background img
banner
banner

Μύθοι και αλήθειες για τις λοιμώξεις και τον χειμώνα

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΩΡΟΣ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Καθώς ο χειμώνας δείχνει… τα δόντια του, παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη έξαρση των ιώσεων που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Έκδηλη είναι η ανησυχία των γονιών για τα παιδιά τους που προσπαθώντας να τα θωρακίσουν, πολλές φορές υποπίπτουν σε λάθη που έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Υπεύθυνος του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) Κωνσταντίνος Μώρος που δέχεται καθημερινά περιστατικά, προσφέρει σήμερα, μέσω του Protionline.gr, τις πολύτιμες συμβουλές του.

Οι επισημάνσεις του Παιδιάτρου και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

«Τα παιδιά χθες έπαιζαν όλη την ημέρα στο κρύο. Ίδρωσαν κιόλας, οπότε λογικό σήμερα να έχουν πυρετό. Φοβάμαι πως «άρπαξαν κρύωμα» και θεωρώ ότι μπορεί να πάθουν καμία πνευμονία».
Μύθος: Αυτό που ονομάζουμε κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς και δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με την έκθεση στο κρύο, τον ιδρώτα, το πόσα ρούχα φοράμε. Οι ιοί δεν βρίσκονται στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά μεταφέρονται από τον αέρα και τις εκκρίσεις από ένα άτομο που νοσεί σε ένα άλλο. Το κοινό κρυολόγημα δεν κολλάει έξω στο περιβάλλον αλλά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο εύκολο να προκληθεί συνωστισμός και να μεταφερθούν μέσω του αέρα οι επικίνδυνοι ιοί.

«Ναι… αλλά εγώ όποτε βγαίνω έξω στο κρύο αμέσως τρέχει η μύτη μου και βήχω. Δεν σημαίνει πως άρπαξα κρύωμα;»

Εν μέρει μύθος: Πολλά άτομα βήχουν ή φτερνίζονται όταν αλλάξουν απότομα θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ακόμα και όταν από το κρύο εισέλθουν σε πολύ ζεστό περιβάλλον, αυτά τα άτομα δεν «κρύωσαν» εκείνη τη στιγμή, καθώς όπως προείπαμε, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς. Χρειάζονται λίγες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος ιός θα εισέλθει στο σώμα μέχρι την στιγμή που θα αρχίσει να προκαλείται ένα σύμπτωμα. Εκτός από απόλυτα φυσικό φαινόμενο που υποδηλώνει απότομες αλλαγές στην αιμάτωση της μύτης και αντανακλαστικά του ανώτερου αναπνευστικού, μπορεί να σημαίνει πολλές φορές πως τα άτομα αυτά έχουν άσθμα σε ήπια μορφή, η αλλεργία σε αλλεργιογόνα του χειμώνα όπως μύκητες της υγρασίας και ακάρεα. Αυτά τα άτομα συχνά βήχουν και έχουν ρινίτιδα τους χειμερινούς μήνες, αλλά προσπαθώντας πάντα να εξηγήσουμε τη φύση και τα αίτια από αρχαιότητας, ο πιο εύκολος ένοχος είναι το κρύο.

«Δεν έχω γρίπη, έχω κρύωμα. Τώρα αν δω πως ο πυρετός μου κρατάει πολύ, θα πάρω και ένα αντιβιοτικό μην πάθω κάποια πνευμονία από λοίμωξη»

Μύθος από αυτούς που θα κάνουν ένα γιατρό δίπλα σας να πνίγει, αν πίνει καφέ και σας ακούσει. Πολλές φορές μπλέκουμε ορολογίες στην καθημερινή συζήτηση και καλό θα ήταν να αποσαφηνιστεί κάπως η κατάσταση. Λοίμωξη είναι κάθε νόσος από μικρόβια ή διάφορους ιούς. Η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα, η πνευμονία, η ουρολοίμωξη, είναι όλες λοιμώξεις.
Ο ιός της γρίπης προκαλεί τη νόσο γρίπη αλλά και το κοινό κρυολόγημα. Η μόνη διαφορά είναι πως είναι πιο βαριά νόσος η γρίπη, με πυρετό για περισσότερες ημέρες και καταβολή στους αδύναμους οργανισμούς.

Όσον αφορά τη χρήση αντιβιοτικών χαπιών ή σιροπιών, κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει… πρωτεία, δεν μπορεί να γίνει πιο σαφές, πιστεύω πως τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία χρήση στις ιώσεις δηλαδή στο κοινό κρυολόγημα στη γρίπη στον κορωνοϊό και στον παιδικό ιό κοξάκι, τα αντιβιοτικά έχουν χρήση μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις.

«Ωραία γιατρέ μου, σε πίστεψα, δεν θα χρησιμοποιήσω αντιβιοτικά σε ιώσεις. Καμία βιταμίνη όμως; Μαζί με λίγο βασιλικό πολτό και μουρουνέλαιο να πάρω και να δώσω και στα παιδιά για να «τονώσω» το ανοσοποιητικό μας;»

Μύθος: Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύ πολύπλοκο σύστημα που περιλαμβάνει πολλά υποσυστήματα άμυνας, ένα από τα οποία είναι τα αντισώματα. Όπως κάθε λειτουργία στο σώμα μας για να είναι επαρκής, χρειάζεται το σώμα μας να έχει τα κατάλληλα «υλικά». Οι βιταμίνες, οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες, τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι υπεραρκετά για να λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας. Δεν υπάρχει τροφή η οποία να αυξάνει για παράδειγμα την παραγωγή αντισωμάτων ώστε να είμαστε πιο «οπλισμένοι» έναντι των ιώσεων. Αν αυτά τα… υλικά δεν υπάρχουν τότε ναι, το σώμα μας υπολειτουργεί, δίχως να σημαίνει πως αν τα λαμβάνουμε σε αφθονία θα έχουμε υπερλειτουργία. Το αυτοκίνητο μας, χρειάζεται λάδι για τον κινητήρα, αν αυτό λείψει, ο κινητήρας παθαίνει ζημιά. Αν βουτήξουμε τον κινητήρα μεσα στο λάδι, δεν σημαίνει πως αυτόματα θα λειτουργήσει καλύτερα.

«Εντάξει γιατρέ… με αυτά που μου λες, έχεις ανατρέψει όσα ήξερα χρόνια τώρα. Μήπως εσείς οι γιατροί υπερβάλετε όπως και με τον κορωνοϊό; Μας φόβιζε όλη η ιατρική κοινότητα επί τρία χρόνια και τώρα σχεδόν δεν υπάρχει. Πού είναι οι θάνατοι τώρα;»

Μύθος: Η νόσος Covid-19 όχι μόνο υπάρχει αλλά τον τελευταίο μήνα έχουμε αύξηση τόσο σε λοιμώξεις όσο και σε νοσηλείας αλλά και θανάτους. Ενδεικτικά την τελευταία εβδομάδα είχαμε 38% αύξηση στις νοσηλείες αλλά και 48 θανάτους. Για τον ίδιο αριθμό θανάτων πριν δύο χρόνια είχαμε μέτρα για περιορισμό κίνησης. Θυμηθείτε: Το γεγονός πως ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον «πιασάρικο» θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πια και δεν προκαλεί πλέον θανάτους. Προστατέψτε τους δικούς σας, κάντε το εμβόλιο και ενημερωθείτε ειδικά αν ανήκετε σε ομάδα ειδικού κινδύνου.

«Τι θα γίνει γιατρέ μου με αυτόν τον coxsackie και το στρεπτόκοκκο; Τι καινούρια είναι αυτά; Δεν θα ησυχάσουμε επιτέλους;»

Μύθος εν μέρει: Ο ιός coxsackie είναι από τους πιο συχνούς ιούς που προκαλούν το απλό κρυολόγημα κάθε χρόνο. Επαναλαμβάνω κάθε χρόνο. Δεν έχουμε καμία διαφορά από τον προηγούμενο χρόνο όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων καθώς οι ιοί αυτοί είναι συχνοί κατά τους χειμερινούς μήνες και ειδικά στα μικρά παιδιά. Το περίεργο όνομα του, αλλά και το γεγονός πως οι γονείς δεν το έχουν ξανακούσει δεν είναι κριτήριο για θεωρίες συνομωσίας. Να είστε σίγουροι πως τους περισσότερους ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα δεν τους έχετε ακούσει (ρινικοί ιοί, rsv, παραγρίπη, αδενοιοί, εντεροιοί κ.ά.).

Μία μικρή διαφορά είναι πως ο ιός αυτός προκαλεί μια νόσο που ονομάζεται νόσος χεριών και ποδιών, στόματος η οποία μοιάζει με το απλό κρυολόγημα αλλά εμφανίζει και ένα εξάνθημα στα πόδια και τα χέρια (πέλματα ή παλάμες) όπως και άφθες και βλάβες στη στοματική κοιλότητα, συμπτώματα που ανησυχούν τους γονείς μεν, αλλά στην πράξη, δεν χρήζουν επιπλέον φροντίδας πλην συμπτωματικής για ανακούφιση κυρίως των βλαβών του στόματος.

Σε αντιστοιχία και ο στρεπτόκοκκος, ένα συχνό βακτήριο που προκαλεί συνήθως αμυγδαλίτιδες, παρουσιάζει αύξηση ειδικά σε μικρά παιδιά όσον αφόρα την ανίχνευση του στο στοματοφάρυγγα. Προσοχή όμως! ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΟΣΟ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΕΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΟΣΟ.

Πολλοί γονείς έτρεξαν να κάνουν τεστ στα παιδιά τους, ακόμα και χωρίς αυτά να έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, μόνο και μόνο ως αποτέλεσμα υστερίας προκληθείσας από τα ΜΜΕ μετά το θάνατο ενός παιδιού από στρεπτοκοκκική νόσο.

Παρακαλώ η διάγνωση και η θεραπεία νόσου από στρεπτόκοκκο είναι μικρή σε συχνότητα και κάθε θετικό τεστ δε σημαίνει νόσο ούτε ανάγκη για θεραπεία.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Μώρος

Ο Παιδίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Κωνσταντίνος Μώρος, έχει καταγωγή από Άργος. Γεννήθηκε το 1980 και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Πατρών, ενώ αμέσως μετά έκανε την ειδικότητά του στην Παιδιατρική, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

Ο 43χρονος σήμερα γιατρός, εργάστηκε για δύο έτη στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του «409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου» προς απόκτηση εξειδίκευσης νεογνολογίας.Τα τελευταία επτά έτη εργάζεται ως υπεύθυνος του Παιδιατρικού Τμήματος στο Νοσοκομείου Αιγίου. Έχει διατελέσει υπεύθυνος του Τμήματος Εμβολιασμού Παίδων σε όλη την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επιτελεί χρέη ταμία στον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου τα τελευταία πέντε έτη. Είναι μέλος της Τριμελούς Επιτροπής της Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας για το Νοσοκομείο Αιγίου. Θεωρείται ένας από τους πιο “φιλικούς” τύπους γιατρών στην ευρύτερη περιοχή, για ηλικίες από 4 έως 12 ετών. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 3,5 και 5,5 ετών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr