background img
banner
banner

Ξεκινά η εκποίηση, ανησυχία για την ΕΒΟ

ΠΕΡΑΣΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟ ΞΕΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ | ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΜΕΤΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΑΣ 

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την τύχη του εργοστασίου της ΕΒΟ Αίγιου εν μέσω σημαντικών εξελίξεων που σχετίζονται με την είσοδο Τσέχου επενδυτή Michal Strnad στα Ε.Α.Σ. για την συμπαραγωγή βλημάτων ενώ, ήδη, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Όπλων για υλοποίηση εξοπλιστικών 1,5 δισ. ευρώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την περασμένη Παρασκευή 19 Απριλίου, αργά το απόγευμα, με απόφαση του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και έγκριση του αρμόδιου Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, πέρασε τροπολογία στα πλαίσια της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου του νέου Κ.Φ.Δ. (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) για την εκποίηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Ε.Α.Σ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια «φωτογραφική τροπολογία» η οποία σχετίζεται με την επένδυση που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021 για την μετεγκατάσταση των Ε.Α.Σ. από τον Υμηττό, στο Λαύριο. Ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2022, το Υπουργείο Οικονομικών κτύπησε καμπανάκι για την ομαλή εξέλιξη των παραγγελιών του πυραύλου Iris-Τ ενώ άρχισαν και τα πρώτα ερωτηματικά σε σχέση με τμήμα της παραγωγής του εργοστασίου στον Υμηττό όπου παράγονται βλήματα και οβίδες μικρού και μεσαίου διαμετρήματος.

Το αντιαεροπορικό Iris-Τ μέσου βεληνεκούς ήταν η ελπίδα για την… επιστροφή των Ε.Α.Σ. αφού έδωσε τα «διαπιστευτήριά του» στην Ουκρανία ενώ μπήκε σε συμπαραγωγή των ΕΑΣ με τη γερμανική Diehl Defence, συνεργάτη της Intracom. Η Intracom παράλληλα «τρέχει» την αναβάθμιση των Ελληνικών Patriot, τμήμα των οποίων προορίζονται για την Ουκρανία.
Το κλείσιμο του Υμηττού έφερε ήδη τις πρώτες δυσμενείς εξελίξεις καθώς ακολούθησε, προ 1,5 έτους η ακύρωση συμβάσεων εξαγωγών βλημάτων σε Αίγυπτο, Τυνησία και Μπαγκλαντές. Από τότε τα Ε.Α.Σ. είναι σε… προχωρημένη φάση αποσύνθεσης με ακύρωση παραγγελιών 297 εκατ. ευρώ από τα οποία 35,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προϊόντα παραγωγής της ΕΒΟ Αιγίου.

 

Η ευκαιρία

Την περασμένη άνοιξη, υπό την πίεση εξελίξεων στις ΗΠΑ, η Ε.Ε. αποφάσισε να παρέμβει στο πρόβλημα της εξάντλησης πυρομαχικών ευρείας χρήσης (155 χιλ.) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της μεγάλης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί. Ο αρμόδιος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν διαπίστωσε ότι τα Ε.Α.Σ. μπορούν να είναι μία από τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν καθώς έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο βλήματα, μέσα στο πρώτο μισό του ’24.

Η κυβέρνηση επέμεινε έως και πρόσφατα στην απόφαση της να κρατήσει παροπλισμένο σημαντικό τμήμα της παραγωγής στον Υμηττό ενώ στο Λαύριο έχει ήδη προκρίνει ανάπτυξη μια νέας επένδυσης με πρόσκληση αποκλειστικά σε ιδιώτη. Οι ελλείψεις σε βλήματα είναι πλέον εμφανής και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που χρησιμοποιούν την εγχώρια βιομηχανία για την παραγωγή βλημάτων για τα Επιθετικά Ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού.

Στρατηγικός επενδυτής

Με φόντο τα εξοπλιστικά που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και την ανάγκη για τα βλήματα πυροβολικού (155 χιλ.) και τις ανάγκες του Ουκρανικού Στρατού, υπάρχει προσέγγιση της Κυβέρνησης με τον Τσέχο Michal Strnad, ιδιοκτήτη της εταιρίας CSG.

Ο Τσέχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 με δεκαπλάσιες παραγγελίες μέσα σε μια διετία! H CSG λειτούργησε αρχικά ως προμηθευτής όπλων αντιπάλων του ΝΑΤΟ αλλά πλέον χτίζει μια νέα δραστηριότητα, αγόρασε την ισπανική Fabrica de Municiones de Granada, την ιταλική Fiocchi Munizioni SpA ενώ στο μικροσκόπιό της είναι η αμερικανική Kinetic Group.

Η CSG σχεδιάσει να αποκτήσει το 49% των ΕΑΣ έναντι ποσού 88 εκατ. ευρώ εκμεταλλευόμενη χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στο πλαίσιο της ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με πρόσθετη δική της δαπάνη επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο που προωθεί το Μαξίμου με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου ξεκίνησε να υλοποιείται με την τροπολογία που πέρασε την Παρασκευή.

Οι αντιδράσεις

Τη δική του στρατηγική φαίνεται ότι προωθεί για τα Ε.Α.Σ. ο Υπουργός Άμυνας. Ήδη σε σχέση με την απαξίωση του Υμηττού ζήτησε μα σταματήσει η χώρα «να ψωνίζει (σ.σ. βλήματα) από το ράφι» ενώ η γειτονική Τουρκία γιγαντώνει την αμυντική της βιομηχανία και σχεδιάζει πλέον ενεργά το μέλλον των ΕΑΣ.

Το Υπουργείο Άμυνας φαίνεται ότι προτείνει διάλυση και ανασύσταση, εν λειτουργία, κάποιων εργοστασίων καθώς επικαλείται την ανάγκη η χώρα να συνεχίσει να διαθέτει κρατική βιομηχανία για λόγους άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

Είναι άγνωστο αν η ΕΒΟ Αιγίου μπει στο σχέδιο με την εξαγορά των Ε.Α.Σ. ενώ ήδη «τρέχει» η διαδικασία εκκαθάρισης και διαχωρισμού, με κάποια τμήματα να περνούν στον Τσέχο επενδυτή και άλλα να παραμένουν στο Υπουργείο Άμυνας.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την τελευταία παρουσία και επίσκεψη του στο Αίγιο, ο Ναύαρχος και Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε ακόμη και για την ίδρυση ανεξάρτητου «Υπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας» στη χώρα.

Θεόφιλος Βασιλείου: “Ανησυχία και προβληματισμός”

«Επί δεκαετίες αποτελούσε δεδομένο για την Εθνική μας Αμυντική Βιομηχανία η αυτοδύναμη παραγωγή πλήρους πυρομαχικού όλων των διαμετρημάτων. Μετά λύπης διαπιστώνουμε, ότι αγνοούνται τα Ε.Α.Σ. από εξοπλιστικά προγράμματα παραγωγής φορητού οπλισμού και δεν αξιοποιείται η εμπειρία της στη συναρμολόγηση, συντήρηση, ολοκλήρωση και τεχνική υποστήριξη οπλικών συστημάτων. Οι αποφάσεις αποθηκεύσεως των γραμμών παραγωγής μεγάλων και μεσαίων διαμετρημάτων και η διχοτόμηση του εργοστασίου παραγωγής μικρών διαμετρημάτων στον Υμηττό είναι σοβαρό λάθος. Πιστεύουμε ότι η ηγεσία της Κυβέρνησης θα αποτρέψει την υλοποίηση αυτών των λανθασμένων αποφάσεων απόρροια κακών και επιζήμιων εισηγήσεων» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος των Ε.Α.Σ. Θεόφιλος Βασιλείου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr