background img
banner
banner

ΒΟΣΤΙΤΣΑ 2024: Με συγκίνηση, αναγνώριση και χειροκρότημα!

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ «ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ»

«Οι πρωταρχικές και οι τελικές αποφάσεις για τις επαναστατικές δράσεις κατά των Τούρκων στην Πελοπόννησο έγιναν πραγματικότητα στη Συνέλευση της Βοστίτσας. Δεν θα είχε δρομολογηθεί και επιτύχει η Επανάσταση, εάν δεν είχε προηγηθεί η σειρά συσκέψεων του Αιγίου». Σε αυτά τα λόγια του καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαου Αναστασόπουλου, αποτυπώνεται πλήρως το νόημα του εορτασμού της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας 1821, οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου και κορυφώθηκαν με την παρέλαση που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους πολυάριθμους θεατές της.

Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, παρουσία της εκπροσώπου της κυβέρνησης, υφυπουργού Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου, των βουλευτών Ιάσονα Φωτήλα, Ανδρέα Κατσανιώτη και Σπυρίδωνα Τσιρώνη, του προέδρου του «Σπαρτιατών» Βασιλείου Στίγκα, του αναπληρωτή περιφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου, των αντιπεριφερειαρχών Φωκίωνα Ζαΐμη και Γεωργίας Ντάτσικα, του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου και των αρχών της πόλης, καθώς επίσης εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: ΄΄Ας κρατήσουμε στην καρδιά μας τα βαθύτερα μηνύματα της αγάπης και της ελευθερίας΄΄

“Γιορτάζουμε και τιμούμε για άλλη μία χρονιά τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που έλαβε χώρα στις 26 Ιανουαρίου 1821 και ήταν ο πρόδρομος για την ετοιμασία της Εθνικής Επανάστασης. Χαίρομαι που βλέπω σύσσωμη και συσπειρωμένη την πολιτεία εδώ σήμερα και τους εκπροσώπους του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και όλων των σωμάτων ασφαλείας. Χαίρομαι που είναι μαζί μας βουλευτές, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι άνθρωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και οι μαθητές των σχολείων μας. Χαίρομαι που βλέπω τους αναβιωτές της Ελληνικής Επανάστασης που στέκουν αγέρωχοι και υπερήφανοι. Όλοι μαζί, δηλώνουμε ότι η ενότητα του έθνους και της Εκκλησίας μας, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι” τόνισε αρχικά ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Και στη συνέχεια, ο Σεπτός Ποιμενάρχης, ανέφερε: “Όλο αυτό το διάστημα ακούμε και ζούμε διάφορα εξαιτίας αυτού του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που νομοθετείται. Η οικογένεια πολεμάται αλλά ο Χριστός μας την ευλογεί. Η οικογένεια μπαίνει στο περιθώριο και προβάλλονται άλλες οικογένειες. Όμως η χριστιανική οικογένεια δεν θα πεθάνει ποτέ. Αυτοί που πολεμούν την οικογένεια να γνωρίζουν ότι ο Χριστός μας ήταν, είναι και θα είναι ο αιώνιος νικητής. Πρέπει να διατηρήσουμε μεταξύ μας την αγάπη, την ειρήνη και την καλή συναναστροφή. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία όποια και αν είναι αυτή. Υπάρχουν εσωγενείς και εξωγενείς εχθροί, όμως ο μεγαλύτερος όλων μέσα σε μία κοινωνία είναι οι εσωγενείς εχθροί και απ’ αυτούς ο μεγαλύτερος του κόσμου, είναι ο εγωισμός. Αυτός καταστρέφει ιδέες και έθνη και είναι ο λόγος που δεν αφήνει τους ανθρώπους να προχωρούν μπροστά. Πρέπει να διδαχτούμε από την ιστορία και την παράδοσή μας, αλλά ακόμα πιο πολύ από την πίστη μας στον Ιησού Χριστό και την ορθοδοξία. Σας εύχομαι χρόνια πολλά, ευλογημένα και ειρηνικά και από σήμερα ας κρατήσουμε σαν ουσία στην καρδιά μας, ότι ο καθένας μας μπορεί να αφουγκραστεί τα βαθύτερα μηνύματα που διδάσκουν τους νεοέλληνες οι μεγάλες στιγμές του έθνους, που δεν είναι άλλα από την ενότητα την αγάπη και το αίσθημα της ελευθερίας. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει έχει η κοινωνία μας, χρόνια πολλά σε όλους΄΄.

Καθηγητής Νικ. Αναστασόπουλος: ΄΄Μία επέτειος με πολλαπλούς συμβολισμούς που αντικατοπτρίζει την ενότητα για την κοινό σκοπό΄΄

Εμπεριστατωμένος και ικανός να δώσει μία άλλη διάσταση στο γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας αλλά και στο νόημα της επετείου, ήταν ο καθηλωτικός λόγος του Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαου Αναστασόπουλου.

Ξεκίνησε δίνοντας τα γεγονότα με χρονολογική σειρά, συνέχισε με τις αναφορές στις γραφές για το γεγονός, την καθοριστικής σημασίας πολιτική πράξη της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας και κατέληξε στους συμβολισμούς που απορρέουν από αυτή. Όπως, μεταξύ άλλων, είπε, ΄΄η πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 σηματοδότησε ουσιαστικά και συμβολικά την εξάρθρωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και επέβαλε ένα νέο ισχυρό παράγοντα στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Ο ελληνισμός δεν αποσυνδέθηκε πότε όποια κι αν ήταν η κατάσταση. Αυτός είναι ο κεντρικός πυρήνας και το βασικό και θεμελιώδες μύθευμα του σημερινού εορτασμού της Μυστικής Συνέλευση της Βοστίτσας. Τα 368 χρόνια ένταξης στους Οθωμανούς, δεικνύουν μία συνεχή αφύπνιση του ελληνισμού, του ελληνικού στοιχείου τεσσάρων αιώνων, μέσα από ένα οικονομικό, στρατιωτικό, πνευματικό και κοινωνικό πλαίσιο΄΄. Ο κ. Αναστασόπουλος εστίασε στα χαρακτηριστικά της επιτυχημένης έκβασης της Επανάστασης και της προσπάθειας για το σωστό, από το αποτέλεσμα των γεγονότων και των δράσεων. Σημείωσε δε τα σημαντικά άτομα της εποχής και του πολιτικοοικονομικοκοινωνικού σκηνικού του έθνους, αναφέρθηκε στις μεθόδους οργάνωσης της αντίστασης και την κινητήρια δύναμη του οράματος της ελευθερίας και έκανε αναφορά στην ουσιώδη παρουσία της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος στα δρώμενα της εποχής, ενώ σημείωσε και τις περιοχές που συνετέλεσαν στις πιο σημαντικές τοποθεσίες. Τόνισε πως οι Έλληνες της διασποράς και οι κάτοικοι των όποιων περιοχών ήταν το κλειδί της πετυχημένης προσπάθειας και πως η Αχαΐα ήταν το πλέον δυναμικό προπύργιο αντίστασης και συσπείρωσης. Έπειτα εξήγησε τους λόγους που η Φιλική Εταιρεία και τα πρωτοπαλίκαρα της εποχής επέλεξαν την Πελοπόννησο και το Αίγιο για να ανασυνταχθούν και να προετοιμαστεί η Επανάσταση, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα αγωνιστών και προεστών της εποχής που συνέβαλαν τα μέγιστα για να πετύχει ο απελευθερωτικός αγώνας όπως οι Ζαΐμης, Λόντος, Επίσκοπος Κερνίτσης, Γερμανός, με εκτενή αναφορά και στους προεστούς και τους αρχιερείς της εποχής, στον ρόλο και τη συμβολή τους.

Ανέφερε ακόμη τους χώρους όπου πραγματοποιούταν οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, τονίζοντας ότι κάθε φορά λάμβαναν χώρα σε διαφορετικό σημείο. Στο αρχοντικό του Ανδρέα Λόντου αλλά και στην εντός της πόλεως του Αιγίου μονή του Αγίου Γεωργίου, καθώς και στα αρχοντικά του Δεσποτόπουλου, του Αγγελή Μελετόπουλου και του Λέοντος Μεσσηνέζη. ΄΄Η πρώτη μυστική συνεδρίαση των προκρίτων πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου στην οικία του προύχοντα Παναγιώτη Δεσποτόπουλου Στη συνέλευση της Βοστίτσας στην ουσία αναπτύχθηκαν δύο κόσμοι με διαφορετικές αφετηρίες αλλά και αντιλήψεις σχετικά με τον καθορισμό του χρόνου έναρξη της Επανάστασης΄΄, επισήμανε αναλύοντας τις διαφορετικές απόψεις, χαρακτηρίζοντας τη Συνέλευση ως την «Εθνική Συνέλευση όλης της Ελλάδας». Καταλήγοντας, ο ομιλητής σημείωσε: ΄΄Αντιλαμβανόμαστε ότι η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας δεν έχει μόνο ιστορικό χαρακτήρα. Αντιθέτως έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Αντικατοπτρίζει την κοινή επαναστατική προσπάθεια, την ενότητα που παρά τις έντονες αντιθέσεις, επετεύχθη. Φανερώνει την ισχυρή θέληση της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων και κατ’ επέκταση όλου του Μοριά να προχωρήσει από κοινού το μεγάλο εγχείρημα. Για τη σύγχρονη εποχή, συμβολίζει τη σημασία της υπομονής, της ενότητας, της συνεργασίας, της εργασίας, της αισιοδοξίας, της πίστης σε έναν καθαρό σκοπό, όπως ήταν η Επανάσταση του 1821 και το όραμα του ελληνικού κράτους. Είναι σαφώς μία ημέρα γιορτινή που η Ιστορία τη συνέδεσε με τον ξεσηκωμό και την Επανάσταση΄΄.

Δήμαρχος Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας επιβεβαίωσε ότι όταν δεν υπάρχει διαίρεση, πάντα κερδίζουμε΄΄

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος επισήμανε: “Χαίρομαι πάρα πολύ, που στην έβδομη κατά σειρά χρονιά της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης και την καθιέρωσή της, είμαστε όλοι παρόντες για να εορτάσουμε την τοπική, μεγάλης σημασίας ημέρα και να τιμήσουμε την ιδιαίτερη στιγμή της Επανάστασης. Επί τέσσερις ημέρες, η Βοστίτσα υπήρξε ο τόπος οργάνωσης και στόχων για τον μεγάλο ξεσηκωμό και είναι πλέον βέβαιο και έχει καταγραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία, το ότι το Αίγιο και η ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας ήταν ο τόπος που φιλοξένησε τον σπόρο για την Επανάσταση του 1821. Ας αναλογιστούμε όλοι ότι αν δεν υπήρχε εκείνη συνάντηση, αυτή η μυστική συμφωνία των πρωτοπαλίκαρων και των αγωνιστών, δεν θα γινόταν τίποτα και εμείς σήμερα δεν θα εορτάζαμε την ελευθερία μας και την ύπαρξη του έθνους. Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, δεν μπορεί κανένας να τους τρομάξει και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι μετέπειτα δεκαετίες από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, επιβεβαίωσαν ιστορικά ότι όταν δεν υπάρχει διαίρεση, πάντα κερδίζουμε. Όμως η διάσπαση, ο εγωισμός και η προσωπική φιλοδοξία μπορεί να τα καταστρέψουν όλα. Η Επανάσταση κινδύνευσε δύο φορές να χαθεί λόγω αυτών των χαρακτηριστικών που επικράτησαν μετέπειτα. Γι’ αυτό και εμείς ως σύγχρονοι δημότες του σήμερα, παίρνουμε ως ηθικό δίδαγμα το γεγονός ότι η συσπείρωση είναι το κλειδί της επιτυχίας μας. Σας καλώ όλους να μείνετε μακριά από διχόνοιες και εγωισμούς, σε όλα τα επίπεδα. Γιατί μόνο έτσι η κοινωνία θα προοδεύει, ο τόπος μας θα ανθίζει και θα μπορούμε να εξασφαλίζουμε καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και εμάς. Χρόνια πολλά σε όλους”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr