής σε περιοχή οριοθετημένη από το 2004. Το λιμενικό ταμείο προχώρα σε μελέτη για κατασκευή μαρίνας στο Αίγιο με στόχο την ανάπτυξη του θαλάσσιου και του αλιευτικού τουρισμού.

Ισόρροπη ανάπτυξη και προοπτική «θέλει» η «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο»

Ο συνδυασμός «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο» και ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Γούτος έχουν ως βασική δέσμευσή τους την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου περιφέρειας και τονίζουν: ΄΄Γινόμαστε μηχανοδηγοί της τοπικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας την διακριτή ταυτότητα της Αιγιάλειας΄΄. Πώς θα τα επιτύχουν; Αναφέρουν τα εξής: «Με προβολή και προώθηση αρχαιολογικών χώρων τοπίων φυσικού κάλλους (υδροβιότοπος Αλυκής, λίμνη Τσιβλού κ.λπ.) πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων. Δημιουργούμε προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ποιοτικού υψηλού επιπέδου τουρισμού στην ενιαία παραλιακή ζώνη του Δήμου και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού .Θρησκευτικός αγροτουρισμός οικοτουρισμός αθλητισμός περιπατητικός με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ειδικά για τον αθλητικό τουρισμό στοχεύουμε στην διοργάνωση αθλητικών συναντήσεων σε συνδυασμό με τοπικές θεσμοθετημένες εκδηλώσεις ώστε αθλητές, παράγοντες και επισκέπτες να βρεθούν στην Αιγιάλεια. Αξιοποίηση παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, προβολή της Αιγιάλειας ως ποδηλατικού προορισμού, υποστήριξη τουρισμού ΑμεΑ με δημιουργία υποδομών, προώθηση συνεδριακού τουρισμού, αξιοποίηση του κάμπινγκ Ακονιάς Καμαρών, συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις σε συνεργασία με ξενοδόχους κι άλλους φορείς με ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, συνεργασία με τα οινοποιεία για δράσεις προώθησης Οινοτουρισμού και δημιουργία πάρκινγκ λεωφορείων εντός της πόλης.

Έναν αληθινό τουριστικό προορισμό επιθυμεί η «Αιγιάλεια Προορισμός»

Το όνομα του συνδυασμού του Κώστα Σπηλιόπουλου «Αιγιάλεια Προορισμός», δείχνει από μόνο του τον προσανατολισμό και τη στόχευση που έχει. ΄΄Θέλουμε να κάνουμε την Αιγιάλεια προορισμό για επισκέπτες, Δήμο ελκυστικό΄΄, έχει αναφέρει ο ίδιος ο επικεφαλής, ενώ στο πρόγραμμα του συνδυασμού είναι η δημιουργία μαρίνας η οποία, όπως τονίζεται, σε μία παραθαλάσσια πόλη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την τουριστική της αξιοποίηση. Μία μαρίνα προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα , όπως: Ασφαλές και οργανωμένο χώρο για την υποδοχή σκαφών αναψυχής. Νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού, προσέλκυση επισκεπτών, αναβάθμιση της εικόνας της πόλης που την καθιστά πιο ελκυστική για τους επισκέπτες, αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό (στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις), ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Έμφαση δίνεται ακόμη από τον συνδυασμό στον θαλάσσιο τουρισμό που περιλαμβάνει μια ποικιλία από δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο και στις ακτές (από καταδυτικό και αλιευτικό τουρισμό, μέχρι κρουαζιέρα , yachting και ιστιοπλοΐα ). Επίσης, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, για την παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου, είναι ένα σημαντικό βήμα για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μέσω και της αξιοποίησης των κτισμάτων της πρώην Χαρτοποιίας. Στόχος της παράταξης είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων με την αξιοποίηση του πλούτου της Αιγιάλειας, όπως: Το φυσικό περιβάλλον, με ορεινές αλιευτικές δραστηριότητες, πεζοπορία αναρρίχηση, εξερευνήσεις σε σπηλιές και βαρκάδες κατά μήκος του Κόλπου, ανάδειξη των γεωργικών προϊόντων, ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου με θεσμούς όπως το φεστιβάλ μουσικής, ταινιών μικρού μήκους, αλλά και νέων, όπως ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, μουσείο σύγχρονης ιστορίας αλλά και του οδοντωτού. Ανάδειξη θρησκευτικής κληρονομιάς με μοναστήρια και εμβληματικές εκκλησίες που αφηγούνται την κληρονομιά μας μέσα από το θρησκευτικό πρίσμα, αθλητικό πνεύμα με διοργάνωση εθνικών και διεθνών αθλητικών δραστηριοτήτων κ.ά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr