background img
banner
banner

Σπεύδουν να τα εντάξουν στο νέο ΕΣΠΑ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Δύο σημαντικές εκκρεμότητες για την Αιγιάλεια που έμειναν εκτός της προηγούμενης περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020) διευθέτησε χθες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα του Δήμου Αιγιαλείας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Πρόκειται για τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης και ενίσχυσης της στατικότητας του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Γ.Ν.Α.Α.) αλλά και την ενεργειακή αναβάθμισης του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος της Αιγιαλείας, των εγκαταστάσεων που στεγάζουν το ΕΠΑΛ και το ΔΙΕΚ Αιγίου.

Και τα δύο αυτά προγράμματα πέρασαν εκ νέου ως «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ (Π.Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2021-2027) και προχωρούν προς δημοπράτηση με δέσμευση ποσού 5,6 εκατ. ευρώ.

Η ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Αιγίου εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ΕΣΠΑ τον Νοέμβριο του 2018. Απεντάχθηκε το 2020, για να περάσει πάλι πριν από τρία χρόνια (6 Μαΐου 2021) στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 2,74 εκατ. ευρώ. Το έργο διαθέτει μελέτη από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Ο.Σ.Κ.) και στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση της μονάδας του Αιγίου σε ενεργειακή κατηγορία «Β» (τουλάχιστον). Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση θερμομόνωσης και νέες μηχανολογικές μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας με αξιοποίηση και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα η βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων προβλέπει την εφαρμογή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες με επισκευή όλων των ρηγματώσεων της και προστασία του οπλισμού από περαιτέρω διάβρωση. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση για αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια.

Ακόμη προβλέπεται η στεγάνωση και θερμομόνωση της στέγης και αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, αντικατάσταση όλων των κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, νέα ηλιόθερμα ζεστού νερού χρήσης και αντικατάσταση λαμπτήρων με LED.

«Πρόκειται για μια ακόμη δημόσια μονάδα υγείας της Δυτικής Ελλάδας που ενισχύεται από την Περιφέρεια με στόχο να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες αλλά και να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις του δημοσίου κτιριακού αποθέματος συνιστούν προτεραιότητα για την Περιφερειακή αρχή» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Εκτός από το νέο Ενεργειακό Πιστοποιητικό, στα πλαίσια της παρέμβασης, θα γίνει και πιστοποίηση του Γ.Ν.Α.Α. κατά ISO50001, μια προδιαγραφή σημαντική για την περεταίρω ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου με δυνατότητα παροχής βελτιωμένων παροχών υγείας.

Επαναδημοπρατείται το ΕΠΑΛ Αιγίου

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΕΠΑΛ Αιγίου είναι προϋπολογισμού 2,31 εκατ. ευρώ. Η μελέτη έχει εκπονηθεί το 2020 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2022, υποβλήθηκε μια τελική προσφορά με μικρή έκπτωση, ορίστηκε ανάδοχος την άνοιξη του 2023 αλλά τελικά δεν εμφανίστηκε με αποτέλεσμα το έργο να επαναδημοπρατείται από τον δήμο…

Το κτήριο δεν παρουσιάζει πρόβλημα στατικότητας αλλά έχει κριθεί ενεργοβόρο καθώς υπάρχει παντελής απουσία μόνωσης και διαθέτει κουφώματα παλαιού τύπου σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας τα οποία είναι φθαρμένα και παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες θέρμανσης το χειμώνα.

Το έργο θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση κελύφους θερμομόνωσης και άλλες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος όπως η αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων με νέα, υψηλής θερμικής απόδοσης. Εκτός από την εξωτερική θερμομόνωση, θα εφαρμοστεί θερμομόνωση και εσωτερικά, με σύστημα ψευδοροφής γυψοσανίδας και θερμομονωτικές πλάκες.
Μαζί με τα νέα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου θα τοποθετηθούν καλύμματα σε όλα τα σημεία όπου υπάρχουν ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Θερμομόνωση και στεγάνωση θα γίνει και επί του δώματος του κτηρίου των εργαστηρίων, στο κτήριο του γυμναστηρίου, τα γραφεία και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Την ένταξη του ΕΠΑΛ σε πρόγραμμα – «γέφυρα» καθώς το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει κλείσει την πόρτα του οριστικά, διεκδικούσε το τελευταίο διάστημα η Δημοτική αρχή Αιγιαλείας η οποία και είναι δικαιούχος της δράσης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr