background img
banner
banner

Φωνή διαμαρτυρίας για τα… χαμένα ένσημα

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Με αιτήματα την αναγνώριση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, οι οικοδόμοι της Αιγιάλειας συμμετείχαν στη χθεσινή 24ωρη απεργία του κλάδου των κατασκευών. Στο Αίγιο το Σωματείο Οικοδόμων πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία και στη συνέχεια αντιπροσωπεία του επισκέφθηκε τον ΕΦΚΑ Αιγίου, μεταφέροντας στη διευθύντρια τις διεκδικήσεις του.

Αντιπολεμικό μήνυμα

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης ξεκίνησε την ομιλία του με ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης τονίζοντας: ΄΄Είμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης που αγωνίζεται για να έχει πατρίδα ενάντια στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ. Δεν μπορεί κανένας εργάτης να μείνει σιωπηλός μπροστά στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, στις μαζικές δολοφονίες μικρών παιδιών και άμαχου πληθυσμού. Βροντοφωνάζουμε το «λευτεριά στην Παλαιστίνη». Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα ειρήνης λέγοντας πως «οι λαοί, οι εργάτες πληρώνουμε με το αίμα μας τα πολεμικά σχέδια των ισχυρών των πολυεθνικών που πατάνε πόδι σε ολόκληρες περιοχές όταν μυρίζονται κέρδη. Καταδικάζουμε κάθε εμπλοκή της χώρας μας τον πόλεμο». Και κατέληξε ως προς αυτό το θέμα, λέγοντας πως ΄΄μία λύση υπάρχει να σταματήσει η σφαγή: Ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ΄΄.

Να γίνονται έλεγχοι από τον ΕΦΚΑ ζήτησε ο πρόεδρος Παναγιώτης Νύχτης

Ακολούθως τόνισε ότι η απεργία δείχνει τη δυνατότητα του κλάδου να διεκδικεί και να κερδίζει με τον αγώνα του, νέες κατακτήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κάνουμε απεργία γιατί δεν έχουμε τι να κάνουμε, αλλά γιατί έχουμε οξυμένα προβλήματα. Γιατί διεκδικούμε και προτείνουμε λύσεις. Γιατί έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι θα πετύχουμε». Μιλώντας για το πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας είπε ότι ΄΄δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το δικαίωμά μας να δουλεύουμε» και ότι «η δουλειά μας πρέπει να αποτυπώνεται με ένσημα. Δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να εισπράττει εισφορές στο όνομα της δουλειάς των οικοδομών και να μην μας δίνει τα ένσημά μας, να εισπράττει εισφορές σε κάθε γιαπί, σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε αυθαίρετο, αλλά 40 χρόνια τώρα μέσω των κυβερνήσεων δεν μας δίνουν τα ένσημα κρατώντας μας σε καθεστώς μαύρης εργασίας΄΄.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν όλοι σήμερα να μιλούν για αύξηση της δουλειάς, για έλλειψη εργατικών χεριών αλλά οικδόμοι να ασφαλίζονται κατά μέσο όρο με 14 ένσημα τον μήνα», απαιτώντας να γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς από τον ΕΦΚΑ.

Η ακρίβεια τσακίζει το μεροκάματο…

Ο κ. Νύχτης μίλησε και για την ακρίβεια η οποία όπως είπε «τσακίζει το μεροκάματο. Αν θέλουν εργατικά χέρια για να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση της δουλειάς πρέπει να πληρώσουν. Το τζάμπα πέθανε». Επιπλέον αναφέρθηκε στα εργατικά δυστυχήματα, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν οικδόμοι να δουλεύουν στα 65 τους χρόνια να τσακίζονται και να σκοτώνονται. Δεν μπορεί ο χώρος της οικοδομής να είναι ένα χάος». Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους είπε ότι «η ασφάλεια πρέπει να είναι το νούμερο ένα στην ιεράρχηση του αγώνα των οικοδόμων», σημειώνοντας: ΄΄Θέλουμε να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά και το ίδιο γεροί να γυρίσουμε πίσω στις οικογένειές μας΄΄.

Και κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδομών Αιγίου: ΄΄Το ξέρουμε ότι για να πετύχουμε πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας. Ό,τι κερδίσαμε, όσα βάρη ξεφορτώσαμε από τις πλάτες μας, δεν μας τα χάρισε κάνεις. Τα κατακτήσαμε με μεγάλους αγώνες. Δεν υποχωρούμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και κερδίζουμε. Έτσι μας έμαθε ίδια η ζωή έτσι θα προχωρήσουμε΄΄.

Ο Σωτήρης Κολοκοτρώνης για την απώλεια του Τάκη Μαυροδόγλου

Να σημειωθεί ότι αναφορά έγινε στο τέλος από τον πρώην πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Σωτήρη Κολοκοτρώνη στην απώλεια του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας Διαμαντή (Τάκη) Μαυροδόγλου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών!

Όπως είπε ο κ. Κολοκοτρώνης, «ο Τάκης Μαυροδόγλου διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για 10 χρόνια. Εκλέχτηκε στο τιμόνι της Ομοσπονδίας ως Γενικός Γραμματέας στο ιστορικό 9ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 8,9 Αυγούστου 1976, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου οι ταξικές δυνάμεις ξερίζωσαν από τις γραμμές τους τον χουντοαναθρεμμένο Γενικό Γραμματέα Λυκιαρδόπουλο, που για δεκαετίες κάθονταν στο σβέρκο των οικοδόμων.

Στο 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το 1977, στην Αθήνα, στο Θέατρο «Ακροπόλ», όπου ολοκληρώθηκε η νίκη των ταξικών δυνάμεων και εξασφαλίστηκε η δημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας με τη ψήφιση του νέου καταστατικού και τη διεξαγωγή ενός γνήσιου αντιπροσωπευτικού Συνέδριου, ο σύντροφος Τάκης ανέλαβε Πρόεδρος, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1986. Συνέδεσε τη θητεία του, ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με μεγάλους μαζικούς αγώνες και εμβληματικές κατακτήσεις του κλάδου. Τη μείωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 58 χρόνια, τον αγώνα για το 7ωρο – 5νθήμερο, για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους».

Και κατέληξε ο κ. Κολοκοτρώνης: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τον σύντροφο Τάκη. Στεκόμαστε με δέος μπροστά στην αγωνιστική πρωτοπόρα στάση ζωής του. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη μορφή του που είναι αποτυπωμένη σε όλες τις στιγμές της ταξικής πάλης του οικοδομικού κινήματος».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr