background img
banner
banner

Υπογραφή της σύμβασης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ –ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της σύμβασης των ηλεκτρικών ποδηλάτων στον Δήμο Αιγιαλείας, όπως ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, δίνοντας έτσι μία ακόμη… ευκαιρία στους δημότες της Αιγιάλειας να επωφεληθούν από τη βελτίωση των μετακινήσεων, ωφελώντας και το περιβάλλον.

Πρόκειται για δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Η συνολική δαπάνη της σύμβασης του αναδόχου είναι 309.380,00 € μετά από διαγωνισμό με χρηματοδότηση του δήμου Αιγιαλείας από την πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε δήμους της χώρας (εκτός δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων)», του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τα κοινόχρηστα συστήματα αυτόματης μίσθωσης δημόσιας χρήσης ποδηλάτων, είναι συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων τα οποία τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από πολίτες. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χρόνο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δεν μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο.

Ο σκοπός του έργου

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, το οποίο σε συνέργεια με τις λοιπές παρεμβάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν στην Πράξη «Εφαρμογή πλαισίου αποτίμησης των ωφελειών των δράσεων Βιώσιμης μικροκινητικότητας μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και τελική Τεκμηρίωση», θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας.

Τι θα υλοποιηθεί

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄ άλλη μία χρηματοδότηση του Δήμου Αιγιαλείας θα ξεκινήσει την υλοποίησή της το επόμενο διάστημα. Είμαστε ένας από τους 118 δήμους που ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου θα βελτιώσει τις μετακινήσεις των πολιτών, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Έχουμε σχεδιάσει μία διαδρομή που καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας από τον Ερινεό έως την Αιγείρα με κέντρο το Αίγιο, με σημεία φόρτισης και σταθμούς για τις ανάγκες των ποδηλάτων΄΄.

Θα έρθουν 38 ηλεκτρικά ποδήλατα πόλης ειδικής σχεδίαση

Με βάση τη μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, η δράση αφορά την προμήθεια 38 ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης, ειδικής σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα μίσθωσης με «έξυπνη» κλειδαριά (4G/GPS), 40 αντιβανδαλιστικές θέσεις κλειδώματος και φόρτισης ποδηλάτου, με λειτουργικότητας αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο, σύστημα φόρτισης σταθμού μίσθωσης με ενσωματωμένο βιομηχανικό υπολογιστή και 4G router, 2 τερματικά μίσθωσης ποδηλάτου, 6 άδεις χρήσης λογισμικού τερματικού μίσθωσης ποδηλάτου, 2 Mobile εφαρμογές, καθώς επίσης και Web-Based λογισμικό διαχείρισης συστήματος, εξοπλισμό έκδοσης προσωποποιημένων έξυπνων καρτών συνδρομητή, εικαστική προσαρμογή συστήματος, εγκατάσταση εξοπλισμού, εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, υπηρεσίες διαχείρισης έργου, εκπαίδευσης και πιλοτικής λειτουργίας, συνδέσεις 4G για ένα έτος, υπηρεσίες λειτουργίας συστήματος για ένα έτος και δράσεις δημοσιότητας.

Πολλά και διαφορετικά τα οφέλη

Απαριθμώντας τα οφέλη από τη χρήση των ηλεκτρονικών ποδηλάτων, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρεται στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο αστικό κέντρο, τη δημιουργία θετικής δημοσιότητας για το Δήμο μας και την τουριστική ανάπτυξη, την ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο ως μέσου αναψυχής, την ανάπτυξη νέων μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας στον αστικό ιστό, την ανακούφιση από το κυκλοφοριακό, τη μείωση των αστικών ρύπων, τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης και την αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Να σημειωθεί τέλος πως το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Το χρονικό διάστημα χρήσης θα καθορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας του συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του δήμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr