background img
banner
banner

Κόπηκε η «κορδέλα» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες

ΤΟ ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ… «ΒΟΥΛΑ» ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ – ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ, ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Μία πολύ σημαντική και ιδιαίτερης σημασίας γιορτή, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου για όλη την Αιγιάλεια. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου χώρου που θα στεγάζει στο εξής το τοπικό παράρτημα του ΕΚΑΜΕ / ΑΜΕΑ, συνέπεσε “ηθελημένα” με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, κάνοντας έτσι την γιορτή, να έχει… διπλό λόγο και μεγάλη ένταση, για την συγκεκριμένη δομή.

Ο αγιασμός και τα επίσημα εγκαίνια του χώρου, συνοδεύτηκαν από εκατοντάδες ευχές και ιδιαίτερες συγκινήσεις, τοποθετήσεις ομιλητών και στοιχεία που παρατέθηκαν από τους παρευρισκόμενους, αλλά και από την 14η Εθελοντική Αιμοδοσία η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα, δράση που έγινε προκειμένου να ενισχυθεί η τράπεζα αίματος του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ.

Ήταν όλοι τους εκεί…

Η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Αιγίου, είναι πια γεγονός και η χρηστικότητα του χώρου που τίθεται πλέον στη διάθεση των εξυπηρετούμενων του Κέντρου, μετατράπηκε από μία κοινή και τυπική εκδήλωση, σε μία λαμπερή γιορτή με συναισθηματικό χαρακτήρα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και όσους εξυπηρετούνται, αλλά και για όλο το πολιτικό και κοινωνικό “γίγνεσθαι” του τόπου, το οποίο πραγματικά έδωσε “βροντερό παρών” αγάπης και σύμπνοιας, στον αγιασμό και στην επίσημη έναρξη της σημαντικής δομής που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες.

 

Ποιοι παραβρέθηκαν

Και ποιος δεν ήταν εκεί! Πλήθος κόσμου και εκπροσώπων κάθε κλάδου του ευρύτερου κοινωνικού ιστού, ήταν εκεί. Η εκδήλωση, ξεκίνησε στις 11:10 το πρωί και όλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη δυναμική του Κέντρου, που πλέον μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 50 άτομα. Το “παρών” στη μεγάλη γιορτή έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η εκπρόσωπος της υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου κ. Θεώνη Σταθοπούλου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη Άρης Πατσόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Αντώνης Χαροκόπος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας Αργύρης Φαλίδας, ο διοικητής της Αστυνομίας Βασίλης Ροδόπουλος, η εκπρόσωπος της Π.Υ. Αιγίου Ευγενία Κωνσταντοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος και Νίκος Καραΐσκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, η εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βασιλική Ψυχράμη, ο δημοτικός σύμβουλος Ευστράτιος Βαρδάκης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιώργος Μπέσκος και άλλοι, πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής, εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και αθλητικής κοινότητας του Δήμου Αιγιάλειας, πρόεδροι και μέλη φορέων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και άνθρωποι του πολιτισμού ή της καλλιτεχνικής έκφρασης του τόπου.

 

Σημαντικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξωτερικό χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός, με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, να δηλώνει μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης: “Πολλά συγχαρητήρια μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, διότι με τις ενέργειες του δημάρχου Αιγιάλειας, των ανθρώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όλων των πολιτών και εθελοντών που έχουν κοπιάσει, όλων εκείνων που επί μεγάλο χρονικό διάστημα έκαναν επίπονες και εντατικές προσπάθειες για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που χαιρόμαστε όλοι σήμερα. Πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο κ. Γκιώνη, αλλά και στον προηγούμενο πρόεδρο Θοδωρή Στεφανίδη, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης όλης αυτής της πολυετούς και δύσκολης προσπάθειας. Η δομή αυτή είναι φτιαγμένη με αγάπη και φροντίδα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορεί να φιλοξενεί στην αγκαλιά του παιδιά που ξέρουν να χαρίζουν αγάπη και κοινωνική φροντίδα” ανέφερε ο Μητροπολίτης, ενώ επισήμανε τη σημαντικότητα της ημέρας για τα άτομα με αναπηρία και τον ιδιαίτερο συμβολισμό της. Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ήταν εμφανώς χαρούμενος αλλά και ιδιαίτερα συγκινημένος, μεταδίδοντας έντονα την ιδιαιτερότητα της στιγμής και την θετική συναισθηματική φόρτιση του για την ημέρα, σε όλους όσους χαιρετήθηκε και μίλησε.

Ένα τραγούδι για το ΕΚΑΜΕ

Αμέσως μετά, όλοι οι προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του εσωτερικού χώρου, όπου η δράση ξεκίνησε με την ανάγνωση και την ηχητική απόδοση ενός ποιήματος που γράφτηκε αποκλειστικά για όσους εξυπηρετούνται στην δομή, ένα τραγούδι που ερμήνευσε με ιδιαίτερο τρόπο, μπρίο και συναισθηματισμό η Παιδική Χορωδία του Δήμου Αιγίου. Τα λόγια του συγκεκριμένου τραγουδιού, ήταν του Αιγιώτη ποιητή Αθανασίου Τρίψα, ενώ την μουσική υπογράφει ο Αιγιώτης καλλιτέχνης Σάκης Παπαδημητρίου. Την προσπάθεια των παιδιών συνόδεψε με τα πλήκτρα της, η αρχιμουσικός Μπέσσυ Νάσση, με τα μικρά παιδιά να παίρνουν τελικά το… πιο θερμό και δυνατό χειροκρότημα, πιο θερμό και δυνατό από όλους όσους χειροκροτήθηκαν γενικά, στην δράση.

Μία δικαίωση ετών… 25

Χαιρετισμό και ευχές απεύθυναν δεκάδες ομιλητές από το βήμα της εκδήλωσης, είτε εκπρόσωποι της ίδιας της δομής είτε άνθρωποι που αποτέλεσαν “κλειδιά εθελοντισμού” για την ολοκλήρωση των έργων και την μεταφορά του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ στην οδό Κλεισούρας, με πιο χαρακτηριστικές από αυτές, την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Αντώνη Χαροκόπου, την εκπρόσωπο του ιδρύματος Βουδούρη, αλλά και τις ομιλίες των πρώην προέδρων της δομής που εξήγησαν για τις δυσκολίες της υλοποίησης του εγχειρήματος του νέου ΕΚΑΜΕ. Μιλώντας στο βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ Γιώργος Γκιώνης, ανέφερε ότι, ο αγιασμός και τα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος είναι μιας μοναδικής σημασίας στιγμή για όλους όσους δουλεύουν και κουράζονται επί καθημερινής βάσης για αυτή τη δομή, ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά “η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί μόνο μία γιορτή για τα δικαιώματα, την παρουσία και την συνολική προσφορά των ατόμων με αναπηρία, αλλά σε κάθε περίπτωση, αποτελεί την πιο σημαντική στιγμή για εμάς γιατί ο δικός μας χώρος, το “σπίτι” μας, μπορεί να ανοίγει διάπλατα τις “πύλες” του για να υποδεχθεί όλους εσάς, να γίνουμε όλοι μια παρέα και να χαρούμε μαζί, μία δικαίωση εικοσιπέντε σχεδόν χρονών. Η σημερινή ημέρα, είναι το αποτέλεσμα μιας “αλυσίδας” ενεργειών και προσπαθειών πολλών εθελοντών, φορέων, ατόμων και εργαζομένων”.

Δ. Καλογερόπουλος: “Ο χρόνος καθυστερεί πάντα κάθε θετικό αποτέλεσμα”

Λίγο αργότερα, στο βήμα βρέθηκε ο δήμαρχος Αιγιάλειας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πρόκειται για μία ιστορική ημέρα από τυπικής άποψης, λέγοντας “ουσιαστικά για τα παιδιά του ΕΚΑΜΕ, η ιστορική στιγμή ήταν την πρώτη βραδιά που έμειναν και έζησαν εδώ, σε αυτή τη νέα δομή. Ο Δήμος και η τοπική κοινωνία κατάφεραν από κοινού, μέσα από άοκνες ενέργειες να βοηθήσουν πρακτικά, οικονομικά, ηθικά και παντοιοτρόπως αυτή την ουσιαστική προσπάθεια. Το αρχικό όραμα αυτού του χώρου ξεκίνησε το 1998 και σήμερα έχουμε 2023. Επιτύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δυστυχώς. Για αυτό, προτρέπω στο εξής όλους όσους εμπλέκονται σε κάθε μεγάλο ή μικρό έργο, να αποφεύγεται πάντα ο χρόνος καθυστέρησης του έργου, γιατί ο χρόνος… “τρώει” πάντα κάθε θετικό αποτέλεσμα. Είμαστε εδώ για να διορθώνουμε κάθε λάθος και να γινόμαστε συνεχώς πιο αποδοτικοί και ακόμα καλύτεροι” τόνισε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

“Θα προχωρήσουμε με κάθε αίσθηση υποχρέωσης και την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία που μας διακρίνει, από εδώ και στο εξής και εύχομαι τα καλύτερα. Η ερχόμενη πενταετία, ας χαρακτηριστεί ως μία περίοδος εκτεταμένης ευαισθητοποίησης, καθώς ο Δήμος και η ΔΕΥΑΑ εξασφάλισαν από κοινού, ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο θα διατεθεί τμηματικά εξ ολοκλήρου στην διοίκηση, για την κάλυψη σε όλες τις υποδομές του κτιρίου και των διαφόρων αναγκών, ως μία χρηματοδότηση “αγάπης” και αναγνώρισης στο μεγάλο και σημαντικό έργο που επιτελείται…” επισήμανε κλείνοντας ο δήμαρχος Αιγιάλειας, καταχειροκροτούμενος από τους δεκάδες παρευρισκόμενους.

Όμορφες τοποθετήσεις και μετά εθελοντική αιμοδοσία

Αμέσως μετά, χαιρετισμούς απεύθυναν ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Αντώνης Χαροκόπος και πολλοί ακόμα προσκεκλημένοι, ενώ δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους πρώην προέδρους για την συμβολή τους στο έργο του ΕΚΑΜΕ. Συγκεκριμένα τμήθηκαν οι Μαρία Καργάδου, Βάσω Κούσκουρη, Μαρία Αλεξανδροπούλου και Θεόδωρος Στεφανίδης.

Το μήνυμα της υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανάγνωση του μηνύματος που προσφώνησε η Θεώνη Σταθοπούλου, εκπρόσωπος της υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου, η οποία ανέφερε “δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπορώ να παραστώ στη μεγάλη γιορτή μιας δομής που μόνο αγάπη και συγκίνηση φέρνει στην καρδιά όλων μας. Το συνολικό έργο μέχρι τώρα είναι πολυσχιδές. Οι άνθρωποι της δομής, οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτές, οργανώνουν για τα παιδιά πολλές εκδρομές σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις, σε μουσεία και θέατρα, πραγματοποιούν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και διοργανώνουν δράσεις που τους κάνουν να κοινωνικοποιούνται ακόμα περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα η κινητικότητα αυτή, ενεργοποιεί την ίδια την κοινωνία να αντιλαμβάνεται καλύτερα ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ήδη ενσωματωμένα στην κοινωνία έτσι ακριβώς όπως τους αξίζει. Πρέπει να κοιτάζουμε τους ανθρώπους αυτούς με σεβασμό και αγάπη” τόνισε η υφυπουργός, ενώ κλείνοντας το μήνυμα της, ανέφερε την θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της δομής σε μελλοντικό χρόνο, χαιρετίζοντας με ιδιαίτερη συγκίνηση την άψογη εκδήλωση.

Μετά την εκδήλωση εγκαινίων ακολούθησε εθελοντική αιμοδοσία, ενώ κατά την διάρκεια των εγκαινίων, υπήρχαν κεράσματα, γλυκά και αναψυκτικά σε μπουφέ εντός του χώρου, ενώ ορισμένοι τοπικοί παραγωγοί της περιοχής προσέφεραν δωρεάν κρασί, για τους καλεσμένους της εκδήλωσης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε στο κέντρο επιταγή ύψους 1.401 ευρώ από Αστυνομία και Πυροσβεστική πόσο που συγκεντρώθηκε από το μεταξύ τους φιλικό στην Αβυθο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr