background img
banner
banner

«Φως» στην ιστορία και τη γνώση

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Με μεγάλο επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, ολοκληρώθηκε το τριήμερο Συνέδριο Ιστορίας με θέμα “Ιστορικές πηγές: Από την αναζήτηση στη χρήση και την αξιοποίησή τους” το οποίο διεξήχθη από την Παρασκευή 29 μέχρι και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, σε τρεις θεματικές ενότητες. Ήταν μία σημαντική εκδήλωση που αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Φιλολόγων περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, του Ιονίου Πανεπιστημίου (του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης ιστορικών πηγών) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επιμόρφωση και δράσεις

Η τριήμερη δράση, τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, του Δήμου Αιγιάλειας αλλά και του Τμήματος Γενικών Αρχείων Κράτους Αιγιαλείας. Το συνέδριο που “μαγνήτισε” πολλούς εκπροσώπους της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας κάθε βαθμίδας, πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, στον χώρο του ξενοδοχείου «Σήμαντρον» στον Ελαιώνα, αλλά και σε μικρά σεμινάρια επιμόρφωσης (workshop Παλαιογραφίας) στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών άλλα και στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Η δράση ήταν χωρισμένη σε ομιλίες Καθηγητών και Ιστορικών και σε ενότητες. Η επιστημονική αυτή συνάντηση είχε τοπικό αλλά και πανελλήνιο ενδιαφέρον, βασιζόμενη σε μία ιδέα που ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο, από τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

Περιγραφή της τοπικής ιστορίας υπό άλλο πρίσμα

Μιλώντας στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Γιώργος Γεωργόπουλος και αναφερόμενος στο Επιστημονικό Φόρουμ που ξεχώρισε και σε επίπεδο συμμετοχής αλλά και από εξέχουσες προσωπικότητες και προσκεκλημένους, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η συμμετοχή ήταν ανέλπιστα μεγάλη και όλα κύλησαν ομαλά. Έγιναν εξαιρετικές εισηγήσεις, η ανταπόκριση που είχαμε ήταν πολύ θετική και θα ήθελα να σταθώ, στην φιλοξενία που τύχαμε από το “Σήμαντρον” που είναι ένας εξαίρετος χώρος. Τα περισσότερα εύσημα όμως, θα πρέπει να δοθούν στην καθοριστική βοήθεια που είχαμε από την Ιερά Μητρόπολη και τον ίδιο τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στο να επιτύχει αυτό το εγχείρημα” ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος.

Ουσιαστικά ήταν μία λεπτομερής περιγραφή της τοπικής ιστορίας σε συνάρτηση με τη σύγχρονη πραγματικότητα. “Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μέσα από επιστημονικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, το μεγάλο βάθος που έχει η Αιγιάλεια, όχι μόνο στην ιστορικότητα που ούτως ή άλλως διαθέτει, αλλά και στη σημασία που τύγχανε στο διάβα των αιώνων της, σε κάθε κοινωνικό πολιτισμικό ιστορικό και πολιτιστικό της κομμάτι. Απολαύσαμε ένα υψηλό επίπεδο συνεργασιών και σαν διοργανωτές είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, όλα ήταν άψογα. Ευχαριστούμε πολύ όσους μας βοήθησαν. Ήταν μία ευκαιρία να μελετήσουμε την τοπική μας ιστορία, να αναζητήσουμε τις ρίζες μας και να προσεγγίσουμε κάθε διάσταση των γεγονότων, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις” επισήμανε ο Πρόεδρος.

Ενδιαφέρον υλικό προς μελέτη

Κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ομιλητές ήταν οι Αθανάσιος Φωτόπουλος, Αντώνης Κλάψης και Αθανάσιος Ευσταθίου ενώ την εκδήλωση συντόνιζε ο Γιώργος Γεωργόπουλος. Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε workshop Παλαιογραφίας στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, με κεντρικούς εισηγητές τους Χρήστο Ζαμπακόλα, Φωτεινή Χαιρέτη και η Ηλία Χρυσοστομίδη, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο “Σήμαντρον”, διεξήχθησαν σημαντικές ομιλίες σε δύο διαφορετικές αίθουσες ταυτόχρονα, με τους επιστήμονες να παραθέτουν αξιόλογο υλικό από τη νεότερη και σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.

Την τελευταία μέρα Κυριακή 1η Οκτωβρίου συνεχίστηκαν οι επιστημονικές συζητήσεις με έξι στους μεγάλους ενδιαφέρον, με αναφορές από την αρχαία ελληνική ιστορία την θετικιστική ιστοριογραφία, τη λογοτεχνία αλλά και αναφορές από ιστορικές πηγές.

Το συνέδριο έκλεισε στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, αργά το απόγευμα της Κυριακής, με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το υψηλό επίπεδο και από πλευράς ομιλητών αλλά και των ακροατών που δεν έχασαν ούτε για μία στιγμή το ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Εισηγητές, συμμετέχοντες, αλλά και απλός κόσμος χαιρέτισαν την όμορφη αυτή προσπάθεια λέγοντας ότι πρέπει να θεωρείται θεσμός από εδώ και στο εξής, σε μία εκδήλωση που κατέγραψε την πολύπλευρη τοπική ιστορία της Αιγιάλειας, με έναν πραγματικά εξαιρετικό τρόπο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr