background img
banner
banner

Έξι φορές πάνω το κόστος των απαλλοτριώσεων

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΔΙΑΚΗΡΥΓΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ

Σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του έργου με πρόσθετη χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ – από τα 6,45 εκατ. ευρώ του αρχικού κόστους, στα 9 εκατ. ευρώ περίπου – βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση που είναι η δημοπράτηση του έργου για τη σύνδεση του Νέου Λιμένα Αιγίου με την Ολυμπία Οδό (ΝΕΟ Πατρών – Κορίνθου). Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε πρόσφατα ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος, με τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο και στελέχη της Δημοτικής Αρχής που ήσαν συνοδευόμενοι και από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Το κόστος του έργου, με βάση τη σχετική απόφαση που ήδη έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλαδας, έχει προϋπολογιστεί -όσον αφορά στο κατασκευαστικό του σκέλος- στα 6 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό της Π.Δ.Ε. και του έργου έχει δεσμευθεί και κονδύλι 450 χιλ. ευρώ για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις που περιλαμβάνουν και ακίνητα της συνοικίας του Νέου Κόσμου στο Δ.Δ. Ροδοδάφνης.

Στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε δικαστική απόφαση, μετά την προσφυγή ιδιοκτήτων που είχαν ζητήσει αναθεώρηση της τιμής μονάδας, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που κοινοποιήθηκε στην Π.Δ.Ε. το δικαστήριο προχώρησε σε αναθεώρηση και πλέον οι απαλλοτριώσεις που θα πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο, στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια, υπολογίζονται πλέον στα 3 εκατ. ευρώ.

Προστιθέμενης αξίας για την πόλη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Protionline.gr η Περιφέρεια ήδη ενημέρωσε το δήμο ότι έχει ζητήσει αύξηση προϋπολογισμού του έργου που χρηματοδοτείται μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η σύνδεση του Λιμένα Αιγίου με τον Αυτοκινητόδρομο θα αναβαθμίσει συνολικά την παραλιακή ζώνη και θα μετατρέπει τη λιμενική αυτή εγκατάσταση σε διαμετακομιστικό κόμβο, με δυνατότητα να κινούνται βαρέα οχήματα, με άμεση πρόσβαση, από τη ΝΕΟ Κορίνθου – Πατρών.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, εφόσον δοθεί τι «πράσινο φως» για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, οι Τεχνικές Υπηρεσίες είναι σε θέση να προχωρήσουν σε άμεση δημοπράτηση κατασκευής του έργου, μέσα στις επόμενες 40 ημέρες περίπου.

Τον αρχικό υπολογισμό της σχετικής δαπάνης είχε κάνει η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μέσα από τις Δημόσιες Επενδύσεις με εντολοδόχο το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα και με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, η σύνδεση του λιμανιού με την Ολυμπία οδό είναι μια μεγάλη αναπτυξιακή επένδυση για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή καθώς θα προσφέρει άμεση πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη.

Για έργο «προστιθέμενης αξίας για την πόλη» μιλά η Δημοτική αρχή του Αιγίου καθώς η σύνδεση με την Ολυμπία οδό αποτελεί κομβικό σημείο στα σχέδια αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης, με το master plan του δήμου για τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και η πρώην Χαρτοποιία Αιγίου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr