background img
banner
banner

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 5ΕΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Στους τρεις «εθελοντές» με αρμοδιότητα νέου, άμισθου, Αντιπεριφερειάρχη αλλά και τα τρία πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις τρεις θέσεις Αντιπεριφερειάρχη, με αρμοδιότητα τη χωρική ενότητα, ανά νομό -για την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία- «στήνεται» αυτές τις μέρες το νέο σχήμα με το οποίο θα ασκήσει διοίκηση ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο βασικός κορμός του νέου σχήματος το οποίο διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, με βάση την κατανομή αρμοδιοτήτων και ρόλων, θα έχει θητεία 2,5 ετών. Δηλαδή έως και το καλοκαίρι του 2025, περίοδο κατά την οποία ο Περιφερειάρχης θα μπορεί να κάνει ανασχηματισμό, για το δεύτερο μισό της νέας θητείας που ξεκινά την 1-1-2024.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός βέβαια γι αυτό και το σχήμα που διαμορφώνεται αυτά τα 24ωρα, με έξι βασικά πρόσωπα στα οποία προστίθεται και ο νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, καλείται να ικανοποιεί τις βασικές προδιαγραφές που αποζητά ο κ. Φαρμάκης. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα πρόσωπα του «κορμού» θα πρέπει να αποδεχθούν, αλλά και να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι αναντικατάστατο είναι μόνο το έργο και η προσφορά στην ομάδα. Μια άλλη παράμετρος στις επιλογές είναι μια «άσκηση ισορροπίας» μεταξύ της υφιστάμενης εμπειρίας αλλά και ανανέωσης με νέα πρόσωπα τα οποία όμως θα πρέπει να είναι σε θέση να μην «χαλάσουν» το βασικό μείγμα πολιτικής που έφερε το 60% στις πρόσφατες κάλπες!

Η ονοματολογία για τα «πρόσωπα κορμού»

Με βάση και την αξιολόγηση των ψηφοφόρων στην κάλπη στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, θεωρείται δεδομένο ότι ο Χαράλαμπος Μπονάνος καλύπτει ένα βασικό κριτήριο εμπειρίας και θετικής επαφής και αξιολόγησης από τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτά η Αντιπεριφέρεια της Π.Ε. Αχαΐας μάλλον θα διατηρήσει τον ίδιο… ένοικο και για την επόμενη περίοδο. Την παραμονή τους στις σημερινές θέσεις διεκδικούν και οι δύο Αντιπεριφερειάρχες που επανεξελέγησαν στην Αχαΐα, Ανδρέας Φίλιας και Φωκίων Ζαΐμης.

Οι δύο άλλες επιλογές, των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, είναι διεκδικούμενες ακόμη, με βασικό παρανομαστή τα πρώτα ονόματα σε σταυρούς στις πρόσφατες εκλογές στους δύο νομούς. Θανάσης Μαυρομάτης (Αιτ/νια) και Νίκος Κοροβέσης (Ηλεία) διεκδικούν τις δύο αυτές Αντιπεριφέρειες με χωρική αρμοδιότητα. Και οι δύο είναι σήμερα θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες. Πιθανή μετακίνηση αφήνει κενό στις θεματικές Αντιπεριφέρειες που είναι οκτώ. Μια ακόμη θέση «μπαλαντέρ» είναι αυτή του προέδρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο η οποία «χηρεύει» και το πρόσωπο που θα μετακινηθεί σε αυτή θεωρείται δεδομένο ότι μπορεί να προκαλέσει κάποιες «καραμπόλες».

Γενικότερα από τις επιλογές των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι πιθανόν να προκύψουν «καραμπόλες» καθώς αρκετά από τα νέα πρόσωπα που εξελέγησαν πρόσφατα, διεκδικούν και αυτοί θέση στο σχήμα, ιδιαίτερα από την Αχαΐα.

«Δεν είμαστε εδώ για θέσεις και μισθούς»

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για τους, νέους, άμισθους Αντιπεριφερειάρχες που πέρασαν πρόσφατα με τροπολογία του Υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου αλλά και την πιθανότητα παραμονής του στο σχήμα τοποθετήθηκε, εμμέσως, χθες ο Φωκίων Ζαΐμης.

Κανείς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος ούτε αναντικατάστατος σε μια τέτοια θέση ευθύνης, τόνισε, επισημαίνοντας ότι μοναδικός αρμόδιος για αυτές τις επιλογές είναι ο Περιφερειάρχης.
«Είμαστε εδώ για τον πολίτη, όχι για θέσεις και μισθούς… Για ένα συγκεκριμένο έργο, με τον Νεκτάριο Φαρμάκη και την ομάδα του, τους παλαιούς αλλά και τους καινούριους συμβούλους που εξελέγησαν πρόσφατα» αναφέρει.

Βάζει επίσης και μια άλλη παράμετρος σε σχέση με την επιλογή εκ μέρους του κ. Φαρμάκη. Πέραν από τους «σταυρούς» και το κριτήριο της εμπειρίας, με τη θετική αξιολόγηση, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό, για θέσεις ευθύνης, τα πρόσωπα να είναι σε καλή επαφή τόσο με τους άλλους αυτοδιοικητικούς, ιδιαίτερα τους δημάρχους, όσο τους πολίτες και βέβαια τον παραγωγικό κόσμο που είναι οι επιχειρήσεις.

«Θέλουμε δεν θέλουμε, πρέπει να συνεργαζόμαστε και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που υπηρετούν στις δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να συνεργαζόμαστε, έχοντας σύμμαχο τον πολίτη και την επιχείρηση» σχολίασε, αναφέροντας ότι για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας με την απελευθέρωση αναπτυξιακών πόρων και δυνάμεων.
Οι δημαιρεσίες για την εκλογή του νέου προεδρείου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδος θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη 3 του μηνός ενώ και ο ορισμός των νέων Αντιπεριφερειαρχών αναμένεται να ανακοινωθεί σε… κοντινή απόσταση, όχι πολύ νωρίτερα από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr