background img
banner
banner

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για 48ωρες «κρύες φωτοβολίδες»

ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Χιονιάς σε δόσεις – ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Κυριακής 7 Ιανουαρίου, με πρόβλεψη για μικρές επαναλήψεις τόσο τα ξημερώματα της Τρίτη 9 του μηνός όσο και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου- προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για τα ορεινά της Αχαΐας. Η θερμοκρασία θα παραμένει πάντως στα σημερινά επίπεδα καθώς πρόκειται για διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας με βασικό φαινόμενο τις βροχές, με το θερμόμετρο να παραμένει σταθερά στους 10-14 βαθμούς κελσίου, σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

«Το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου κυλά περίπου όπως και ο περασμένος μήνας Δεκέμβριος ο οποίος, με βάση τα στατιστικά, είναι ένας μήνας ‘εκτός εποχής’ καθώς κύλησε με μια θερμοκρασία από 2-3 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο της συγκεκριμένης περιόδου. Επίσης και το επίπεδο των βροχοπτώσεων στην περιοχή μας κατά τον περασμένο μήνα Δεκέμβριο ήταν στο 50% του μέσου όρου ιστορικά για αυτή την περίοδο για αυτό και μιλάμε ουσιαστικά για Δεκέμβριο εκτός… χειμερινής εποχής» αναφέρει ο Μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης.

Οι δύο πρώτοι μήνες του χρόνου αναμένεται πάντως, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, να μας αποζημιώσουν σε επίπεδο βροχών ανατρέποντας την κακή ισορροπία που διαμορφώθηκε μέχρι και πρόσφατα με την έλλειψη επαρκούς ‘υετού’. Όσον αφορά όμως κρύο και χιόνι, η κλιματική αλλαγή είναι… εδώ καθώς όλος ο χειμώνας φέτος αναμένεται να δικαιώσει όσους μιλούν για μια περίοδο ιδιαίτερα ζεστή, πέρα από τα συνήθη επίπεδα.

«Για το πρώτο δίμηνο του 2024, τον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι προγνώσεις με τους μετεωρολογικούς χάρτες σε επίπεδο Ε.Ε., εκτιμούν ότι θα επανέλθουμε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα βροχών. Για το σύνολο του χειμώνα όμως, σε σχέση με τη θερμοκρασία γίνεται λόγος για ‘κρύες φωτοβολίδες’, κακοκαιρίες με χιόνια που θα διαρκούν ένα 48ωρο. Μετά την κακοκαιρία… σφηνάκι, το θερμόμετρο προβλέπεται να επιστρέφει σε τιμές πάνω από τους 10 βαθμούς κελσίου, με εξαίρεση τα ορεινά όπου θα είναι λίγο χαμηλότερη» σύμφωνα με τον κ. Σερέτη.

Η πρώτη «κρύα φωτοβολίδα» αναμένεται πάντως άμεσα, αυτό το Σαββατοκύριακο 13 και 14 του μηνός, με χιόνι και στα ορεινά της Αιγιαλείας και βέβαια τα Καλάβρυτα όπου θα ξεκινήσει επιτέλους και η περίοδος χιονοδρομίας για φέτος. Το Σαββατοκύριακο αυτό αναμένουμε και θυελλώδεις βόρειους ανέμους στην ανατολική Αχαΐα με την βελτίωση των συνθηκών και επιστροφή σε πιο ομαλές συνθήκες, από τι αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πάνω από μισό εκατ. οι απώλειες του ‘θερμού χειμώνα’ στα Καλάβρυτα

Παρά την υψηλή επισκεψιμότητα στην πόλη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αλλά και την προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα με κάποια εορταστικά event’s, το Χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα υπολειτουργεί εδώ και ένα μήνα περίπου από την έναρξη λειτουργίας του.

Η κλιματική αλλαγή και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια το χειμώνα περιόρισαν ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2022-’23 τις εισπράξεις κάτω από το μισό. Η περίοδος που πέρασε καλύφθηκε από τις αυξημένες εισπράξεις της περιόδου 2021-‘22 αλλά και από κάποιες εκδηλώσεις όπως το Τριήμερο Βουνού που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με επιτυχία.

Αυτή τη χρονιά όμως δεν υπάρχει ‘λίπος’ για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες γι’ αυτό και ο σχεδιασμός του δήμου αλλά και της Περιφέρειας αφορούν σε νέες επενδύσεις που θα επιτρέψουν 12μηνη λειτουργία του Κέντρου και κάποιων από τους αναβατήρες με δράσεις και καλοκαιρινές εμπειρίες στο βουνό.

Τα κονδύλια υπάρχουν ήδη μέσω του προγράμματος «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων που αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Χιονοδρομικό προκειμένου να μετεξελιχθεί σε «προορισμό τεσσάρων εποχών».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού στους ορεινούς προορισμούς και ήδη Δήμος Καλαβρύτων και Περιφέρεια έχουν λάβει μια προέγκριση για επενδύσεις της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, πλέον της ολοκλήρωσης των έργων που ήδη έχουν δρομολογηθεί να ξεκινήσουν από τις αρχές Μαΐου του 2024.

Είναι προφανές ότι εδώ και μια διετία οι τοπικοί φορείς βρίσκονται με την… πλάτη στον τοίχο καθώς, αν δεν λειτουργήσουν και φέτος πλήρως οι πίστες, χάνεται περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου του δήμου με μεγάλο ποσοστό εσόδων της τοπικής αγοράς.

Οι -ετήσιες- απώλειες από ένα χειμώνα χαμηλών ταχυτήτων, του 2023-‘2023 και φέτος, υπολογίζονται σε πάνω από 200 χιλ. επισκέπτες και έσοδα πάνω από 500 χιλ. ευρώ.

Το Χιονοδρομικό με την επιχορήγηση των 10 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει προς ένα «πολυθεματικό πάρκο τεσσάρων εποχών» προσελκύοντας για το καλοκαίρι τουρίστες και από το εξωτερικό. «Είναι η πρώτη φορά χρηματοδοτούνται τα χιονοδρομικά κέντρα χωρίς πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, ωστόσο θα πρέπει να υιοθετηθεί και μία κεντρική πολιτική πιο ολοκληρωμένη όσον αφορά τον ορεινό τουρισμό τεσσάρων εποχών» σύμφωνα με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Αλέξη Άγριο.

Παρά το γεγονός ότι τα βουνά της χώρας μας είναι πανέμορφα, το μερίδιο του εισερχόμενου τουρισμού σήμερα δεν ξεπερνά το 5% του συνόλου των ξένων επισκεπτών παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ιδανική για εμπειρίες στη φύση, περπάτημα, ποδήλατο ορειβασία, αναρρίχηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά τις εκλογές τόσο τα Καλάβρυτα όσο και ο δήμος Αιγιαλείας φαίνεται ότι αξιολογούν, για τη νέα δημοτική θητεία, την αναβάθμιση των επιτροπών τουριστικής ανάπτυξης σε μόνιμα τμήματα εντός του νέου Δημοτικού Οργανισμού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr