background img
banner
banner

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η φιλόδοξη προσπάθεια του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Σε προτεραιότητα μπαίνουν τα σχολεία, με τον δήμο Αιγιαλείας να έχει ήδη μπει στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ ώστε να κάνει τη σχετική καταχώρηση.

Παράλληλα, αναμένει αξιολόγηση της πρότασης με αντίστοιχο αντικείμενο, που έχει καταθέσει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ως προς τους ελέγχους που θα διεξάγει το ΤΕΕ, στόχος της πολιτείας είναι να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό που θα ξεπερνάει το 90% εντός ενός έτους. Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν σχολεία, νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί και αστυνομικά τμήματα, καθώς πρόκειται για υπηρεσίες κρίσιμες σε περίπτωση σεισμού.

Ως προς τη διαδικασία, οι έλεγχοι θα υλοποιούνται από δύο μηχανικούς και θα τα στοιχεία του ελέγχου θα καταγράφονται σε συγκεκριμένη εφαρμογή που θα υπάρχει στο κινητό ή tablet. Μόλις καταχωρούνται τα στοιχεία, αυτόματα θα προκύπτει και το αποτέλεσμα του πρώτου ελέγχου, ώστε να καταγράφεται το ποσοστό επικινδυνότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεύτερο έλεγχο θα χρειαστεί ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται στο 5% του συνόλου των κτιρίων.

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί που θα κληθούν να ελέγξουν τα κτίρια πρόκειται να λάβουν ειδική εκπαίδευση, ενώ το σύνολο των κτιρίων που θα ελεγχθούν συγκεντρώνονται από τον ΟΑΣΠ. Αντίστοιχα, το Μητρώο των μηχανικών που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Αίτηση χρηματοδότησης

Αναφορικά με τον αντισεισμικό έλεγχο, ο Δήμος Αιγιαλείας επιθυμεί, όπως φαίνεται, να προχωρήσει με κάθε τρόπο, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί κάθε «πηγή» για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, πολλώ μάλλον από τη στιγμή που η Αιγιάλεια είναι μία σεισμογενής περιοχή.

Ο δήμος Αιγιαλείας έχει υποβάλει την υπ’αριθμ. Πρωτ. 18144/28-05-2021 αίτηση χρηματοδότησης στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» της πρόσκλησης ΑΤ11 με τίτλο «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας» (προσεισμικός έλεγχος)», η οποία και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης, όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, τονίζοντας πως ο δήμος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα προς όφελος των πολιτών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, ΄΄o Δήμος Αιγιαλείας έχει ήδη καταχωρηθεί στην «Πλατφόρμα απογραφής κτιρίων για προσεισμικό έλεγχο» (καταληκτική προθεσμία δήλωσης μέχρι 6 Φεβρουαρίου 2024) σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε το 2023. Βάσει αυτής, το ΤΕΕ θα διενεργήσει πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων, που στεγάζονται φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου Τομέα καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού και παράλληλα, ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί την εποπτεία της υλοποίησης του προαναφερόμενου ελέγχου καθώς και την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των σχετικών αποτελεσμάτων΄΄.

Ολοκλήρωση σε διάστημα έξι έως οκτώ μηνών

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ΄΄σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα έξι έως οκτώ μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσής τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται. Η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί΄΄.

΄΄Για να τον σκοπό αυτό στο τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, για το έτος 2024, η Τεχνική Υπηρεσία έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του πίστωση για Μελέτη και Παροχή Υπηρεσίας Τεχνικών & Λοιπών Συναφών Επιστημονικών Υπηρεσιών προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία που απαιτεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να πραγματοποιηθεί Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος σε όλες τις Κτιριακές Υποδομές (με προτεραιότητα τα Σχολικά Κτίρια) του Δήμου Αιγιαλείας΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο αντιδήμαρχος.

Ποια κτίρια είχαν ελεγχθεί το 2016 – Εκτέλεση έργων κάθε χρόνο

Να σημειωθεί ότι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου έχει ζητήσει και έχει στοιχεία από πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ Α.Ε.) σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, το έτος 2026, ενδεικτικά τα κάτωθι σχολικά κτίρια των πρώην Δήμων 2ο Νηπιαγωγείο Ακράτας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, Δημοτικό Σχολείο Σελινούντος, Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα, Δημοτικό Σχολείο Τέμενης, Δημοτικό Σχολείο Σαλμενίκου, Δημοτικό Σχολείο Ελίκης, Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Ροδοδάφνης, Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, Γυμνάσιο Διακοπτού, Γυμνάσιο Ακράτας και έχει τα προηγούμενα χρόνια εκτελέσει το σύνολο των μικροεπεμβάσεων που απαιτούνταν.

Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος επισημαίνει πως ΄΄η Τεχνική Υπηρεσία ως αρμόδια όσον αφορά στη συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων σε συνεργασία και με την συνδρομή των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια τα σχολεία, κάθε χρόνο προβαίνει σε επισκευές-συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια από πιστώσεις του ΥΠΕΣΔΔΑ και τα σχολεία μας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση΄΄.

Ενημέρωση για το εάν προχωρούν οι διαδικασίες έχει ζητήσει από τον δήμο η ελάσσονα αντιπολίτευση

“Η καταγραφή των κτιρίων γίνεται από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δηλαδή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της υπηρεσίας υπάρχει η δυνατότητα συνολικής καταγραφής των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, άμεσης προτεραιότητας. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία και τα σχολεία πρωτίστως και ακολουθούν τα σημεία που στεγάζουν τις λοιπές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή η Αστυνομική Διεύθυνση. Σε αυτήν τη λίστα, θα περιλαμβάνονται και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε δεύτερη φάση. Η διαδικασία γίνεται παράλληλα, δηλαδή στον ΟΑΣΠ εκτός από τη γενική καταγραφή γίνεται και η οργάνωση του μητρώου από το Τεχνικό Επιμελητήριο΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, ο οποίος έχει ζητήσει ενημέρωση από τον δήμο σχετικά με τη διαδικασία του προσεισμικού ελέγχου.

Ο κ. Ταξιαρχόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η τελική λίστα θα περιλαμβάνει όλες τις σχολικές μονάδες και θα γίνει έλεγχος αφού υπάρξει μία βαθμονόμηση των κτιρίων σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό που υπάγεται το καθένα. Παρατήρησε ωστόσο ότι από τον σεισμό του 1995 και μετά τα όσα ίσχυσαν, η πόλη του Αιγίου έχει καλή εικόνα σε σχέση με την αντοχή και τη στατικότητα των κτιρίων. ΄΄Με τις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του νέου αντισεισμικού κανονισμού, τα κτίρια μπορούν να αντέξουν σε έναν μεγάλο σεισμό. Βεβαίως, ο προσεισμικός έλεγχος είναι προς τη θετική κατεύθυνση δεδομένου ότι στον δήμο μας υπάρχουν αρκετά σχολεία παλαιού τύπου, κάποια μάλιστα τα οποία συγκαταλέγονται ακόμα και στον αντισεισμικό κανονισμό του έτους 1955΄΄, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγάλεια Προορισμός».

Εν αναμονή λοιπόν του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων που θα υλοποιηθεί από το ΤΕΕ…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr