background img
banner
banner

Τηρήθηκε η υπόσχεση για τις οργανικές θέσεις του Πρωτοδικείου Αιγίου, αλλά…

ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Το τελικό σχέδιο για τη διαμόρφωση του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας εγκρίθηκε και εισάγεται προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής. Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές υπηρεσίες της περιοχής, προβλέπει οργανικές θέσεις στο Πρωτοδικείο Αιγίου, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα των τοπικών φορέων, ωστόσο ταυτόχρονα μεταφέρει τις υπηρεσίες Ακράτας και Αιγείρας στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και όχι στο Αίγιο όπως είχε αιτηθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου.

Η εξέλιξη βρίσκει τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου αφενός ικανοποιημένη ως προς το πρώτος σκέλος, σε προβληματισμό όμως για το δεύτερο, θεωρώντας ότι και δεν ενισχύεται το Πρωτοδικείο Αιγίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική λειτουργία του και συνεχίζεται η ταλαιπωρία των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων ωστόσο έχει αντίθετη άποψη, εκτιμώντας πως επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι για τον πληθυσμό Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας. ΄΄Ως προς τις οργανικές θέσεις, ικανοποιήθηκε αυτό που είχαμε “πάρει” ουσιαστικά ως δέσμευση. Ζητήσαμε οργανικές θέσεις εισαγγελικής αρχής γιατί η λειτουργία των ποινικών υποθέσεων της δικαιοσύνης πρέπει να συμβαίνει εδώ. Έχει αποδειχθεί, γιατί προκύπτουν προβλήματα λειτουργίας. Από την ολομέλεια το ζήτημα είχε γίνει αποδεκτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχουν και για τους εισαγγελείς οργανικές θέσεις, αυτά είναι θέματα σωστής απόδοσης και εκσυγχρονισμού. Πρόκειται για μία ρύθμιση που αφορά την επόμενη μέρα και ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου.

Για… παραλογισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου

Ο Γιώργος Μπέσκος ωστόσο επισήμανε και τα εξής: ΄΄Το γεγονός όμως ότι οι υπηρεσίες της Αιγείρας και της Ακράτας θα συνεχίσουν να εκδικάζονται στα Καλάβρυτα, όπως για πολλά χρόνια ίσχυε, δεν είναι θετικό στοιχείο. Θεωρούμε ότι έτσι, αμβλύνεται η διαδικασία. Επιπλέον υπάρχει και το θέμα της χιλιομετρικής απόστασης, ζήτημα που καλούνται οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν. Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία του κόσμου και περισσότερα έξοδα μετακινήσεων. Είχαμε υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα σαν Σύλλογος, όμως ο δήμος δεν το είχε συμπεριλάβει στο ψήφισμα και έτσι τώρα, έχοντας την υποχρέωση να προστατεύσει το συμφέρον των κατοίκων της Αιγιάλειας αλλά και της δομής του Δικαστικού Μεγάρου, ο δήμος πρέπει να εναντιωθεί σε αυτόν τον παραλογισμό΄΄.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αλλάξει αυτή η απόφαση, ο κ. Μπέσκος ανέφερε ότι στις Επιτροπές της Βουλής μπορεί να αλλάξει κρίνοντας πως για τον λόγο αυτό πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. ΄΄Ο υπουργός είχε δεσμευτεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, είχε κατανοήσει ότι είναι ένας παραλογισμός αυτό που ισχύει στο δικαστικό χάρτη. Προφανώς όμως, υπήρξαν πολιτικές… πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για να παραμείνει η προηγούμενη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι αυτά τα κριτήρια που τελικά υπερίσχυσαν δεν συνάδουν με τις Αρχές Δικαίου΄΄.

Θα ζητήσουν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΔΣΑ έκανε γνωστή την πρόθεση να παραστεί αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στα προ ημερησίας διάταξης θέματα και να εκδοθεί άμεσα απόφαση που θα καταδικάζει το ισχύον μέτρο. ΄΄Το όφελος στο δημοτών της Αιγιάλειας είναι να υπάρχει άμεση ανταπόκριση και οι κατάλληλες συνθήκες. Χρειάζεται εύκολη πρόσβαση στους κατοίκους, όχι κάποιος να κάνει αντί για 15-20 λεπτά να φτάσει στο δικαστήριό του, μία ώρα και…΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo Protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε: ΄΄Πράγματι εκδόθηκε η απόφαση της μεταφοράς των δικαστικών υπηρεσιών από την Αιγείρα και την Ακράτα στα Καλάβρυτα, και έτσι μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή, το σχέδιο του νομοσχεδίου. Στο σχέδιο που είχε τεθεί προς διαβούλευση φαινόταν ότι η περιοχή που ανήκε ανέκαθεν στα Καλάβρυτα, θα υπάγεται στο Πρωτοδικείο Αιγίου.
Το λάθος διορθώθηκε όπως ήταν σωστό να γίνει, και πλέον τα πράγματα ομαλοποιούνται. Αυτή η περιοχή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ύπαρξης του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων.
Ευτυχώς κατάλαβαν ότι ήταν ένα λάθος που έπρεπε να διορθωθεί”.

Σε ερώτηση του Protionline.gr για το πόσο δύσκολο θα είναι το γεγονός της μετακίνησης των κατοίκων της ανατολικής πλευράς του δήμου στα Καλάβρυτα, απάντησε ότι ήταν κάτι που ούτως ή άλλως γινόταν και ότι αν εξαιρεθούν οι υποθέσεις του Ειρηνοδικείου – το οποίο σαν φορέας καταργείται μετά την πρόσφατη σχετική απόφαση του υπουργείου – όλες οι υποθέσεις εκδικάζονταν στα Καλάβρυτα, και οι ποινικές υποθέσεις αλλά και υποθέσεις δεύτερου βαθμού εκδίκασης.

΄΄Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση διότι δεν άλλαξε αρμοδιότητα το Πρωτοδικείο και παρέμεινε όπως είναι από το 1925 μέχρι και σήμερα΄΄, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων ενώ αναφορικά με τις οργανικές θέσεις υπαλλήλων και δικαστών είπε: ΄΄Είμαι βέβαιος ότι το ζήτημα θα λυθεί πολύ γρήγορα και ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα ρυθμιστούν. Ευελπιστώ ότι θα γίνει και αυτό στο άμεσο μέλλον΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr