background img
banner
banner

Συμπαράσταση φορέων στη σύσκεψη του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου

Στη σύσκεψη του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου το βράδυ της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν αρκετοί φορείς της περιοχής όπως η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κώστας Βούλγαρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Σκιαδαρέσεις, κομματικά στελέχη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας κ.ά., ενώ όλοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους δοκιμαζόμενους αγρότες, τονίζοντας μάλιστα πως πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και να ληφθούν μέτρα ανακούφισής τους.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας και επαφές

Αφού εκτέθηκαν όλα τα θέματα που «καίνε» τους παραγωγούς της περιοχής, αποφασίστηκε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα τα «μπλόκα», καθώς επίσης και συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου, Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος και Κώστας Γιάχος αντίστοιχα, θα μεταβούν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ούτως ώστε να συμμετάσχουν σε σύσκεψη στη ΓΣΕΕ προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί τα προϊόντα φεύγουν με άλλη τιμή από το χωράφι και καταλήγουν με πολλαπλάσια τιμή στο ράφι. Θα ακολουθήσει παρέμβαση της ΓΣΕΕ για το θέμα.

Τα σοβαρότερα θέματα που τέθηκαν

Από τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν από τη διοίκηση του Α.Σ.Α. ήταν το ασφαλιστικό. Όπως τονίστηκε, όταν θα πάει ένας αγρότης να καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη και περάσει από τον ΕΦΚΑ θα διαπιστώσει ότι κάποιες χρονιές το σύστημα τον έθεσε εκτός θεωρώντας ότι δεν είχε επαρκές αγροτικό εισόδημα για να δικαιολογήσει την αγροτική του δραστηριότητα. Αυτά τα έτη δεν συμπεριλαμβάνονται στα συντάξιμα.

Τους πετάει έξω αλλά δεν επιστρέφει τις εισφορές γι’ αυτά, κρίνοντας πως χρειάζεται πολιτική παρέμβαση για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά την ακαρπία στις ελιές, τόνισαν πως είχε υπάρξει διαβεβαίωση από την Περιφέρεια πριν τις εκλογές ότι θα σταλεί φάκελος στην Ε.Ε. για αποζημιώσεις αλλά, όπως τονίστηκε, τα ποσά που θα αιτηθούν είναι πάρα πολύ μικρά (36 – 38 ευρώ το στρέμμα). Μία καλλιέργεια δέκα στρεμμάτων με 120 έως 150 ρίζες ελιές βγάζει έναν τόνο λάδι. Ένας τόνος λάδι με τις σημερινές τιμές είναι γύρω στις 10.000 ευρώ. Τα 38 ευρώ το στρέμμα είναι κοροϊδία και αυτό είναι θέμα που πρέπει να το κοιτάξει η Περιφέρεια, ανέφεραν κάνοντας γνωστό πως η πρότασή τους είναι να είναι γύρω στα 200 ευρώ το στρέμματα.

΄΄Στον ΕΓΛΑ πληρώνουμε κάθε χρόνο όμως δεν λαμβάνουμε αποζημιώσεις. Εμείς εδώ έχουμε κάνει αιτήσεις από τον περασμένο Απρίλιο και τον Ιούνιο για χαλαζόπτωση, περονόσπορο και δεν έχουν βγει καν τα πορίσματα. Παίρνουμε τηλέφωνο και δεν μας απαντούν. Τι θα μας αποδώσουν όταν η ζημιά στη σταφίδα είναι στο 60% και η ακαρπία στις ελιές είναι 90%;΄΄, ήταν ένα ακόμη ερώτημα που τέθηκε. Επίσης, αναφορά έγινε και στο θέμα της σταφίδας όπου, όπως τονίστηκε ΄΄δώσαμε τη σταφίδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πήραμε τιμολόγια όμως δεν πληρωθήκαμε. Πρέπει να γίνει πολιτική παρέμβαση στο υπουργείο΄΄. Ειδική μνεία έγινε στο μείζον πρόβλημα της απαξίωσης των ντόπιων προϊόντων και στην ελεύθερη είσοδο στη χώρα ξένων αμφιβόλου ποιότητας που δημιουργούν όμως αθέμιτο ανταγωνισμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr