background img
banner
banner

Έντονη αντίδραση των κυνηγών για την υποχρεωτικότητα της στείρωσης των κυνηγετικών σκύλων

ΜΑΖΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΙΓΙΩΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Την αντίδραση και την… αγανάκτηση των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Αιγιάλεια αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, έχει προκαλέσει πρόσφατη υπουργική απόφαση, η οποία ενεργοποιεί διατάξεις του νόμου περί των ζώων συντροφιάς. Η νέα τροπολογία του νόμου που πρόκειται να εφαρμοστεί, αναφέρει ότι στο εξής, όλοι οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων θα υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα που βρίσκονται υπό την ευθύνη τους.

Παράλληλα και βάσει του νόμου, προβλέπεται και η καταβολή ποσού ύψους 170 ευρώ για τη συλλογή δείγματος DNA ανά σκύλο, ώστε να καταγράφεται σε τσιπάκι, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του σκύλου επιθυμεί να προχωρήσει στην αναπαραγωγή του ζώου.

Φοβούνται αφανισμό των ρατσών κυνηγετικών σκύλων

Με τον συγκεκριμένο νόμο που ψήφισαν πριν περίπου 8 μήνες και προωθούν αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κυνηγών και των ανθρώπων που γνωρίζουν τι ισχύει και το πώς φέρονται οι σκύλοι συγκεκριμένων ρατσών σε συνάρτηση με την διαιώνιση του είδους τους, μέχρι το 2036 το αργότερο, δεν θα υπάρχει πλέον κυνηγετικός σκύλος σε όλη την επικράτεια.

Οι επικρατέστερες ελληνικές φυλές που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι, όπως είναι ο ελληνικός ποιμενικός, το ελληνικό Λεβριέ, ο ιχνηλάτης της Κρήτης και άλλοι ιχνηλάτες της εποχής του Ξενοφώντα, για να αναπτυχθούν και να είναι ενεργά και αποδοτικά ζώα ως προς την εργασία τους, πρέπει απαραίτητα να είναι σε αρτιότητα και σε απόλυτα φυσική κατάσταση. Οι ελληνικές φυλές διατηρούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλη την χώρα και οι κυνηγοί είναι κάθετα αντίθετοι στο γεγονός ότι κοινωνικές ομάδες ανθρώπων τους κατηγορούν ότι προβαίνουν σε άσκοπα ζευγαρώματα με ράτσες και σκύλους άλλων κατηγοριών.

Δηλώσεις συμμετοχής

Από την πλευρά τους, σύσσωμες οι κυνηγετικές ενώσεις και οι σύλλογοι σε πανελλαδικό επίπεδο, ζητούν τον άμεσο χαρακτηρισμό των κυνηγετικών σκύλων ως σκύλων εργασίας, καθώς και την εξαίρεσή τους από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Μάλιστα, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αιγίου καλεί τα μέλη του και όχι μόνο, να ανταποκριθούν και να αντιδράσουν στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων. Διοργανώνει συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην Πάτρα μαζί με όλους τους συλλόγους της Πελοποννήσου. Η μετάβαση στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί δωρεάν με λεωφορεία.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου στα τηλέφωνα 2691027411 (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), 6976556005 (Θεόδωρος Μουρτίκας), 6948662233 (Δημήτριος Ανδριόπουλος).
Το σύνολο δε των κυνηγών στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας δεν τίθεται κατά των γενικών ελέγχων για θέματα όπως είναι για παράδειγμα η ηλεκτρονική ταυτότητα του κάθε σκύλου ή ο εμβολιασμός, αλλά ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση και στην καταβολή του ιδιαίτερα αυξημένου ποσού, που απαιτείται για τη συλλογή DNA.

Μείωση απόδοσης του ζώου

“Όταν ένας σκύλος στειρώνεται αποκτά άμεσα περιττά κιλά και χάνει ορισμένα εξελικτικά χαρακτηριστικά που αλλάζουν όλη την ψυχολογία του. Το σκυλί αποκτά άλλα δεδομένα και η απόδοσή του, μειώνεται χαρακτηριστικά εβδομάδα με την εβδομάδα, μέχρι που στο τέλος δεν μπορεί να ακολουθήσει καν την διαδικασία του κυνηγιού. Ελαττώνεται επίσης η οξυδέρκεια και η αντίληψή του και καταλήγει να είναι δυσκίνητο και καταβεβλημένο”, ανέφερε στo Protionline.gr ένας από τους έμπειρους κυνηγούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, το μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου Δημήτρης Ανδριόπουλος, μιλώντας για το θέμα.

Δυσβάσταχτο το κόστος
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των μελών των τοπικών κυνηγετικών συλλόγων, η στείρωση κοστίζει 170 ευρώ για το κάθε σκυλί και όπως αναφέρουν, το κόστος αυτό γίνεται δυσβάσταχτο καθώς οι περισσότεροι κυνηγοί, διαθέτουν από 3 το λιγότερο ως και 15 κυνηγόσκυλα στην κατοχή τους, κάνοντας την συντήρησή τους ήδη βεβαρημένη οικονομικά αλλά και με την υποχρεωτική στείρωση να γίνεται ένα συνολικό ποσό εντελώς απαγορευτικό, για να μπορούν να το διαθέσουν.
Συνολικά στην Πελοπόννησο δραστηριοποιούνται 48 κυνηγετικά σωματεία με τα τρία από αυτά να βρίσκονται στην Αιγιάλεια, έχοντας έδρες το Αίγιο, τις Καμάρες και την Ακράτα.
Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε σκυλί κυνηγός για τη συντήρησή του χρειάζεται 3.000 έως 4.000 ευρώ συνολικά (φαγητό ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.), με τους κυνηγούς να διαφωνούν και με τη θέση των Φιλοζωικών Συλλόγων που υπεραμύνονται της υποχρεωτικότητας στείρωσης των κυνηγετικών σκύλων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr