background img
banner
banner

‘’Δεν υπάρχουν ειδικές ανάγκες, υπάρχουν ΜΟΝΟ πανανθρώπινες ανάγκες.’’

-Γράφει η Πολιτικός Επιστήμονας & Διεθνολόγος, νεοεκλεγείσα Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου, Παναγιώτα Χριστοπούλου. –

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Χθες ήταν η ημέρα γιορτής των ανθρώπων με αναπηρία και παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της στέγης του ΕΚΑΜΕ ΑΜΕΑ Αιγίου. Συνεπώς η χθεσινή ημέρα είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία για όλους εμάς τους Αιγιαλείς καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα διαμονής των παιδιών του ΕΚΑΜΕ στο νέο τους σπίτι. Παρόλο που γιορτάζεται μια φορά τον χρόνο αποτελεί χρέος μας να σταθούμε αρωγοί στον καθημερινό αγώνα όλων αυτών των ανθρώπων.

Η πολιτεία δυστυχώς αδιαφορεί να χαράξει πολιτικές υπέρ των ανθρώπων με αναπηρίες και κατ’ επέκταση να επιλύσει τα καθημερινά προβλήματα τους. Αυτό που διαρκώς ξεχνά η κυβέρνηση είναι ότι η κοινωνική πολιτική και συλλήβδην οι δημόσιες πολιτικές και οι κοινωνικοί θεσμοί αποτελούν το κοινωνικό κράτος. Η χώρα μας έχει μείνει πίσω στην κατοχύρωση ενός καλύτερου και δικαιότερου τρόπου ζωής για τα άτομα με αναπηρίες. Σε μια μη προσβάσιμη κοινωνία η αλλαγή της νοοτροπίας μας ενδεχομένως να ήταν αρκετή για να επιλύσει τις περισσότερες ανισότητες που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο εν έτη 2023 η παραπάνω πρόταση δεν είναι αρκετή!

Αυτό που χρειάζεται είναι ριζικές αλλαγές, νομοθετικές αλλαγές, απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και δομές καθώς και στους εργασιακούς χώρους. Ακόμα είναι αναγκαίο να αυξηθεί το αναπηρικό επίδομα και να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί προσωπικός βοηθός/ φροντιστής ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση. Να αυξηθούν οι στέγες υποστηριζόμενης και ανεξάρτητης διαβίωσης.

Επιπλέον είναι σημαντικό να παρθούν πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, για ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία των ανθρώπων με αναπηρίες. Να δοθεί μέριμνα τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Στον Δήμο Αιγιαλείας είναι σημαντικό να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης αναπήρων και να βελτιωθούν οι υποδομές με σκοπό την εξυπηρέτηση και διευκόλυνσή τους με την πρόβλεψη των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων από το κράτος. Επιπροσθέτως είναι αναγκαίο να προάγεται ο εθελοντισμός μέσω τακτικών εθελοντικών αιμοδοσιών κ.ο.κ. Όλες οι παραπάνω αποτελούν εφικτές προτάσεις αρκεί να υπάρχει σύμπραξη της πολιτείας με την κοινωνία. Ένα κράτος είναι υγιές όταν η χάραξη πολιτικής απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαιρέτως. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας με ικανότητες και δυνατότητες και οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Ακριβώς επειδή ένας άνθρωπος στερείται τη χρήση των ματιών του, δεν σημαίνει ότι στερείται οράματος. – Stevie Wonder.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr