background img
banner
banner

Ελαιόλαδο… είδος προς εξαφάνιση

ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ 80% ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Μία κατάσταση προβληματική, που ενδέχεται να επηρεάσει όχι μόνο τη φετινή περίοδο αλλά και να αλλάξει στο μέλλον τα δεδομένα στην παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση του ελαιολάδου, διέπει το αγαπημένο προϊόν της μεσογειακής κουζίνας. Τους τελευταίους μήνες το αγνό παρθένο λάδι δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς «πράσινος χρυσός» αφού το κόστος του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Όσο βέβαια μπορεί να το βρει κανείς γιατί και στην περιοχή τείνει να γίνει… είδος προς εξαφάνιση. Οι αρχικές προβλέψεις για αισθητή μείωση της παραγωγής όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά φαίνεται πως η απώλεια εν συγκρίσει με πέρυσι θα αγγίξει τελικώς το 80%. Καιρικές συνθήκες και κλιματική αλλαγή «έπαιξαν» άσχημα ρόλο και οι ποσότητες ελιών είναι ελάχιστες. Η χρονιά θεωρείται η χειρότερη όλων και η έλλειψη λαδιού είναι σαφές ότι επηρεάζει από τη μία την τσέπη του παραγωγού που δεν έχει να λάβει, από την άλλη τις εταιρείες που συσκευάζουν και εξάγουν ελαιόλαδο οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση πρώτης ύλης, με τελικό αποδέκτη της κρίσιμης αυτής κατάστασης, τον καταναλωτή που καλείται να πληρώσει όσο λάδι βρει, σε διπλή και πλέον τιμή σε σύγκριση με πέρυσι.

Αθ. Σωτηρόπουλος: ΄΄Προσοχή στις νοθείες΄΄

΄΄Η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την είχαμε προβλέψει και ίσως… λίγο χειρότερη. Δυστυχώς οι ποσότητες που περιμένουμε να έχουμε, είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που υπολογίζαμε. Η μείωση της συνολικής παραγωγής σε τοπικό επίπεδο αγγίζει το 80% και το πιο λυπηρό από όλα, είναι το γεγονός ότι για κάποιους παραγωγούς, σε ορισμένες περιοχές, αυτό το ποσοστό θα φτάσει ως και στο 100%΄΄, ανέφερε προβληματισμένος ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Αθανάσιος Σωτηρόπουλος. Τόνισε ακόμη ότι σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει η παραγωγική κοινότητα και βεβαίως, σύμφωνα με τις ποσότητες που βγάζουν οι ντόπιοι παραγωγοί, αυτή η κατάσταση το επόμενο διάστημα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Μιλώντας δε, για την ποιότητα του καρπού, επισήμανε ότι η διαλογή των λεγόμενων “ξερικών” είναι πολύ ικανοποιητική, ενώ σημείωσε ότι οι ασθένειες όπως ο δάκος και το βιοσπόριο, αποτέλεσαν μία ακόμα προβληματική συγκυρία που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο ντόπιος ελαιοπαραγωγός.

Ο κ. Σωτηρόπουλος εφιστά την προσοχή των καταναλωτών. ΄΄Η τιμή εξελίσσεται ανοδικά και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περιπτώσεις νοθείας. Οι διάφορες προσμίξεις διευκολύνονται και είναι πολύ πιθανόν να συμβούν τέτοιες περιπτώσεις από διάφορους. Για τον λόγο αυτό, ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προς τη συγκεκριμένη την κατεύθυνση και να ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε τέτοια κρούσματα΄΄, είπε ο κ. Σωτηρόπουλος για το ζήτημα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. τόνισε ότι η Αιγιαλείς καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αγορά λαδιού αυτό το διάστημα, καθώς φθηνό λάδι – όπως σαφέστατα ξεκαθάρισε – δεν υπάρχει. ΄΄Εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρει πολύ πιο χαμηλές τιμές από αυτές που ισχύουν γενικά, καλό θα είναι να δει τι ακριβώς δεν… πάει καλά. Ο καταναλωτής πρέπει να προμηθευτεί λάδι από τον παραγωγό που γνωρίζει προσωπικά ή να απευθυνθεί σε γνωστά και ηλεγμένα προϊόντα. Μία λύση είναι και η αγορά του τυποποιημένου λαδιού που μπορεί να βρει είτε στην Π.Ε.Σ. είτε σε διάφορες άλλες μονάδες της Αιγιάλειας΄΄, επισήμανε.

Δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση της τιμής

Ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε ακόμη γνωστό ότι αυτές τις ημέρες η τιμή του λαδιού είναι στα 9€ περίπου (για τον παραγωγό) ενώ προέβλεψε ότι ως τον ερχόμενο Φλεβάρη και αν δεν αλλάξει η κατάσταση άρδην στον τομέα, η τιμή για τον απλό αγοραστή θα “εκτοξευθεί” σε αστρονομικά επίπεδα. Σημείωσε δε, ότι ο απλός καταναλωτής αυτή τη στιγμή βρίσκει το λάδι στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα λιανικής πώλησης, από 12 ως 17€ το κιλό, μιλώντας για το παρθένο ελαιόλαδο.

Τα… απόνερα της κρίσης του «πράσινου χρυσού»

΄΄Η μέση οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα στην αγορά λαδιού και είναι πολύ πιθανόν πλέον, ή να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, ή να κάνει γενναίες “περικοπές” στην καθημερινή του χρήση΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης, ενώ σε ερώτηση του Protionline.gr για το αν η παρούσα κατάσταση είναι η ουσιαστικά ένας… καθρέφτης της αγοράς σε ένα χρόνο από τώρα, απάντησε πως ΄΄ για να ομαλοποιηθεί και να ισορροπήσει η τιμή του προϊόντος, θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια, που σημαίνει ότι μία ποσότητα θα χαθεί από τον καταναλωτή. Πολύ φοβάμαι ότι ο κόσμος στο εξής θα στραφεί σε άλλες λύσεις και αυτόματα αυτό σημαίνει αφενός απώλεια των ωφελειών της κατανάλωσης ελαιολάδου για τον οργανισμό και αφετέρου πλήγμα για το ίδιο το προϊόν και τη ζήτηση γύρω από αυτό΄΄.

Σωτ. Κούσκουρης «Το κρατούν στοχεύοντας σε ακόμη πιο υψηλή τιμή»

Μιλώντας στo Protionline.gr για το ίδιο θέμα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΕΛΦΑ που ασχολείται με το εμπόριο και την τυποποίηση ελαιολάδου, Σωτήρης Κούσκουρης, ανέφερε και μία ακόμη παράμετρο: ΄΄Φέτος δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει καλή ποιότητα, οι τιμές είναι μονίμως ανοδικές, επικρατεί αβεβαιότητα, οι αγορές κινούνται πτωτικά αγορές, η κατανάλωση μειώνεται και η κατανάλωση είναι προβληματική. Το γεγονός ξεκινά από το ότι η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή και αρκετοί από αυτούς που παράγουν μία ποσότητα λαδιού, τηρούν στάση αναμονής και το φυλάνε χωρίς να το διαθέσουν, ευελπιστώντας σε ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όμως η κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης, είναι ασφυκτική. Είναι πολύ περιορισμένες οι κινήσεις οι διαθέσιμες ποσότητες είναι λίγες και ακόμη κι αυτοί που έχουν μία ποσότητα θα κοιτάξουν να τη δώσουν σε ιδιότητες΄΄.

Οι εναλλακτικές λύσεις «απειλούν» το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ο κ. Κούσκουρης έκανε λόγο για μία κακή χρονιά η οποία δυστυχώς, δίνει… δρόμο στο να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το ελαιόλαδο. ΄΄Επιτρέπονται οι μίξεις και δημιουργούνται νέες ετικέτες και στην Αμερική και την Ιταλία και αλλού. Η μίξη μπορεί να είναι και 50-50. Να αναμιγνύεται έτσι πολύ λίγη ποσότητα αγνού παρθένου ελαιολάδου με άλλα κατώτερα έλαια τα οποία ρίχνουν την τιμή. Αυτό είναι κακό και για τον κόσμο και το προϊόν γιατί πλέον ακόμη κι αν οι τιμές επανέλθουν στην κανονικότητα πάντα θα υπάρχουν καταναλωτές που θα ψάχνουν να βρουν φθηνότερο΄΄, τόνισε. Ως τιμή εκκίνησης, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της ΕΛΦΑ, δόθηκε το 8,30 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που πέρυσι είχε ξεκινήσει με 3 ευρώ το κιλό…

Η υψηλή τιμή του λιγοστού προϊόντος δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια

Στο ερώτημα του Protionline.gr για το πώς επηρεάζεται η αγορά κι αν η υψηλή τιμή για κάποιους αρκεί στο να καλυφθεί το… χαμένο έδαφος της τόσο μεγάλης μείωσης παραγωγής, ο κ. Κούσκουρης εκτίμησε πως η υψηλή τιμή δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια. ΄΄Το βέβαιο είναι ότι θα λείψουν αυτά τα χρήματα από την αγορά. Ήδη οι παραγωγοί, οι οποίοι και με την κατάσταση της σταφίδας και με το ελαιόλαδο αντιμετωπίζουν γενικότερα πρόβλημα΄΄, πρόσθεσε ακόμη, καταλήγοντας: ΄΄Στην Ελλάδα φαίνεται πως ακολουθούμε έναν δικό μας δρόμο ενώ για παράδειγμα στη γειτονική Ιταλία, οι τιμές είναι ίδιες και χαμηλότερες. Αυτό δείχνει ότι δεν ακολουθούμε την τιμή της εξαγωγής αλλά μία που έχει να κάνει με την εσωτερική κατανάλωση. Μένει να δούμε αν στο τέλος της χρονιάς θα φύγει λάδι καθώς για πολλούς είναι απλησίαστο. Τελικά είναι γρίφος το εάν το προϊόν θα έχει ζήτηση και αν στο τέλος θα απορροφηθεί κι αυτή η μικρή ποσότητα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr