background img
banner
banner

Αισθητή μείωση των πολυτέκνων την τελευταία πενταετία στην Αιγιάλεια

«ΔΕΝ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Την ώρα που η κοινωνία ασχολείται με το εάν πρέπει ή όχι να επιτραπεί ο γάμος αλλά και η τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, ένα άλλο μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τότε είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει την κοινωνία και τη χώρα.

Πρόκειται για την υπογεννητικότητα που, βάσει των στοιχείων, «χτυπάει κόκκινο» και στην περιοχή. Το ζήτημα έχει τις ρίζες του σε δύο σημεία: Στην ακρίβεια όπως επίσης και στην έλλειψη κινήτρων από την πολιτεία προς τα νέα ζευγάρια για την απόκτηση τέκνων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αιγιαλείς μέσα σε μία δεκαετία μειώθηκαν κατά 3.251. Στον δήμο Αιγιαλείας σημειώθηκε πτώση στους μόνιμους κατοίκους, καθώς από 52.954 άτομα που είχαν απογραφεί το 2011, το 2021 απογράφηκαν 49.703 άτομα. Επιπλέον, μείωση καταγράφεται για τον πληθυσμό σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Αιγιάλειας, πλην της Συμπολιτείας. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο πληθυσμός το 2011 ήταν 679.796 ενώ το 2021 648.280. Παρατηρείται δε μείωση του πληθυσμού κατά μέσο όρο, 4,64% όταν σε όλη τη χώρα η μείωση είναι στο 3,09%. Αυτό σημαίνει ότι η Δυτική Ελλάδα υστερεί σε ανάπτυξη και οικονομικούς πόρους.

Η μεγάλη ανησυχία του θέματος της υπογεννητικότητας που καθρεφτίζεται και σε τοπικό επίπεδο ως ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” της σύγχρονης εποχής, αποτυπώνεται στα λόγια του προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεοδώρου Κακού, ο οποίος μιλώντας στο Protionline.gr μετέφερε τον προβληματισμό του για το ότι τα ζευγάρια δεν αποκτήσουν τέκνα, αλλά και για την νέα γενιά, τους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους, οι οποίοι δεν σκέφτονται καν την πολύτεκνη οικογένεια ως ενδεχόμενο: “Υπάρχει μεγάλη υπογεννητικότητα και δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια, τα νούμερα είναι… αποκαρδιωτικά και στην περιοχή μας. Είναι ένα μέγιστο ζήτημα που έχει κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, αφού επιπλέον υπάρχει και το ζήτημα ότι οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας μετά το σχολείο, φεύγουν για το εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για δουλειά και δεν γυρίζουν πίσω…” σημείωσε.

Καμία στήριξη στους νέους – «Ψίχουλα» στην πολύτεκνη οικογένεια

Όπως υποστήριξε, αυτό οφείλεται στο ότι το κράτος και η πολιτεία δεν δίνουν σοβαρά κίνητρα στους νέους και ότι οι χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις στα νέα ζευγάρια δεν έχουν αντίκρισμα: “Στους ανθρώπους που θέλουν να στήσουν μία νέα οικογένεια, να μεγαλώσουν νέους πολίτες, δεν υπάρχει καμία στήριξη. Είναι μεγάλα τα έξοδα για κάθε ζευγάρι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζονται για να ενισχυθεί η πολύτεκνη οικογένεια είναι πραγματικά μηδαμινά”, ανέφερε ο πρόεδρος. Ο κ. Κακός, επισήμανε ότι τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται από την κυβέρνηση ως επιδόματα για το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο παιδί κ.λπ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι ποσά, τα οποία περισσότερο… εμπαίζουν τις ανάγκες των πολιτών και αποτρέπουν σαφώς τα νέα ζευγάρια προς την πολυτεκνία.

“Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τα νέα ζευγάρια που δεν φέρνουν στον κόσμο παιδιά γιατί δεν υπάρχει στήριξη. Τα συνολικά έξοδα μιας γέννας θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Έπρεπε να έχει θεσπιστεί μηνιαίο βοήθημα στους πολύτεκνους και ελαφρύτερη φορολογία. Σε κάθε περίπτωση τα νέα ζευγάρια χρειάζεται να δουλεύουν και οι δύο πλέον γιατί τα κόστη της σημερινής εποχής είναι τεράστια και οι εργασίες λίγες. Ζούμε σε μια χώρα που δεν επενδύει ούτε στην κοινωνική πολιτική και ούτε και στην στήριξη του μέσου φορολογούμενου, δυστυχώς. Οι βρεφικές πάνες και τα γάλατα είναι στα ύψη, το κόστος των σχολικών ειδών είναι τεράστιο, η ιατρική κάλυψη ενός παιδιού είναι η πιο δαπανηρή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκπαίδευση δεν ενισχύεται από πουθενά και δεν υπάρχουν πόροι.

Πώς ο καθένας θα θελήσει να αποκτήσει παιδιά, όταν βιώνει την αδιαφορία του κράτους;” τόνισε ο πρόεδρος των Πολυτέκνων. Σημείωσε κόμη ότι δεν διατίθενται τρόφιμα και ενισχύσεις αγαθών από την πολιτεία προς τον Σύλλογο Πολυτέκνων – όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια – ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας προσπαθεί να… φιμώνει όσο μπορεί τους κατά τόπους συλλόγους για να μην απαιτούν και να μη διεκδικούν περισσότερα από όσα υπάρχουν, χαράσσοντας σαφώς μία… κοινή γραμμή με την κυβέρνηση, η οποία δεν ασχολείται και πολύ με την υπογεννητικότητα και την υποστήριξη των κατά τόπων συλλόγων των πολυτέκνων. “Αν θέλουμε να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας, δεν υπάρχει στήριξη στην ελληνική οικογένεια.

Ο γονέας θέλει να αισθάνεται ασφαλής κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ουσιαστικά οικονομικά προγράμματα. Κάθε νέο ζευγάρι ξέρει ότι δεν υπάρχει αύριο για αυτό κάνει από… κανένα έως ένα παιδί το πολύ. Οι νέοι, που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια είναι τρομαγμένοι με τα κόστη της σημερινής εποχής. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μεγάλα, σύγχρονα κράτη, όταν μια μητέρα γεννήσει, την πληρώνει το κράτος για όλα τα έξοδα του παιδιού επί δύο χρόνια, είτε εργάζεται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω, δυστυχώς. Η υπογεννητικότητα είναι το κυρίαρχο θέμα που αντιμετωπίζει και η δική μας η γενιά αλλά και η επόμενη γενιά που έρχεται. Αποτελεί το μείζον θέμα του αιώνα” κατέληξε ο κ. Κακός.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr