background img
banner
banner

Ο Χορευτικός Όμιλος στο Πολιτιστικό Διήμερο του Ελληνικoύ Εθνικoύ Τμήματος CIOFF

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Γιώργος Νικολόπουλος και οι χορευτές Ε. Δημουλάς και Σ. Αναγνωστοπούλου (μέλη της νεολαίας του Cioff), βρέθηκαν στη Σαλαμίνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου όπου πήραν μέρος στο Πολιτιστικό Διήμερο που οργάνωσε το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF, μέλος του οποίου είναι και ο ΧΟΑ, υπό την Αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αφιερωμένο στην 20ή Επέτειο της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλάμβανε Ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος και η συμβολή των πολιτιστικών Φορέων στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρακτικές, σκέψεις και προβληματισμοί», η οποία αναπτύχθηκε σε δύο μέρη. Στο 1ο παρουσιάστηκε ο ρόλος φορέων και οργανισμών στην εφαρμογή της Σύμβασης και στο 2ο παρουσιάστηκαν στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο από κοινότητες και φορείς που είναι Μέλη του CIOFF Ελλάδος. Προσκεκλημένοι εισηγητές στο 1ο μέρος, ήταν Εκπρόσωποι Φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που σχετίζονται με την Σύμβασης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μέλη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, η κ. Μ. Φακιολά από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Ζ. Μάργαρη από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η κ. Α. Δασκαλάκη από το Λύκειον των Ελληνίδων, η κ. Θ. Μαρούτση από τον Οργανισμό Heritage M. O. και ο κ. J. P. Mariot από τον διεθνή CIOFF. Στο 2ο μέρος, παρουσιάστηκαν τα εξής στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το «Έθιμο Κοσί» από τους Ν. Επιβάτες Θεσσαλονίκης το οποίο παρουσίασε η κ. Ζ. Ζαχαριάδου Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Επιβάτες», οι «Μπαντίδοι και Γαϊτανάκι» από την Άρτα τα οποία παρουσίασε ο κ. Ν. Λιόντος από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης «ο Σκουφάς», το έθιμο «Σάγια» από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, με εισηγητή τον κ. Κ. Ιωσηφίδη Προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» και της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και τέλος το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζίδες» από τη Φιλιππούπολη Λάρισας από τον κ. Σ. Δελαρούδη, Προέδρου της Μορφωτικής Εξωραϊστικής Λέσχης Φιλιππούπολης Λάρισας. Τον συντονισμό της Ημερίδας είχε η κ. Σ. Δούκα, καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του CIOFF Ελλάδος. Εν συνεχεία, το Διήμερο περιλάμβανε Γενικές Συνελεύσεις των Μελών του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, εκπρόσωποι σωματείων και μέλη του CIOFF από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Παρουσία στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας

Η αντιπρόεδρος του ΧΟΑ κ. Α. Δουδούμη εκπροσώπησε τον όμιλο, που αποτελεί μέλος της ΟΣΑ, στην άκρως επίκαιρη ημερίδα της Ο.Σ.Α. με αφορμή τη διεθνή ημέρα εθελοντισμού, με θέμα «εθελοντισμός ως μέσο αυτοβελτίωσης» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλ. Μέγαρης».

Στολισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου και προσεχείς δράσεις

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μηνός ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην αίθουσα του Ομίλου από τις κυρίες του Δ.Σ. του Ομίλου.
Τέλος, το Δ.Σ. και οι χοροδιδάσκαλοι του Ομίλου έχουν ετοιμάσει για τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για τους επόμενους μήνες, που ξεκινά με κάλαντα από μικρούς χορευτές, συνεχίζεται με θεματικές επισκέψεις και ταξίδια σε δρώμενα, την κοπή της βασιλόπιτας με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους μικρούς χορευτές, το γλέντι των ενηλίκων με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα και μια θεματική παράσταση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr