background img
banner
banner

Στις 22 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής

ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος ανάληψης καθηκόντων του νέου διοικητικού σχήματος του δήμου Αιγιαλείας. Και μπορεί ο δήμαρχος και οι απερχόμενοι δημοτικοί του σύμβουλοι να παραμένουν, ωστόσο τα νέα πρόσωπα που εξελέγησαν στις 8 Οκτωβρίου αλλά και ο επανερχόμενος τρόπος διοίκησης που αφήνει πίσω του την απλή αναλογική, δημιουργούν νέα δεδομένα. Την καινούρια αυτή αρχή θα σηματοδοτήσει μία πανηγυρική τελετή ορκωμοσίας που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.

Ως προς τον χώρο που θα λάβει… χώρα αυτή η λαμπρή γιορτή της αυτοδιοίκησης, θα ισχύσει το «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», με το Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο να προσελκύει την ημέρα εκείνη, όλα τα φώτα. Η 22α Δεκεμβρίου, τρεις μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, θεωρείται η καλύτερη, δεδομένου ότι και βάσει νόμου, η ορκωμοσία ορίζεται το νωρίτερο είκοσι ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων και έως την παραμονή της ημέρας εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών.

Ο μόνος δήμαρχος που θα… παραδώσει στον εαυτό του

Με τη μόνη διαφορά βέβαια ότι αυτή τη φορά και για πρώτη φορά στον δήμο Αιγιαλείας αλλά και προηγουμένως στον δήμο Αιγίου (από τη μεταπολίτευση κι έπειτα), ο δήμαρχος πρόκειται να… παραδώσει στον εαυτό του, μιας και η λέξη «επανεκλογή» ήταν άγνωστη ως τώρα… Ο κ. Καλογερόπουλος έχει ξαναζήσει ανάλογη στιγμή στον δήμο Συμπολιτείας, με την επανεκλογή βέβαια στον δήμο Αιγιαλείας να έχει άλλη βαρύτητα, όπως και μεγαλύτερη ευθύνη.

Ήταν 31 Αυγούστου του 2019 όταν ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ορκίστηκε για πρώτη φορά δήμαρχος Αιγιαλείας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα μία ημέρα μετά και μάλιστα εν μέσω ενός εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος, ένεκα του «θολού» για την Αιγιάλεια τοπίου, εξαιτίας του σωρού των απορριμμάτων. Σήμερα, τέσσερα χρόνια και λίγους μήνες μετά, το challenge των απορριμμάτων παραμένει, όχι βέβαια ως προς το αδιέξοδο που έχει αρθεί, αλλά ως προς την οριστική αντιμετώπιση που φαίνεται πως έχει πάρει τον δρόμο της, αφενός με την μονάδα διαχείρισης βιοαποβλήτων που είναι στα «σκαριά» και αφετέρου με την ένταξη της Αιγιάλειας στο εργοστάσιο απορριμμάτων νομού Αχαΐας, για την οποία ο κ. Καλογερόπουλος έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες.

Η λαϊκή εντολή ωστόσο που δόθηκε στον κ. Καλογερόπουλο την 15η του προηγούμενου μήνα, ήταν καθαρή και αφορούσε όλα τα θέματα. Όχι μόνο αυτά που απαιτούν λύσεις αλλά και εκείνα που θα κάνουν την Αιγιάλεια πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής επισημαίνουν πως το… έδαφος στρώθηκε και ότι παραμένουν με «σηκωμένα μανίκια» ώστε να «τρυγήσουν» για την περιοχή τις ως τώρα προσπάθειες αλλά και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές. Ο πήχης έχει ανέβει και οι αξιώσεις των πολιτών είναι δικαιολογημένες, σε όλους τους τομείς.

Επτά θα είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι

Βέβαιο πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο δήμαρχος αναζητά τα κατάλληλα πρόσωπα για τις θέσεις «κλειδιά» στον δήμο, ώστε να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τα θέματα. Πλέον η «τράπουλα» έχει περισσότερα «χαρτιά» για τον κ. Καλογερόπουλο, που καλείται να επιλέξει αντιδημάρχους είτε από παλιούς είτε από νεοεκλεγμένους συμβούλους. Η διαφορά είναι βέβαια ότι οι αντιδημαρχίες γίνονται πέντε συν δύο άμισθες και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα περιμένουν να αξιοποιηθούν και να αναλάβουν καθήκοντα. Υπενθυμίζεται ότι στην απερχόμενη θητεία, δύο ήταν οι θέσεις διοίκησης που παρέμειναν σταθερά σε αντίστοιχα πρόσωπα. Η αντιδημαρχία Καθαριότητας στον Νίκο Καραΐσκο και η αντιδημαρχία Διοικητικής Υποστήριξης στη Μαρία Σταυροπούλου.

Σύσταση Δημοτικής Επιτροπής

Ερωτηματικό τέλος παραμένει και το πώς θα λειτουργήσει ο δήμος με την κατάργηση επιτροπών και νομικών προσώπων, με τη δημοτική επιτροπή που θα συσταθεί, να συγκεντρώνει αρκετές αρμοδιότητες. Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων, η ανάληψη ή η συνέχιση εκτελούμενων χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή έργων ή υπηρεσιών από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς, συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον δήμο κι όλα αυτά θα χρειαστούν ανάλογους χειρισμούς από τα κατάλληλα πρόσωπα.

2010: Ο δήμαρχος Αιγίου Απόστολος Καραφωτιάς και άλλοι πέντε δήμαρχοι παραδίδουν στον πρώτο δήμαρχο Αιγιαλείας Στάθη Θεοδωρακόπουλο τα ηνία του νεοσύστατου δήμου.

20 14: Ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος παραδίδει τα «κλειδιά» του δήμου στον πρώην αντιδήμαρχό του Θανάση Παναγόπουλο που τον είχε κερδίσει στις εκλογές.

2019 Η τελετή παράδοσης παραλαβής δεν έγινε ποτέ, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να ορκίζεται χωρίς την παρουσία του προκατόχου του Θανάση Παναγόπουλου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr