background img
banner
banner

Με τρεις παρελάσεις και Νίκο Δένδια

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ

Με την αρμόζουσα επισημότητα και πάντα στην κατεύθυνση της διάδοσης και αναγνώρισης της συμβολής της Βοστίτσας στην ελευθερία του γένους από τον τουρκικό ζυγό, θα εορταστεί και φέτος στην Αιγιάλεια, η λαμπρή επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας 26-30 Ιανουαρίου 1821. Επίσημος προσκεκλημένος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερο κύρος στις εκδηλώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από τον δήμο Αιγιαλείας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Δένδιας θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Ο Υπουργός θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας 26-30 Ιανουαρίου 1821», που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 στο Αίγιο, όπως γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Ιωάννης Μπρατάκος. Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Συσκέψεις φορέων για την καλύτερη προετοιμασία

Δύο ημέρες πριν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χώρο του αντίστοιχου γραφείου του δήμου στο κτίριο του Γατείου Κληροδοτήματος, προκειμένου να γίνει προγραμματισμός των εκδηλώσεων με τον ανάλογο συντονισμό των φορέων που θα συμμετάσχουν. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη σύσκεψη γι’ αυτό τον σκοπό. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί πριν την ανάληψη καθηκόντων του νέου σχήματος της δημοτικής αρχής, με τον Γιώργο Φραγκονικολόπουλο να εκπροσωπεί τον δήμο.

Στην τελευταία σύσκεψη παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Δημοσίων Σχέσεων Επικοινωνίας- Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων Μαρία Αγγελοπούλου, η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή χάρη στις προσπάθειες της οποίας αναγνωρίστηκε και καθιερώθηκε η 26η Ιανουαρίου ως ημέρα εορτής και αργίας για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αναβιωτών Αιγιάλειας Λάμπης Ψυχογιάννης, οι εκπρόσωποι των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας και Ακράτας, ο τελετάρχης του δήμου και σύμβουλος Κοινότητας Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης και η υπεύθυνη υπάλληλος του δήμου Αγλαΐα Σαλαμούρα.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Με βάση τα όσα έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμή, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου και κατάθεση στεφάνων. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί μαθητική παρέλαση στην οδό Μητροπόλεως. Το ίδιο βράδυ, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας θα παρουσιάσει το Λεύκωμα της Ι.Λ.Ε.Α. που επιμελήθηκε η κ. Μπεντεβή, σε εκδήλωση στο Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό. Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Δοξολογία με πανηγυρικό της ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τέμενης και κατάθεση στεφάνων, ενώ η ημέρα περιλαμβάνει και βραδινή παρέλαση αναβιωτών από όλη τη χώρα, στην οδό Μητροπόλεως στο Αίγιο. Συγκεκριμένα, φέτος η βραδινή παρέλαση θα γίνει με κάθοδο της οδούς Μητροπόλεως και κατάληξη στην πλατεία Αγ. Λαύρας όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα της Αιγιάλειας.
Η πανηγυρική παρέλαση αναβιωτών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου. Επίσης, το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγιαλείας.

Με συμμετοχή περίπου 700 αναβιωτών – Και Γενίτσαροι από τη Νάουσα

Αναφορικά με τον αριθμό των αναβιωτών και το πώς προετοιμάζεται η μεγάλη γιορτή του Αιγίου από τον Σύλλογο Αναβιωτών, ρωτήθηκε από το Protionline.gr ο πρόεδρός του Λάμπης Ψυχογιάννης, ο οποίος είπε πως ΄΄οι εκδηλώσεις είναι ανάλογες της περσινής χρονιάς και αναμένονται περί τους 700 αναβιωτές με παραδοσιακές στολές και άρματα, από όλη τη χώρα. Αυτό που θα είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο φέτος, θα είναι η παρουσία Γενίτσαρων από τη Νάουσα. Πρόκειται για έναν σύλλογο που αναβιώνει τους θρυλικούς Γενίτσαρους με τις επιβλητικές στολές και με τις μάσκες από κερί, οι οποίοι παρουσιάζουν και έναν θαυμάσιο χορό με σπαθιά, τον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr