background img
banner
banner

Ανακύκλωση τώρα στα ρούχα και τα παπούτσια!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΠΑΝΑΤΥΠΟΙΗΣΗ Ή ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ

Ενδεικτική της αλλαγής φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να θεωρείται η ανακύκλωση και σε ενδύματα και υποδήματα που δρομολογεί τώρα η αντιδημαρχία Καθαριότητας Αιγιαλείας. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρεία που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το όφελος είναι πολλαπλό. Στόχος είναι αφενός να «ελαφρώσει» τα φορτία των απορριμμάτων του δήμου που μεταφέρονται και εναποτίθενται σε οργανωμένους χώρους, άρα και το κόστος της διαδικασίας, και αφετέρου να «διώξει» από τους κάδους είδη ένδυσης και υπόδησης και όσους αναζητώντας τα ρυπαίνουν τον χώρο γύρω από αυτούς. Βεβαίως η συνεργασία αυτή θα έχει και άμεσα οικονομικά αποτελέσματα για τον δήμο, παρότι δεν θα είναι ιδιαιτέρως υψηλά.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προγραμματιστεί να γίνει «έγκριση συμφωνητικού συνεργασίας για τη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης στο πλαίσιο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στον Δήμο Αιγιαλείας», όπως χαρακτηριστικά διατυπώνεται το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Εναπόθεση των ειδών σε μεταλλικά κουτιά

Εξηγώντας το τι θα περιλαμβάνει, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, επισημαίνει στο Protionline.gr: ΄΄Πρόκειται για μία αξιόπιστη εταιρεία που συνεργάζεται και με άλλους δήμους και γειτονικούς. Μας είχε γίνει πρόταση είδαμε πως η διαδικασία είναι αποτελεσματική και επιθυμούμε να εφαρμοστεί και στον δήμο μας. Η συνεργασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών κουτιών σε συγκεκριμένα σημεία του δήμου μας (48 συνολικά σε όλη την Αιγιάλεια). Σε αυτά τα κουτιά, οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν σε θυρίδα παλιά ρούχα ή παπούτσια που δεν χρειάζονται. Το κουτί λειτουργεί με έναν τρόπο τέτοιο που δεν μπορεί να πάει κάποιος να αφαιρέσει τη σακούλα με τα πράγματα΄΄.

Πώς αξιοποιούνται

Σε τι όμως θα μπορούσαν να χρησιμεύουν σε μία εταιρεία παλιά ρούχα και παπούτσια; Επί το πλείστον γίνεται επανατυποποίηση και πώληση σε τρίτες χώρες. Γενικότερα άλλωστε υπάρχει μία τάση στην παγκόσμια αγορά για την επαναχρησιμοποίηση μεταχειρισμένων ρούχων που φαίνεται πως συχνά πλέον αλλάζουν χέρια. Από εκεί και πέρα, στην περίπτωση που η εταιρεία εκτιμά ότι δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να προωθηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, τότε μετατρέπονται σε άλλα είδη όπως στουπιά κ.ά. που προορίζονται για άλλες χρήσεις.

Τα οφέλη

΄΄Το πιο βασικό για εμάς είναι ότι δεν θα πετάγονται στον κάδο. Αντιθέτως, θα γίνεται απόσπαση από τη μεταφορά και εναπόθεση, άρα μειώνεται ο όγκος. Συνεπώς αφαιρείται ένα μέρος της κοστολόγησης που έχει σχέση με τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων΄΄, επισημαίνει ο κ. Καραΐσκος, απαριθμώντας τα οφέλη.

Παρατηρεί ακόμη ότι έτσι θα αποσυμφορηθεί και η Κοινωνική Ιματιοθήκη του δήμου στα… σκαλιά της οποίας κάποιοι αφήνουν σακούλες περιμένοντας από τους εθελοντές να τα «τακτοποιήσουν». Επίσης, σημειώνει ότι έτσι δεν θα υπάρχουν στους κάδους, άρα οι άνθρωποι που πολλές φορές τα ψάχνουν, θα σταματήσουν να βγάζουν άλλα απορρίμματα στον δρόμο, ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Και βέβαια ο δήμος, ανάλογα με τους τόνους που θα συγκεντρώνονται στα μεταλλικά κουτιά, θα λαμβάνει και το προβλεπόμενο αντίτιμο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr