background img
banner
banner

Καταλήγει αλλά δεν ανακοινώνει…

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΓΡΙΦΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ   

Τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου, με το νέο έτος δηλαδή, θα ανακοινώσει ο Νεκτάριος Φαρμάκης το νέο σχήμα με τους Αντιπεριφερειάρχες αλλά και το προεδρείο του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Τα σενάρια έχουν φουντώσει τις τελευταίες μέρες, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα που μας πέρασε 18 Δεκεμβρίου όμως ήδη, προκειμένου να αποφύγει τις πιέσεις, ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης είχε προδιαγράψει ότι δεν θα κάνει κάποιες βιαστικές κινήσεις.

Αποφάσεις σε σχέση με την επόμενη θητεία φαίνεται ότι έχουν ληφθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά ανακοινώσεις για πρόσωπα και θέσεις δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα, ούτε αποσπασματικά…

Προστίθεται ακόμη τρεις

Το νέο σχήμα των Αντιπεριφερειαρχών θα είναι πάντως μεγαλύτερο καθώς  δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη τροπολογία από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα ορισμού τριών ακόμη θέσεων άμισθων Αντιπεριφερειαρχών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, γίνεται τροποποίηση του Άρθρου 16ο του Νόμου 3852/2010 σύμφωνα με την οποία «ο Περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει έως τρεις περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης του ως άμισθους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες…» δεν θα δικαιούνται δηλαδή αντιμισθίας και, όπως επίσης αναφέρεται στην προσθήκη της παραγράφου 10 «δεν συνιστώνται για αυτούς θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών ή επιστημονικών συνεργατών». 

Η τελευταία αναφορά περιέχει ουσιαστικά μια οριοθέτηση προκειμένου να μην αυξηθεί η «λίστα» με τους ειδικούς συμβούλους καθώς είναι ήδη γνωστό ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης χρησιμοποιεί συνεργάτες στην υπηρεσία ταυτόχρονα έως και δύο Αντιπεριφερειαρχών, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες.

Η τροπολογία Λιβάνιου φαίνεται ότι λύνει τα χέρια του Νεκτάριου Φαρμάκη ο οποίος προτίθεται να αξιοποιήσει περισσότερα πρόσωπα στο σχήμα καθώς οι οκτώ θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, με το νέο έτος αυξάνονται στους 11. Σε αυτού προστίθενται οι τρεις χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες από Αχαΐα, Ηλεία και Αιτ/ναι, με τον νέο πρόεδρο του Περιφερειακού. Σύνολο δηλαδή 15 άτομα οι βασικές επιλογές μέσα από τους 27 που έχουν εκλεγεί στο συνδυασμό.

Οι συζητήσεις

Από τις 15 συνολικά θέσεις ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει να διαχειριστεί πρώτα από όλα τους 13 επανεκλεγέντες, εκτός από την πρόεδρο του Περιφερειακού Μαρία Μπίλια (Ηλεία) και την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αιτ/νιας Μαρία Σαλμά (Αιτ/νια) οι οποίες αποχωρούν στις 31-12-2024, αφήνοντας ουσιαστικά δύο θέσεις κενές για νέα πρόσωπα.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συζήτηση για μετακίνηση στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Θανάση Μαυρομμάτη ο οποίος θα μπορούσε δυνητικά να «αδειάσει» μια θέση για έναν ακόμη Αχαιό θεματικό Αντιπεριφερειάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι από την Αχαΐα θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι οι Ανδρέας Φίλιας (Οικονομίας), Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Διοίκησης) και Φωκίων Ζαΐμης (Επιχειρηματικότητας). Και οι τρεις φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση τους.

Το τελευταίο διάστημα συζητείται η μετακίνηση κάποιου από τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες της Ηλείας (ενδιαφερόμενοι είναι οι Δημήτρης Νικολακόπουλος (Αθλητισμού) και Θεόδωρου Βασιλόπουλου (Αγροτικής Ανάπτυξης) στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Βασίλη Γιαννόπουλου η οποία επίσης θα μπορούσε να «αδειάσει» άλλη μια θέση για Αχαιό θεματικό Αντιπεριφερειάρχη στο νέο σχήμα.

Υπάρχει βέβαια και ο Παναγιώτης Μπράμος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης πριν το 2019 με τον Απόστολο Κατσιφάρα ο οποίος «μεταγράφηκε» στην παράταξη του κ. Φαρμάκη. Το γεγονός ότι δεν εξελέγη ψηλά στη λίστα αυξάνει τους «πόντους» για τους κ.κ. Βασιλόπουλο και Νικολακόπουλο.

Λάμπρος Δημητρογιάννης (Περιβάλλοντος) και Νίκος Κοροβέσης (Τουρισμού) και οι δύο από την Ηλεία, θέλουν να παραμείνουν στις θέσεις τους ως θεματικοί Αντιπεριφερειάρχε με τον κ. Γιαννόπουλο να προστίθεται στη λίστα, εφόσον αποχωρήσει από την χωρική Αντιπεριφέρεια Ηλείας.

Οι Αχαιοί ενδιαφερόμενοι

Σε επίπεδο Αχαΐας η πιθανότητα να αλλάξει ο Περιφερειάρχης της Π.Ε. Χαρ. Μπονάνος είναι απίθανη και αυτό θα συμβεί μόνο αν υπάρξουν τυχόν «καραμπόλες». Η πρωτιά του σε σταυρούς αλλά και το ενδιαφέρον των νυν (Φίλιας, Ζαΐμης, Παπαδόπουλος) να μείνουν σταθεροί, περιορίζει πιθανότητες για αλλαγή προσώπου στο κτίριο της Intracom…

Tα πρόσωπα που «παίζουν» για θέση Αντιπεριφερειάρχη αλλά και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι αρκετά με τον κ. Φαρμάκη πάντως να μπορεί να μοιράσει τις θέσεις ανά διετία, κάτι που δεν έχει πάντως ακολουθήσει ως πρακτική έως σήμερα…

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση, μέσα στην 5ετία, των Γεωργίας Ντάτσικα και Παναγιώτη Αντωνόπουλου για κάποιες από τις θέσεις Αντιπεριφερειαρχών που ήδη αδειάζουν. Η νέα τροπολογία προσφέρει το περιθώριο για ακόμη περισσότερες επιλογές σε επίπεδο ανανέωσης του σχήματος με τους Άννα Μαστοράκου, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και Αρίστο Τηλιγάδη να πιθανολογείται ότι θα αξιοποιηθούν άμεσα ή, στην χειρότερη περίπτωση, μέσα στην 5ετία.

Ένας τρίτος Αιγιώτης (Σακελλαρόπουλος και Τηλιγάδης είναι οι δύο) ο Χρήστος Μπούνιας έχει αξιοποιηθεί ως στέλεχος της Π.Δ.Ε. (διπλωματικές αποστολές στην ΕΕ και νομική εκπροσώπηση) ενώ μια ακόμη θέση για κάποιο πολιτικό στέλεχος είναι και αυτή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.

Το ενδιαφέρον του Αρίστου Τηλιγάδη εστιάζεται στο παραγωγικό σκέλος και η κ Μαστοράκου εστιάζει την Υγεία ενώ ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος είναι ήδη εντεταλμένος σύμβουλος για αγροτικά ζητήματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr