background img
banner
banner

ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ: Δραστήρια και… εκλεκτική στην Τέχνη και στη ζωή

Είναι μία γυναίκα που δεν σταματά να βλέπει, να ενστερνίζεται και να βιώνει στο έπακρο τη ζωή και την καθημερινότητα, μέσα από το καλλιτεχνικό βλέμμα της δημιουργίας και της έκφρασης των αισθημάτων. Έχοντας μοιράσει τα “κομμάτια” του εαυτού της, αφενός στην Τέχνη και αφετέρου στην επαγγελματική της φύση, η Ιωάννα Στεφανάτου είναι μία Αιγιώτισσα που είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει να πει πολλά, να κάνει περισσότερα, και να οραματίζεται συνεχώς και ανελλιπώς, εμπλουτίζοντας την τεχνική της στην δύναμη της ερμηνείας. Και στη ζωή και στο σανίδι.
Και μερικές φορές, αυτή την έκφραση, μπορεί και την βγάζει με άρτιο τρόπο και σε κοινωνικές δράσεις, όπως αυτή που κλήθηκε να εκφράσει την περασμένη εβδομάδα, όταν εκφώνησε με τον δικό της μοναδικό τρόπο τον πανηγυρικό της ημέρας στις εκδηλώσεις του δήμου Αιγιαλείας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ποια είναι η Ιωάννα Στεφανάτου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο. Διαθέτει πτυχίο Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και πτυχίο Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση στην Υποκριτική. Γνωρίζει αγγλικά, ισπανικά αλλά και την ιταλική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα και είναι εκπρόσωπος του ερασιτεχνικού αλλά και του επαγγελματικού θεάτρου, έχοντας ταυτόχρονα διαπρέψει σε πολλά σεμινάρια της Υποκριτικής Τέχνης, κατά το παρελθόν. Είναι εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα, εργάζεται ως ηθοποιός με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, το Επίκεντρο και το Λιθογραφείο. Πριν λίγο καιρό, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, στην Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Έδωσε «χρώμα» με την απαγγελία της στην Εθνική Εορτή

Το Protionline.gr συνομίλησε με την… αεικίνητη και ταλαντούχα ηθοποιό, ρωτώντας την πώς προέκυψε η παρουσία της στις εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου και ανέφερε: “Η εκφώνηση του Πανηγυρικού της 28ης Οκτωβρίου, μου ανατέθηκε από τον Σύλλογο διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, μέλος του οποίου διατελώ. Με αίσθημα ευθύνης αλλά και με ιδιαίτερη συγκίνηση αποδέχτηκα. Βασικός μου στόχος ήταν, πρωτίστως να ακουστούν τα λόγια καθαρά με ενάργεια, δίχως να πλατειάσω και να αποδώσω κάτι από το μεγαλείο της εποχής. Την περηφάνια και το δέος που όλοι μας αισθανόμαστε. Νομίζω ότι τα κατάφερα και χαίρομαι που τόσος πολύς κόσμος, τόσοι δημότες συμμετείχαν στις επετειακές εκδηλώσεις. Αυτές, είναι ιδιαίτερες στιγμές που εκφράζουν μία σημαντική περίοδο της ιστορίας του τόπου μας και αν μη τι άλλο, γεμίζουν δέος και συγκίνηση όλους μας για τα όσα έζησε στο παρελθόν αυτό το έθνος”.

To Protionline.gr ρώτησε την κ. Στεφανάτου για τη φύση της δουλειάς της και το ποια είναι η σχέση της εκπαίδευσης με την βαθύτερη έννοια της Τέχνης και εκείνη απάντησε: “Έχω τη χαρά να διδάσκω ένα μάθημα που οι μαθητές αγαπούν πολύ και μαζί τους νιώθω να επαναανακαλύπτω και εγώ τον κόσμο. Ιδίως στις μέρες μας, που η ανάγκη επαφής του ανθρώπου με τον εαυτό του και τους γύρω του γίνεται όλο και πιο επιτακτική, η τέχνη στην ολότητά της προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Διαμέσου της τεχνικής του θεάτρου, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδοσυνεργατικά, να εκφράζονται με κίνηση και λόγο, να προσεγγίζουν βιωματικά το υπό εξέταση θέμα, πάντα υπό το πρίσμα της διαλεκτικής του διαλόγου. Με τρόπο παιγνιώδη καλλιεργούνται και προάγονται η αυτενέργεια, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή, η συμπερίληψη, η συμμετοχικότητα, ο συντονισμός, η συνεργασία, η αυτοπειθαρχία, η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και κυρίως η χαρά, ο ενθουσιασμός και το γέλιο. Γιατί στο μάθημα αυτό γελάμε πολύ, συγκινούμαστε πολύ, αγαπάμε πολύ. Εξάλλου, «η αγάπη θα σώσει τον κόσμο» (παραφράζοντας τη ρήση του πρίγκιπα Myshkin από τον «Ηλίθιο» του Dostoevsky)!”.

Θαυμάζει το ερασιτεχνικό θέατρο και ζει για το επαγγελματικό του γίγνεσθαι

Η Ιωάννα Στεφανάτου, είναι ένας επιλεκτικός από την φύση του άνθρωπος, που έχει καταφέρει πολλές – πολλές όμορφες συνεργασίες στο καλλιτεχνικό σανίδι. Αυτή την εποχή είναι εν αναμονή της ανακατασκευής του νέου χώρου της ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών στην οποία συμμετέχει, περιμένοντας και αυτή με αγωνία, κάθε θεατρική πρόκληση που θα την καλέσει η ίδια η Τέχνη να αντιμετωπίσει, με καινούρια τολμήματα και νέους ερμηνευτικούς ρόλους. Η κ. Στεφανάτου κλείνοντας, τόνισε ότι θαυμάζει το ερασιτεχνικό θέατρο και ζει για το επαγγελματικό του γίγνεσθαι, έχοντας και για τα δύο, έναν αμείωτο ενθουσιασμό και μία αστείρευτη ενέργεια και για καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και για αυθόρμητο πειραματισμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr