background img
banner
banner

Περίλαμπρη η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στη φιλόξενη Ακράτα

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΑΓΙΟΣ

Η Ακράτα του πολιτισμού και της ιστορίας, όπως πολύ εύστοχα την προσδιόρισε ο πρόεδρός της, εόρτασε με κάθε επισημότητα τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή ντόπιων αλλά και πλήθους επισκεπτών. Επιπλέον λαμπρότητα στην τοπική εορτή, προσέδωσε η παρουσία στις λατρευτικές εκδηλώσεις, του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, που με τον φωτισμένο λόγο του γαλήνεψε τις ψυχές όλων.

Το πρωί εψάλη Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, προεξάρχοντος του Επισκόπου κ. Προδρόμου ο οποίος φιλοξενείται αυτή την περίοδο στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Τα όσα ανέφερε στην ομιλία του για τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι της Νοτίου Μαδαγασκάρης «επικοινωνούν» με τον Θεό αλλά και για το πώς, παρά τις τεράστιες καθημερινές δυσκολίες τους, παραμένουν χαρούμενοι, αποτέλεσαν αφύπνιση για τον σύγχρονο Έλληνα που μάλλον αναζητά την ευτυχία σε λάθος πράγματα.

Μίλησε… στην ψυχή το δίδαγμα του Επισκόπου κ. Προδρόμου για την αγάπη

Αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο για τη φιλοξενία, ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Χαράλαμπο, που το πρώτο συνθετικό του ονόματός του, όπως είπε, ΄΄έχει τη λέξη «χαρά», κάτι το οποίο σήμερα λείπει από πολλούς από εμάς. Και το ζητούμε τις περισσότερες φορές μέσα σε υλικά πράγματα. Εκεί στη μακρινή νότιο Μαδαγασκάρη που οι άνθρωποι δεν έχουν απολύτως τίποτα, ούτε καν να πατήσουν ένα διακόπτη και να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε καν να ανοίξουν μία βρύση και να έχουν νερό, αλλά ούτε να ξαπλώσουν σε ένα κρεβάτι με στρώμα, βρίσκει κανείς αυτό που απουσιάζει από τον δυτικό κόσμο. Βλέπει ανθρώπους που έχουν γεννηθεί μέσα σε έναν άλλο κόσμο και έχουν μεγαλώσει με εντελώς διαφορετικά ιδανικά, κάποιοι μάλιστα από αυτούς ανήκουν σε άλλα δόγματα, να τους συγκινεί πραγματικά η Ορθόδοξη Πίστη. Βλέποντας το ορθόδοξο πνεύμα να είναι γεμάτο από αγάπη, εντυπωσιάζονται. Ο σημερινός Απόστολος έλεγε για την δύναμη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι. Όλοι μας, μέσα στην καθημερινότητα της ζωής μας, αναζητούμε αυτή τη δύναμη, όμως τις περισσότερες φορές με ένα λανθασμένο τρόπο. Αναζητούμε τη δύναμη της εξουσίας του χρήματος΄΄.

Και συνέχισε ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης: ΄΄Βλέπουμε ότι ακόμα και μέσα στις οικογένειές μας, ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί και να επιβάλει τα δικά του θέλω. Η δύναμη που μας αναφέρει ο Απόστολος μιλάει για τη χάρη του Ιησού Χριστού διότι μόνο με αυτή μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ο Χριστός είναι η απάντηση σε όλα όσα συμβαίνουν. Αν δεν έχουμε αυτή τη δύναμη τότε θα χάσουμε την έννοια της αγάπης. Όταν αγαπούμε ένα πρόσωπο πραγματικά, θυσιαζόμαστε για αυτό. Όμως αυτό στις μέρες μας έχει πάρει μία λανθασμένη προέκταση. Δεν αγαπούμε τον συνάνθρωπο μας έτσι όπως είναι, αλλά έτσι όπως θα θέλαμε να είναι. Και κάπως έτσι χάνουμε τη χαρά. Τις περισσότερες φορές δείχνουμε να πηγαίνουν όλα καλά θέλουμε να παίζουμε ένα θέατρο απέναντι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, όμως οι κοντινοί μας άνθρωποι υποφέρουν εξαιτίας μας. Όταν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι που θα είμαστε χρήσιμοι απέναντι σε όλους τους άλλους, θα πρέπει να τρέφουμε αγάπη και συγχωρητικότητα΄΄.

Επιπλέον, ανέφερε: ΄΄Ας ερχόμαστε στην εκκλησία πιο συχνά και χωρίς υποκρισία. Ας επικοινωνούμε με τον Θεό. Εκεί στη μακρινή Νότιο Μαδαγασκάρη, οι άνθρωπου μπορεί να περπατούν μία και δύο ώρες ξυπόλυτοι για να φτάσουν σε έναν ναό που μπορεί να μην είναι καν κτισμένος να είναι μία καλύβα. Και όμως ο αφρικανικός λαός αν κάποιος πει ότι δεν πιστεύει στον Θεό τον θεωρεί τρελό. Σε μία ορθόδοξη χώρα όμως όταν κάποιος πιστεύει στον Θεό κάποιοι τον θεωρούν τρελό. Γι’ αυτό θα πρέπει κάπως μέσα μας να δούμε το τι πραγματικά συμβαίνει. Όλο αυτό το πείραμα το οποίο έχει γίνει στις μέρες μας, ότι δηλαδή χωρίς Θεό θα είμαστε καλύτεροι, έχει αποτύχει. Το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας με τους πολέμους. Υπάρχει μεγάλη δυστυχία, κόσμος που υποφέρει. Κι όλα χάρη στον ανθρώπινο εγωισμό΄΄.

Με κατάνυξη η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στους δρόμους γύρω από την πλατεία και τον Ιερό Ναό. Η μπάντα των Φιλαρμονικών Αιγείρας και Ακράτας έδωσε το πρόσταγμα με τη μουσική και την εντυπωσιακή παρουσία της. Πλήθος κόσμου ακολούθησε με κατάνυξη την πομπή, η οποία σταμάτησε για λίγο στο μνημείο και στη συνέχεια κατέληξε και πάλι στον Ιερό Ναό για την απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

΄΄Με ενότητα και ομοψυχία θα παλέψουμε για το καλό της Ακράτας μας΄΄, είπε ο πρόεδρος

Ακολούθησε δεξίωση στην παλιά αίθουσα της «Αναγέννησις», με τον πρόεδρο της Κοινότητας Χρήστο Ασημακόπουλο να υποδέχεται τους προσκεκλημένους. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, μιλώντας στους παριστάμενους, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο τονίζοντας: ΄΄Γιορτάζει σήμερα η Ακράτα του πολιτισμού και της ιστορίας. Η Ακράτα που διεκδικεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι καταφέρνει και στο τέλος κερδίζει. Είναι η πρώτη μου φορά σαν πρόεδρος που βρίσκομαι σε αυτή την ευχάριστη θέση να γιορτάζω τον Άγιό μας μαζί σας και είναι πολύ συγκινητικό και τιμητικό που είσαστε όλοι εδώ΄΄. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους προέδρους των γύρω κοινοτήτων που παρίσταντο, ευχαριστώντας τους για την άψογη συνεργασία που έχουν. Για το κοινοτικό συμβούλιο Ακράτας, είπε: ΄΄Εμείς σαν συμβούλιο, θέλουμε να πούμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, ενωμένοι. Ως η μεγαλύτερη κοινότητα του τέως δήμου μας, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στον τόπο μας. Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία να είμαστε καλά και ενωμένοι να παλέψουμε για το καλό της Ακράτας. Σας χρειαζόμαστε όλους τον Δήμο, την Περιφέρεια, τους συλλόγους, τους προέδρους, τους τοπικούς φορείς και κάθε δημότη ξεχωριστά΄΄.

Ευχές για δύναμη και δημιουργία

Αναπληρώνοντας τον δήμαρχο Αιγιαλείας, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισε: ΄΄Η σημερινή μέρα είναι μία μέρα γιορτής και ευλογίας για όλους μας και είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μου που μετέχω σε αυτή την μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Στην αντιμετώπιση κάθε δύσκολη συγκυρίας και κατάστασης, αυτό που μας κράτησε πάντα όρθιους και αταλάντευτους στην πορεία μας προς το καλύτερο και το κοινό καλό, ήταν η πίστη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ενότητα. Οι αξίες αυτές μας καθοδηγούν και σήμερα τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στην αποστολή μας για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους δημότες μας και τον συνάνθρωπό μας, αλλά και για να προάγουμε έργο για την υλοποίηση του προγράμματος μας για όλη την περιοχή. Εύχομαι η χάρη του Αγίου Χαραλάμπους να μας καθοδηγεί με σύνεση και να προστατεύει πάντα τον τόπο μας. Χρόνια πολλά και δημιουργικά με υγεία αισιοδοξία σε όλους τους δημότες μας σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια΄΄.

Στον χαιρετισμό της, η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου επισήμανε: ΄΄Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ μαζί μας για να τιμήσουμε την μεγάλη γιορτή, τον Άγιό μας που προστατεύει την πόλη μας και όλους μας. Να έχουμε υγεία στα σπίτια μας να είμαστε και του χρόνου όλοι εδώ΄΄. Ειδική αναφορά έκανε στον νέο πρόεδρο της Ακράτας κ. Ασημακόπουλο που – όπως είπε – ΄΄με κόπο, με μεγάλη προσπάθεια και ιδιαίτερη διάθεση προσφοράς προς τον τόπο, οργάνωσε φέτος τις εκδηλώσεις που τιμούν τον τόπο μας. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να έχουν ένα πρωτόκολλο αλλά δείχνουν και πόσο πραγματικά τιμάμε τον Άγιό μας που μας προστατεύει και είναι μέσα στα σπίτια και τις καρδιές μας΄΄. Απευθυνόμενη στον Επίσκοπο κ. Πρόδρομο, είπε: ΄΄Για εμάς ήταν εξαιρετικό το ότι σήμερα, Σεβασμιώτατε, παρευρεθήκατε στη γιορτή μας. Ο φωτισμένος λόγος σας άγγιξε τις καρδιές όλων μας. Θα τον έχουμε και θα τον φυλάσσουμε στην ψυχή μας, πιστεύω όλοι μας έχουμε να πάρουμε από τα λόγια σας΄΄.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αρίστος Τηλιγάδης μετέφερε τις ευχές του Περιφερειάρχη Νεκταρίου Φαρμάκη και του περιφερειακού συμβουλίου, λέγοντας: ΄΄Ήρθαμε σήμερα να τιμήσουμε τον Άγιο Χαράλαμπο, πήραμε την ευχή και την ευλογία και αποτελούν μία αφορμή να αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι για όλα τα καλά που έχουμε και να πάψουμε να γκρινιάζουμε, όπως είπε μας δίδαξε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στον λόγο του. Χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο΄΄. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων, ευχήθηκε όλοι να πάρουν τα χρόνια του τιμώμενου Αγίου, ο οποίος έζησε ως τα 113! Παρών ήταν ακόμη και ο βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε: ΄΄Καλώς σας βρήκα, χρόνια πολλά στην Ακράτα. Εύχομαι σε όλους υγεία και περισσότερη ομόνοια για να λύνουμε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας΄΄.

Εντυπωσίασαν τα στοιχεία για το ιεραποστολικό έργο

Εντύπωση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο Επίσκοπος κ. Πρόδρομος σχετικά με το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στη Νότιο Μαδαγασκάρη, στο οποίο τόνισε πως ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος είναι συμπαραστάτης και αρωγός. Τόνισε πως εκεί υπάρχει αγάπη και καλή διάθεση και πως όταν υπάρχουν αυτά τα συστατικά, γίνονται θαύματα! Ειδικότερα, ανέφερε πως μέσα σε πέντε χρόνια χτίστηκαν 14 ναοί, ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωσήφ, 25 πηγάδια και γεωτρήσεις (υπάρχει έντονη λειψυδρία καθώς βρέχει μόλις πέντε φορές τον χρόνο) εννέα σχολεία στα οποία φοιτούν χιλιάδες μαθητές εντελώς δωρεάν, μία κλινική που κάθε μήνα προσφέρει υπηρεσίες σε 3.000 ανθρώπους εντελώς δωρεάν και μία σχολή Πληροφορικής με ταυτόχρονη ανάπτυξη και του φιλανθρωπικού έργου. ΄΄Ζούμε σε εποχές που πραγματικά λείπει η καλή κουβέντα. Δώστε αγάπη στον κάθε άνθρωπο που έχετε δίπλα σας. Ένας σοφός έλεγε «όταν δεν μπορείς να κάνεις το καλό, τουλάχιστον μην κάνεις το κακό»΄΄, κατέληξε.

Ποιοι παρέστησαν

Τις εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ακράτας τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός του Επισκόπου και πλήθους ιερέων, ο βουλευτής κ. Τσίπρας, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Ελευθεριώτης και Μαρία Σταυροπούλου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Κώστας Σπηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Ανδρέας Οικονόμου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αρίστος Τηλιγάδης και Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, η εκπρόσωπος της υφυπουργού Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου, Θεώνη Σταθοπούλου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, Άρης Πατσόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Ψυχράμη, Γιώργος Γιοβάς, Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, πρόεδροι Κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας, κοινοτικοί σύμβουλοι κ.ά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr