background img
banner
banner

Στο στάδιο δημοπράτησης το καταφύγιο

ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Λίγο πριν τη δημοπράτηση φαίνεται πως βρίσκεται το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς που πρόκειται να δημιουργήσει ο δήμος Αιγιαλείας, με χρηματοδότηση 420.600 € μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Την πληροφορία έκανε γνωστή ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, εκεί όπου εγκρίθηκε ομόφωνα και το μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Αιγιαλείας με τον Φιλοζωικό Σύλλογος Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια», ούτως ώστε να γίνει ανάληψη αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση του μείζονος ζητήματος των αδέσποτων.

Την ερώτηση υπέβαλε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Χρυσανθόπουλος τονίζοντας πως το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι πανελλαδικό και πρέπει να βρεθεί λύση. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος του ανέφερε ότι το έργο είναι σε φάση δημοπράτησης με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Γιώργο Φραγκονικολόπουλο να εκτιμά μιλώντας στo Protionline.gr πως η διαμόρφωση του καταφυγίου θα ξεκινήσει εντός του 2024. Πάντως, ο κ. Φραγκονικολόπουλος ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως ΄΄κι όταν γίνει και λειτουργήσει το καταφύγιο δεν θα είναι χώρος εγκλεισμού αλλά χώρος φιλοξενίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα των ζώων που το έχουν ανάγκη. ΄΄Αυτό λέει ο νόμος κι αυτό θα κάνουμε. Να κάνετε έκκληση προς τους ανεύθυνους πολίτες να σταματήσουν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους αν θέλουν να εκλείψουν τα αδέσποτα΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συνεργασίας, διευκρινιστική ερώτηση υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούνιας, ζητώντας να μάθει αν θα υπάρξει διαφοροποίηση, με τον αντιδήμαρχο να του απαντά πως στην ουσία πρόκειται για συνέχιση της συνεργασίας υπό συγκεκριμένους όρους. Να σημειωθεί ότι βάσει του Ν.4830/2021, προβλέπεται σύναψη σχετικής έγγραφης συμφωνίας, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τους δήμους και στο πλαίσιο αυτού υπεβλήθη σχετική αίτηση για μνημόνιο συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου, από τον Φιλοζωικό Σύλλογο.

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας που εγκρίθηκε ομόφωνα

Όπως ανέφερε στo Protionline.gr ο κ. Φραγκονικολόπουλος που είναι και πρόεδρος της πενταμελούς Επιτροπής του δήμου για τα αδέσποτα, ΄΄σκοπό της συνεργασίας αποτελεί, κατά κύριο λόγο η αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά όρια του δήμου Αιγιαλείας, η προστασία και η φροντίδα για την ευζωία αυτών, η ενημέρωση, με κάθε τρόπο, των κατοίκων του Δήμου οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από το Ν. 4830/2021 στην περίπτωση παράβασης των διατάξεων του και γενικώς την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στη ζωή σε οποιαδήποτε μορφή την συναντάμε και η εν γένει συνεργασία αμφότερων των μερών για προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας στην περιοχή και τη διενέργεια εκδηλώσεων με φιλοζωικό περιεχόμενο όπως Ημέρες Υιοθεσίας, Ημέρες Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών΄΄.

Αντικείμενο του Μνημονίου που ενεκρίθη, είναι το κοινό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αιγιαλείας και του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια» για τον εντοπισμό αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, την περισυλλογή και τη μεταφορά τους για την παροχή των απαιτούμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών και το είδος αυτών, την ενημέρωση των αντίστοιχων μητρώων και βιβλιαρίων εμβολιασμού, με σκοπό την ασφάλεια και την δημόσια υγεία των πολιτών, την επανένταξη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την υιοθεσία τους και εν γένει την διαχείριση, φροντίδα, ευζωία και προστασία τους, εντός διοικητικών ορίων του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας υλοποιεί ήδη πρόγραμμα κτηνιατρικών υπηρεσιών αδέσποτων ζώων και η εν λόγω συνεργασία σίγουρα θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών φροντίδας αυτών, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr