background img
banner
banner

Η Αχαΐα και η μάχη του… δεύτερου

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Από τα ψηλά στα χαμηλά, σε σημείο μάλιστα που ο αντίπαλος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο προπορευόμενος θα βλέπει σε λίγο καιρό τον… ίσκιο του! Αυτό φαίνεται ότι είναι το αντικείμενο, το μεγάλο διακύβευμα όπως αναφέρεται συχνά στην πολιτική, μιας αναμέτρησης η οποία ξεκίνησε στο… εκλογικό γήπεδο τον περασμένο Μάιο και, πολύ πιθανό, να έχει κριθεί αυτό το Μάιο (του 2024).

Πρόκειται για τη «μάχη του δεύτερου», μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η οποία, εκτός από τα πανελλαδικά χαρακτηριστικά που έχει, σε επίπεδο ηγεσίας, επικοινωνίας και πολιτικής ρητορικής, παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πολιτικό αλλά και σημειολογικό ενδιαφέρον για το πώς εξελίσσεται εδώ και εννέα περίπου χρόνια!

Τον Ιανουάριο το 2015, όταν η ‘πρώτη φορά αριστερά’ πέρασε την πόρτα στο Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ της εποχής ήταν σε πλήρη απαξίωση καθώς τα νούμερα της διαφοράς προκαλούσαν ίλιγγο! Στην Αχαΐα σε εκείνες τις κάλπες, μεταξύ του 1ου ΣΥΡΙΖΑ και του αντιπάλου κόμματος της κεντροαριστεράς (3ο κόμμα ήταν τότε το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου) υπήρχε μια χαώδης διαφορά 69.153 ψήφων. Για την ιστορία και μόνο, το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε 8ο κόμμα στο νομό…

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2015 το ΠΑΣΟΚ είχε σχεδόν… αποσυντεθεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να μην «κλείνει την ψαλίδα» και από την 3η θέση να έχει στην Αχαΐα 54.260 ψήφους διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Συμπαράταξη «περπάτησε» (όπως περπάτησε) μέχρι το 2018 όταν η Φώφη Γεννηματά έφερε το Κίνημα Αλλαγής το οποίο αργότερα έγινε ένα με το ΚΙΔΗΣΟ και ο Νίκος Ανδρουλάκης το παρέλαβε για να κάνει την πρώτη κίνηση, επαναφέροντας τον «πράσινο ήλιο» από την… τέφρα, με το ΠΑΣΟΚ πάλι στη μαρκίζα!

Έξι μήνες πριν τις επόμενες κάλπες που είναι οι Ευρωεκλογές της επόμενης άνοιξης, του Μαΐου και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα κάνουν απολογισμό στη «μάχη του δεύτερου», όπως εξελίχτηκε από τον περασμένο Μάιο, στις πρόσφατες κάλπες για δήμους και περιφέρεια και τις τελευταίες δημοκοπήσεις, πλέον, στα όρια σχεδόν του στατιστικού λάθους!

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν το ποτήρι είναι μισογεμάτο, μια ανάσα από την πρωτιά, στον δε ΣΥΡΙΖΑ το βλέπουν μισοάδειο, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ασθμαίνει πίσω τους!
Αν το Σαββατοκύριακο στον ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της κρίσιμης Κ.Ε. κινηθούν διαλυτικά η «δουλειά» την οποία πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ, στις Ευρωεκλογές, θεωρείται εύκολη. Αν παραμείνουν, συνδεδεμένοι, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και η «μάχη του δεύτερου» θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα και ακόμη αμφίρροπη!

«Ψαλίδισαν» νούμερα από το ‘19

Εστιάζοντας λοιπόν στο πως… κινούνται τα δύο κόμματα στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Αχαΐα όπου εξελίσσεται η πραγματική, πανελλαδική, μάχη γα τις θέσεις «2» και «3».

-Ξεκινώντας με αφετηρία τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, του 2019, τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούσαν να έχουν διαφορά, 36.892 ψήφους.

-Στις Εθνικές Εκλογές του 2019, παρότι έχασε την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε άλμα στην Αχαΐα, ανεβάζοντας πάλι τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ κοντά στα όρια του 2019, στους 53.542.
Το ενδιαφέρον κατά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι το πώς ανέβασε το εκλογικό του σώμα το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα και πόσους έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ ‘come back’

Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου λοιπόν, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα πέφτει κάτω από το μισό, σε σχέση με το 2019, στους 26.093 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει το εκλογικό του σώμα κατά 7 χιλιάδες άτομα περίπου στο νομό και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 20 χιλιάδες ψηφοφόρους.

Ένας στους τρεις που αποχωρούν, στην καλύτερη περίπτωση, πάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ με τους άλλους δύο να… λοξοδρομούν και να αφήνουν το… ντέρμπι για επόμενη αναμέτρηση. Η τάση όμως είναι δεδομένη, μείωση της διαφοράς που χωρίζει τα δύο κόμματα και το άγχος να περνά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την μάχη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι οι δήμοι όπως η Αιγιάλεια όπου οι 7.448 ψήφοι της διαφοράς ασφαλείας του 2019, μειώνονται στους 2.001 διαφορά από το ΠΑΣΟΚ το 2023.

Στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Αιγιάλεια πέφτει στους 1.310, σε ιστορικά χαμηλά ενώ σε όλη την Αχαΐα πέφτει στους 14.448. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην Αχαΐα, μένει όμως να δούμε αν αυτό θα είναι πράξη στις προσεχείς Ευρωεκλογές…

Αξιωματική αντιπολίτευση όταν…

«Στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι στις Ευρωεκλογές να κάνει τη διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, και -μέσα από την συνέχιση μιας υπεύθυνης πολιτικής στάσης- να είναι η δεύτερη δύναμη στις επόμενες εκλογές, μια αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι σε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση η οποία έχει εργαλειοποιήσει θεσμούς και έχει βάλει στόχο να καταλύσει το κράτος δικαίου. Ο αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σεβόμαστε τις εσωκομματικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κόμμα, έχουμε όμως θέσει τις δικές μας προτεραιότητες, μιας υπεύθυνης και εποικοδομητικές αντιπολίτευσης η οποία δεν θα πορευτεί όμως προς τις επόμενες βουλευτικές ‘σκίζοντας μνημόνια’ μνημόνια όπως στο παρελθόν αλλά θα δικαιώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας που δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και φάνηκε να προτιμά την αποχή κατά τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις στην αυτοδιοικητική κάλπη» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Αχαΐας Γεράσιμο Φεσσιάν.

Αντί ΣΥΡΙΖΑ, προτιμούν την αποχή…

«Με βάση τις υποψηφιότητες που στήριζε το κόμμα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και στοιχεία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα οποία βεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε μια απώλεια 317 χιλιάδων ψηφοφόρων πανελλαδικά πράγμα το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί και θα αξιολογηθεί στα όργανα και τις αποφάσεις που θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η εικόνα ως προς τις διαρροές είναι οι περισσότεροι σύντροφοι στις αυτοδιοικητικές κάλπες δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ αλλά στο σπίτι τους. Δευτερευόντως είχαμε μια απώλεια προς το ΚΚΕ και μετά το ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές είναι βέβαια μακρύς και είναι απαραίτητο να έχουμε ως βασικό άξονα την ενότητα και στόχο το συνέδριο να γίνει με όρους ανασύνταξης και ανάκαμψης προς μια νέα νικηφόρα πορεία» αναφέρει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αχαΐας Μιχάλης Σιδηρόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr