background img
banner
banner

Πακέτο αποφάσεων για ένα χρόνο ακόμη στην «Τριανταφυλλιά»

ΈΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΉΛΙΔΑΣ, «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σε λήψη απόφασης για την εγγραφή ποσού ύψους 1.612.409,20€ στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό Δήμου Αιγιαλείας οικονομικού έτους 2024, με τίτλο: «Προγραμματική Σύμβαση Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας», προχώρησε στην συνεδρίασή του, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης και έγινε ομόφωνα αποδεκτό. Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και Δήμου Ήλιδας για την εναπόθεση των Α.Σ.Α. για το έτος 2024.

Πρόκειται για την ποσότητα 17.000 τόνων που θα μεταφερθεί και θα εναποτεθεί έως 31-12-2024 στις νόμιμες εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη θέση Τριανταφυλλιά του Δήμου Ήλιδας. Ύστερα από αίτημα του Δήμου Αιγιαλείας προς τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας, έγινε αποδεκτή η αποδοχή προς επεξεργασία ΑΣΑ από τον Δήμο Αιγιαλείας έως και τον Δεκέμβριο 2024 στην εν λόγω μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και η έγκριση σχεδίου σχετικής Προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Αιγιαλείας, αντίστοιχα. Εν συνεχεία, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ήλιδας εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Αιγιαλείας κατόπιν της απόφασης του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας.

Όπως εξήγησε στο σώμα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ΄΄επειδή ο δήμος μας δεν έχει ακόμη ενεργό προϋπολογισμό για το 2024 και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του αρ.160 «Διάρκεια της ισχύος του προϋπολογισμού» του ν. 3463/2006 (Α’ 114) ισχύει ο προϋπολογισμός του έτους που έχει λήξει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Προκύπτει όμως επιτακτική ανάγκη δέσμευσης πίστωσης για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με τη Μονάδα της Π.Ε. Ηλείας για την εναπόθεση των απορριμμάτων του Δήμου μας΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας έως 19-04-2024, η δε συμβατική προθεσμία για την τρέχουσα προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Ήλιδας, είναι η 28-02-2024 ή έως εξαντλήσεως της ποσότητας. Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αιγιαλείας με τον Δήμο Ήλιδας, αφορά ποσότητα 17.000 τόνων ΑΣΑ για το έτος 2024, έναντι ποσού 76,49 €/τόνο, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, δηλ. συνολικά 1.300.330€, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% 312.079,20€, ήτοι συνολικό ποσό 1.612.409,20 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Απόφαση και από τη νεοσύστατη Δημοτική Επιτροπή που συνεδρίασε την Πέμπτη

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη συνήλθε και η νεοσύστατη Δημοτική Επιτροπή Αιγιαλείας, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Καλογερόπουλο, Δήμαρχο-Πρόεδρο, Παναγιώτη Ανδριόπουλο, Νίκο Καραΐσκο, Δημήτρη Φιλιππάτο, Γιώργο Φραγκονικολόπουλο, Σωτήρη Ταξιαρχόπουλο και Χρήστο Σπηλιωτόπουλο.

Ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης έγκειτο στην άμεση ανάγκη υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για τη μεταφορά των ΑΣΑ, καθόσον –όπως τονίστηκε – υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι ο Δήμος Αιγιαλείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Θετικά ψήφισε στη Δημαρχιακή και το Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Σπηλιόπουλος και οι σύμβουλοι της παράταξής του καλώντας όμως το δήμαρχο να εξασφαλίσουν μέσα στο έτος και μια αναγκαία εναλλακτική λύση. Λευκό στο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξη του Χρήστου Γούτου με τη Βάσω Ψυχράμη να ζητά περεταίρω ενημέρωση για το κόστος της επεξεργασίας και ταφής του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Ήλιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα αρμόδια ήταν η Δημαρχιακή Επιτροπή ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η δημοτική αρχή ήθελε και την έγκριση του Συμβουλίου για την προγραμματική σύμβαση και όχι μόνο για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης και την εγγραφή στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr