background img
banner
banner

Κάθε παιδί πρέπει να αποκτήσει μία οικογένεια…

ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μία από τις κορυφαίες, από άποψη ενδιαφέροντος και κοινωνικής βαρύτητας, ενημερωτική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης». Οι πληροφορίες και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το θέμα «Η διαδρομή του παιδιού μέχρι την υιοθεσία και την αναδοχή» που αναπτύχθηκε, συγκίνησαν και ζέσταναν τις καρδιές των λιγοστών συμμετεχόντων, απέναντι στην παγερή στάση αυτών που προτίμησαν να μην παρευρεθούν. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Αιγιαλείας πάντως, απέδειξαν πως η τοπική αυτοδιοίκηση όχι μόνο έχει ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά μπορεί να συμβάλει ενεργά για μία καλύτερη κοινωνία!

΄΄Η αναδοχή και η αποϊδρυματοποίηση είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Μία πολιτισμένη κοινωνία μέσα από τέτοιες δράσεις δείχνει την αγάπη της και το ενδιαφέρον της για την εξέλιξή της κι αν δεν ενδιαφερθούμε για τη γενιά που έρχεται δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτα΄΄, επισήμανε στο «καλωσόρισμα» της εκδήλωσης η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ισότητας του δήμου, Μαρία Γιδά.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

΄΄Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κοινωνικό ζήτημα και νομίζω ότι αξίζει της απόλυτης προσοχής όλων μας. Η κοινωνία πρέπει να κάνει δυνατές και συνεχείς προσπάθειες για να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις, αλλά επιπλέον εκτός από αυτόν τον αγώνα που πρέπει να κάνουν και ο Α’ και ο Β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, χρειάζεται το αμέριστο ενδιαφέρον και η καθημερινή προσπάθεια κάθε δημότη, κάθε ανθρώπου ξεχωριστά…΄΄, ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος από το βήμα της εκδήλωσης. Αμέσως μετά, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο ότι όταν κάποιος προσφέρει, μπορεί αυτόματα να ευαισθητοποιήσει κοινωνικά και τους υπόλοιπους, αλλά επιπλέον σε τέτοιες προσπάθειες ενεργοποιείται το προσωπικό αίσθημα για συνολική προφορά και ενδιαφέρον, κάτι που αποτελεί το πλέον σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας: “Οφείλουμε να είμαστε ενεργοί και να διεκδικούμε πάντα την κοινωνική ποιότητα. Όταν δίνεις, νιώθεις ευτυχία και παίρνεις εσωτερική χαρά και αυτό είναι το πλέον σημαντικό για τους ίδιους τους εαυτούς μας. Η άυλη προσφορά είναι ανεκτίμητη και καλώ όλους σας, να δείχνετε την απαραίτητη ευαισθησία σε κάθε είδους ζητήματα που αφαιρούν κοινωνικά φαινόμενα και σύγχρονα προβλήματα. Τέτοιες προσπάθειες, ειδικά όταν πρόκειται για δράσεις ουσίας και μεγάλης σημαντικότητας, πρέπει να προτάσσονται και να επιτυγχάνουν΄΄, τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος.

Προτεραιότητα γι’ αυτές τις ταλαιπωρημένες παιδικές ψυχές…

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος μίλησε για αυτά τα τέσσερα χρόνια που υπηρετεί τον τομέα της υγείας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται και τιμούν τη δουλειά τους. Για το ζήτημα της αναδοχής και της υιοθεσίας παιδιών είπε πως οι κυβερνήσεις διαχρονικά το έχουν αφήσει στην άκρη, ωστόσο είναι ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα. Όπως είπε, ΄΄ουσιαστικά έχει να κάνει με κάποιες ευαίσθητες ψυχές που μεγάλωσαν στους παγερούς τοίχους ενός ιδρύματος χωρίς να υπάρχει οικογενειακή θαλπωρή, η αγάπη, η έγνοια και η συναισθηματική κάλυψη που υπάρχει στο κύτταρο της κοινωνίας μας που είναι η οικογένεια.

Σαν Περιφέρεια δώσαμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, προτεραιότητα στα δικαιώματα αυτών των ταλαιπωρημένων ψυχών, ώστε να μην αφήνουμε την ευθύνη μόνο σε ένα απρόσωπο κράτος αλλά να κοιτάξουμε κι εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση να συνεισφέρουμε, λόγω του ότι έχουμε την αρχή της εγγύτητας και την άμεση επαφή με τους πολίτες. Στόχος μας είναι να σταματήσει αυτή η ιδρυματοποίηση ψυχών και παράλληλα να εξυπηρετήσουμε και να ενώσουμε δύο ανάγκες, διότι αφενός δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρωμένες ολοκληρωμένους πολίτες όταν αυτοί μεγαλώνουν μέσα στα παγερά ιδρύματα και αφετέρου οφείλουμε να βοηθήσουμε να καλυφθεί η ανάγκη κάποιων πολιτών που παλεύουν και αναζητούν την υιοθεσία ή την αναδοχή. Αυτές οι δύο ανάγκες πολλές φορές δεν παντρεύονται.

Δυστυχώς, η υιοθεσία και η αναδοχή είναι δύο θεσμοί που θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των αναγκών μίας κοινωνίας όμως για χρόνια έχουν υποβαθμιστεί και ταλαιπωρηθεί από άστοχες πολιτικές. Είναι απαράδεκτο στις μέρες μας να υψώνονται γραφειοκρατικά εμπόδια, από τη στιγμή που έχουμε παιδιά για υιοθεσία και οικογένειες πρόθυμες να υιοθετήσουν αυτές τις αθώες ψυχές. Είναι άδικο να μην μπορεί να υπάρξει ένας κοινός συγχρονισμένος βηματισμός. Ο νέος νόμος αποτελεί μία καινούρια αρχή, ένα λειτουργικό και ασφαλές πλαίσιο που πρέπει να υποστηριχθεί και κάθε παιδί να αποκτήσει μία οικογένεια΄΄.

Οι λόγοι της ιδρυματοποίησης και τι πρέπει να γίνει

Στη συνέχεια, η κοινωνική λειτουργός, προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Περιφέρειας, Βασιλική Κονίδα, ανέπτυξε το θέμα «Η διαδρομή του παιδιού μέχρι την υιοθεσία και την αναδοχή». Κατ’ αρχάς εξήγησε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους τα παιδιά οδηγούνται στα ιδρύματα, που έχουν να κάνουν με εγκατάλειψη, παραμέληση, εκμετάλλευση και κακοποίηση. Παρουσίασε τις μορφές παιδικής κακοποίησης, τα αποτελέσματα κοινωνικής έρευνας για το θέμα και περιέγραψε τη ζωή ενός παιδιού μέσα στο ίδρυμα, επισημαίνοντας: «Φαντάσου να ζεις σε έναν χώρο που μοιράζεσαι με άλλα 15 τουλάχιστον άτομα.

Το μόνο πράγμα που σου ανήκει είναι ένα κρεβάτι με ένα στρώμα ίσως και ένα μαξιλάρι. Τα ρούχα σου να μην είναι δικά σου, να μην έχεις δικά σου προσωπικά πράγματα, πετσέτα, βιβλία, κινητό, υπολογιστή, να τρως συγκεκριμένες ώρες είτε πεινάς είτε όχι και να μην έχεις επιλογή, να κάνεις μπάνιο μόνο προγραμματισμένες μέρες και ώρες. Η μέρα σου να εξαρτάται από την διάθεση του προσωπικού γιατί αυτοί έχουν αναλάβει την φροντίδα σου και αυτούς βλέπεις κάθε μέρα. Να ανυπομονείς για μία βόλτα έξω αλλά η στιγμή αυτή να αργεί να έρθει. Στο σχολείο, αν πηγαίνεις, να σου συμπεριφέρονται είτε με οίκτο είτε να σε πληγώνουν επειδή είσαι διαφορετικός. Κάθε μέρα να κουβαλάς τα τραύματα από τη ζωή σου, να μην κάνεις όνειρα όχι γιατί δεν θέλεις αλλά γιατί δεν σου επιτρέπεται. Και να είσαι παιδί…».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που προβλήθηκε σχετικό βίντεο της Περιφέρειας, ενώ ακολούθησε η τοποθέτηση της κοινωνικής λειτουργού, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Έλλης Μπέτση, η οποία μίλησε για την υιοθεσία και την αναδοχή ανηλίκων ως εναλλακτικές μορφές οικογενειακής φροντίδας, δίνοντας τις κατευθύνσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί και ξεκαθαρίζοντας τις διαφορές αναδοχής και υιοθεσίας. ΄΄Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο κοινωνικών υπηρεσιών και υψηλών υπηρεσιών. Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που να στηρίζουν τις δυσλειτουργικές οικογένειες ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν να ξαναπάρουν πίσω τα παιδιά τους. Να στηριχθούν εναλλακτικές λύσεις έναντι στην ιδρυματική προστασία. Πρέπει να στηριχτεί η υιοθεσία και η αναδοχή των παιδιών που είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν από τις φυσικές τους οικογένειες΄΄, σημείωσε.

Τέλος, παρέμβαση πραγματοποίησε η δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας, μιλώντας για το πολύ ενδιαφέρον, μείζον κοινωνικό ζήτημα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr