background img
banner
banner

Τοποθετούνται οι κάδοι για είδη ένδυσης και υπόδησης

ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΤΟΝΩΝ

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η διαδικασία καθορισμού των θέσεων που θα τοποθετηθούν οι κάδοι ανακύκλωσης ειδών ένδυσης και υπόδησης και αμέσως μετά θα δοθούν προς χρήση στους δημότες της Αιγιάλειας.

Θα εγκατασταθούν συνολικά σαράντα κάδοι και θεωρείται βέβαιο πως με το νέο αυτό πρόγραμμα θα μειωθεί σημαντικά ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα τα είδη αυτά εναποτίθενται μαζί με τα σύμμεικτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας προχώρησε στα τέλη του χρόνου σε συνεργασία με την εταιρεία «RECYCOM», η οποία αναλαμβάνει το πρόγραμμα ανακύκλωσης των εν λόγω ειδών. Το όφελος είναι πολλαπλό. Στόχος είναι αφενός να «ελαφρώσει» τα φορτία των απορριμμάτων του δήμου που μεταφέρονται και εναποτίθενται σε οργανωμένους χώρους, άρα και το κόστος της διαδικασίας, και αφετέρου να «διώξει» από τους κάδους είδη ένδυσης και υπόδησης και όσους, αναζητώντας τα, ρυπαίνουν τον χώρο γύρω από αυτούς. Βεβαίως η συνεργασία αυτή θα έχει και άμεσα οικονομικά αποτελέσματα για τον δήμο, παρότι δεν θα είναι ιδιαιτέρως υψηλά.

“Έχουμε ήδη ξεκινήσει και έχει γίνει όλη η διαδικασία που προβλέπεται. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην φάση, που έχουμε περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο τη σύμβαση με την εταιρεία η οποία θα ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα περάσουμε τις θέσεις για το πού ακριβώς θα τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι κάδοι. Πρέπει να είναι όλα τακτοποιημένα και να γίνει μία σωστή χωροθέτηση” δήλωσε στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος.

Πού θα δοθεί προτεραιότητα

Στο ερώτημα, με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των θέσεων τοποθέτησης των συγκεκριμένων κάδων, ο αντιδήμαρχος απαντά: “Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της τελικής επιλογής και “ζυγίζουμε” όσο πιο καλά γίνεται τις ανάγκες της κάθε περιοχής, θα επιλέγουν τα πιο κατάλληλα σημεία. Η επιλογή θα γίνει με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη και την αποτελεσματικότητα που θέλουμε να πετύχουμε, φυσικά. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περισσότεροι στις πιο πυκνοκατοικημένες” ανέφερε ο αντιδήμαρχος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πρόκειται για συνολικά 40 μεταλλικούς ειδικούς κάδους, οι οποίοι θα “μοιραστούν” σε όλη την Αιγιάλεια. “Ο πιο μεγάλος όγκος αυτών, θα τοποθετηθεί στην πόλη του Αιγίου, αφού οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες και θεωρώ ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου το αργότερο, θα έχουν μοιραστεί και τοποθετηθεί και οι 40 κάδοι, οπότε μιλάμε για μία μεγάλη και σημαντική επιχείρηση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη δράση” σημείωσε.

Ο κ. Καραϊσκος, επισήμανε ότι στους συγκεκριμένους κάδους θα μπορούν οι δημότες να βάζουν ρούχα καθαρά σε καλή κατάσταση και υποδήματα πάντως τύπου. “Η συλλογή θα γίνεται από την αντίστοιχη εταιρεία και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα αποσπάσουμε από την ταφή περίπου 500 τόνους ρούχα. Είναι ένας πολύ μεγάλος όγκος” είπε και συμπλήρωσε: “Κάποια από τα είδη αυτά, θα επανασυσκευαστούν και θα τυποποιηθούν. Κάποια άλλα θα γίνονται βασικό υλικό για στρώματα ή επενδύσεις επίπλων ή άλλων υλικών και κάποια άλλα, θα χρησιμοποιηθούν ως στουπιά. Αυτός ο τρόπος διαχείρισης είναι ο ιδανικότερος και είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι καταφέραμε το “τίποτα δεν πάει χαμένο”. Συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κάνουμε την περιοχή ακόμα πιο σύγχρονη και πιο αποδοτική”.

Αναφορικά με τον χειρισμό των κάδων αυτών, ο αντιδήμαρχος σημείωσε: ΄΄Ο χειρισμός ενός τέτοιου κάδου είναι μία απλοϊκή διαδικασία, αφού θα έχει μία θύρα στο επάνω μέρος, μία ειδική πορτούλα στην οποία θα τοποθετείται το ρούχο ή τα υποδήματα (ένα μικρό ντουλαπάκι δηλαδή) το οποίο κλείνοντας το καπάκι θα πηγαίνει να τοποθετείται στο κεντρικό όγκο του κάδου ως αποθηκευτικό υλικό. Οι διαστάσεις του κάθε κάδου είναι περίπου ένα τετραγωνικό μέτρο και το ύψος 1,80 μέτρα. Οι κάδοι τοποθετούνται και βιδώνονται σε σταθερό έδαφος με σκοπό την αποτροπή άσκοπης ή παράνομης μετακίνησής τους. ΄΄.

Κατά πόσο όμως ο δήμος θα επιβαρυνθεί οικονομικά από το νέο πρόγραμμα; Ο κ. Καραΐσκος ξεκαθαρίζει πως ΄΄το κόστος του εξοπλισμού και της συλλογής θα είναι μία δαπάνη εξ ολοκλήρου της διαχειριστικής εταιρείας η οποία θα καταβάλλει κάθε χρόνο το ποσό των 1.000 ευρώ περίπου στα ταμεία του δήμου, ως ανταποδοτικά΄΄.

Τι μαζεύει η RECYCOM

Ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά). Παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά). Λευκά είδη (όπως μαξιλάρια, σεντόνια κτλ.). Αξεσουάρ (όπως ζώνες, τσάντες κτλ.) Τα υλικά που εναποθέτουμε στους κάδους θα πρέπει να είναι καθαρά και σε κλειστές σακούλες. Η εταιρεία δεν μαζεύει λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα, χαλιά, οργανικά απόβλητα, πλαστικά, συσκευασίες, χαρτί, γυαλί, λάδι. Η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθαριότητα, συντήρηση, πιθανή αντικατάσταση, έως και για το ενδεχόμενο φθοράς, πυρασφάλειας ή καταστροφής των κάδων δίχως επιβάρυνση του Δήμου. Τα ενδύματα – υποδήματα συλλέγονται χειρωνακτικά από το προσωπικό της RECYCOM σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα, σε περιόδους αυξημένης κίνησης, εκτελούνται επιπλέον δρομολόγια αποκομιδής για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος. Στην περίπτωση που ο Δήμος κρίνει αναγκαία την επέκταση του προγράμματος με την τοποθέτηση επιπλέον κάδων ανακύκλωσης, σε συνεννόηση με την εταιρεία, μπορεί να τοποθετήσει επιπλέον κάδους. Η διάρκεια της σύμβασης της εταιρείας με τον δήμο Αιγιαλείας έχει οριστεί στα πέντε έτη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr