background img
banner
banner

Οι αυξημένες αρμοδιότητες Μπονάνου – Ζαΐμη

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Κανονικά στα καθήκοντα τους θα είναι από τη Δεύτερα οι 13 νέοι Αντιπεριφερειάρχες με την λίστα με τις αρμοδιότητες να αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Κομβικός είναι ο ρόλος που ανατέθηκε στον Χαράλαμπο Μπονάνο μετά την απόφαση ορισμού, για πρώτη φορά, θέσης Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στον οποίο περνά το σύνολο των αρμοδιοτήτων της πρώην Αντιπεριφέρειας Διοίκησης αλλά και αρμοδιότητες που ασκούσαν Αντιπεριφερειάρχες και στις τρεις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτ/νίας.

Κεντρικός συντονιστής ο Μπονάνος

Η σχετική απόφαση με τις αρμοδιότητες ειδικά για τον κ. Μπονάνο υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιανουαρίου. Ο νέος Αναπληρωτής Περιφερειάρχης αναλαμβάνει κεντρικός συντονιστής του έργου των Αντιπεριφερειαρχών με καθήκον τον προγραμματισμό, οργάνωση και παρακολούθηση και των μονάδων που διοικούν ενώ θα είναι υπεύθυνος και για ζητήματα συναρμοδιοτήτων και την επίλυση τυχόν διαφορών.

Επίσης θα είναι αρμόδιος και για τη συνεργασία με τους 19 δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας για όλη την 5ετία έως και το 2028, θα είναι μέλος της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού και συντονιστής της ομάδας προβολής έργου της Π.Δ.Ε., από κοινού σε αυτή την επιτροπή προβολής με τον Ν. Φαρμάκη.

Στα πλαίσια της Διοίκησης θα είναι αρμόδιος για προλήψεις, κατάταξη και μετατάξεις προσωπικού και για θέματα αυξημένων καθηκόντων και αμοιβών, για όλα τα θέματα που αφορούν τα διοικητήρια και τις υπηρεσίες της Π.Δ.Ε., συμφωνητικά μισθώσεις και μετεγκατάσταση υπηρεσιών στην Αχαΐα.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι που ανήκε είτε απευθείας στον κ. Φαρμάκη είτε στους τρεις πρώην χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, η υπογραφή συμβάσεων έργων, μελετών και προμηθειών, περνά στον κ. Μπονάνο.

Η υπογραφή αποφάσεων απευθείας ανάθεσης έργων και παροχής υπηρεσιών για ποσά έως 15.000 ευρώ, η υπογραφή συμβάσεων για κοινωνικές και άλλες ειδικές υπηρεσίες έως 30.000 ευρώ, η υπογραφή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απαιτούνται για την απευθείας ανάθεση έργων έως 60 χιλ. ευρώ καθώς και προσκλήσεων για δημοπρασίες ή η απόφαση λύσης μιας σύμβασης έργου έως και 200 χιλ. ευρώ -με εξουσιοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου ή/και της Περιφερειακής Επιτροπής- περνούν στον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη.

Στον Χαράλαμπο Μπονάνο παραμένει η ευθύνη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασική Υλική Συνδρομή σε Απόρους…» (TEBA-FEAD) το οποίο ασκούσε ως Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας ενώ πλέον τα συντονίζει το ΤΕΒΑ και στους δύο άλλους νομούς της Π.Δ.Ε.

Εν αναμονή της καθαρογραφής

Μετά την ανακοίνωση του νέου σχήματος με τους 13 Αντιπερειφερειάρχες, 10 έμμισθους και τους τρεις άμισθους, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται και η απόφαση σχετικά με τις αρμοδιότητες του καθενός.

Υπενθυμίζεται ότι από την Αχαΐα θέσεις σε Αντιπεριφερειαρχών έχουν ορισθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι Φωκίωνας Ζαΐμης, νέος Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Ανδρέας Φίλιας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τάκης Αντωνόπουλος, Αθλητισμού, Γεωργία Ντάτσικα, Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Τάκης Παπαδόπουλος, Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας και Άννα Μαστοράκου, Δημόσιας Υγείας.

Στο σχήμα των νέων Αντιπεριφερειαρχών προστέθηκαν από την περασμένη Παρασκευή και οι τρεις Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, ο Γεώργιος Κοντογιάννης (Ηλεία) ως έμμισθος βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.), η Αμαλία Βούλγαρη (Αιτ/νια) ως βοηθό Περιφερειάρχη για θέματα ισότητας κα φυλετικών διακρίσεων και ο Γεώργιος Παναγούλιας (Ηλεία) ως βοηθός Περιφερειάρχη (άμισθος) για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προαγωγής υγείας στην Ηλεία.

Ζαΐμης: “Δέσμευση για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα”

Στον Φωκίωνα Ζαΐμη μετά την αναβάθμισή του στην Π.Ε. Αχαΐας μεταφέρονται σημαντικές αρμοδιότητες με ευθύνη του συντονισμού και εποπτείας όλων των υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. στα όρια της Αχαΐας, η μέριμνα εφαρμογής αποφάσεων του Περιφερειάρχη, του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής για την Αχαΐα, οι εισηγήσεις για τον σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας, την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών αλλά και η δυνατότητα να συγκαλεί τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Αχαΐας για διάφορά θέματα.

Στόχος του κ. Ζαΐμη, ο οποίος αναμένει και την σχετική απόφαση με τον ορισμό και επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων του, είναι η άμεση προσαρμογή στα νέα καθήκοντα στο διοικητήριο της Π.Ε. Αχαΐας (στην Ίντρακομ) όπου μετακινείται έως αύριο Τρίτη.

«Θα καθοριστεί μια στρατηγική που θα έχει ως επίκεντρό της τη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Με έναν καλό συντονισμό τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο όπου ήδη υπάρχει καλή συνεργασία και επικοινωνία αλλά, κυρίως, ένας καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με τους αιρετούς στην Αχαΐα και ιδιαίτερα αυτούς που γνωρίζουν το σφυγμό στην επαρχία, προέδρους οικισμών που θα είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες. Στόχος μας, τον οποίο θα περιγράψουμε και τις επόμενες μέρες με βάση τον αναλυτικό καθορισμό της περιοχής ευθύνης της Π.Ε. Αχαΐας, θα είναι να είμαστε άμεσοι και καίριοι στο μέρος της ευθύνης που θα μας αποδοθεί, τόσο όσον αφορά στα βασικά λειτουργικά μας καθήκοντα όπου είναι τα έργα και ειδικότερα τα ευαίσθητα θέματα Πολιτικής Προστασίας και έργων όσο και σε επιτελικά ζητήματα που αφορούν την παρουσία της Περιφέρειας σε κάθε γωνιά του νομού, με προγράμματα και δράσεις που γίνονται σε συντονισμό με δήμους και κοινότητες για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, εκεί όπου μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί» αναφέρει στο Protionline.gr ο κ. Ζαΐμης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr