background img
banner
banner

Μάχη με το χρόνο για την ολοκλήρωση των έργων

Η ΒΡΟΧΗ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΥΝΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Με τους κατοίκους της Αιγείρας να εντείνουν και πάλι τις κινητοποιήσεις τους, για κλείσιμο του ΧΥΤΑ, η δημοτική αρχή του Θανάση Παναγόπουλου ολοκληρώνει τα έργα υποδομής, προκειμένου να διεκδικήσει την πολυπόθητη άδεια από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.
Δείγματα επί δειγμάτων πάνε και έρχονται από τις γεωτρήσεις στο ΧΥΤΑ, την ώρα που η μόνη εκκρεμότητα από πλευράς έργων στο χώρο είναι η μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης επεξεργασμένων λυμάτων, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Η πρώτη δεξαμενή λυμάτων, εμβαδού 350μ και βάθους 5,5 μ. ανακατασκευάστηκε πλήρως, ενώ η δεύτερη, εμβαδού 950 τ.μ. και βάθους ενός μέτρου, θα επισκευαστεί επίσης.
Εν τω μεταξύ εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να τοποθετηθεί η πρέσα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τέμενη, που θα μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη μονάδα μηχανικής διαλογής, που βαίνει προς εγκατάσταση στο ίδιο μέρος, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης με ασφάλεια πριν τα σκουπίδια φτάσουν στους προορισμούς τους, που για την ώρα είναι σε μεγάλο μέρος η Αιγείρα αλλά και οι 5 ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας που “επιτάχθηκαν” τον περασμένο Απρίλιο.

Απόβαση στην Περιφέρεια

Αποφασισμένοι να… επιβάλλουν την παρουσία τους στην Περιφέρεια προκειμένου να συναντηθούν με τον Απόστολο Κατσιφάρα, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας που αντιδρούν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Για μεθαύριο Πέμπτη προγραμματίζουν… απόβαση, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους Αιγιαλείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ώστε να πιέσουν την κατάσταση, επαναλαμβάνοντας πως ο ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν αποτελεί λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας.

Στην προκήρυξη – κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα αναφέρεται η επιδίωξή τους εδώ και εννέα μήνες να συναντήσουν τον Περιφερειάρχη και κάνουν γνωστό ότι προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν γι’ αυτό βουλευτές και άλλοι παράγοντες, σημειώνοντας όμως ότι το πολυπόθητο ραντεβού όμως δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί. ΄΄Προσέκρουε πάνω στην καθολική άρνηση του εκλεγμένου – και με τις ψήφους της περιοχής μας – Περιφερειάρχη. Παρεμβήκαμε, βέβαια, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς να πάρουμε κάποια ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε. Συναντήσαμε δυο φορές τον αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος κ. Μπαλαμπάνη. Αποκομίσαμε την άποψη ότι όχι μόνο δεν συμμερίζονταν την αγωνία μας αλλά μάλλον σαν μια εθιμοτυπική, δημοσίων σχέσεων συνάντηση, μας αντιμετώπισε. Ούτε καν είχε διαβάσει το πρωτοκολλημένο κείμενο – αναφορά που τρεις μέρες πριν τη συνάντηση του είχαμε αποστείλει΄΄, αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα.

Εικόνες από φρεάτιο και λαγκάδι

Εν τω μεταξύ, εικόνες από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται φρεάτιο των ομβρίων υδάτων στον ΧΥΤΑ αλλά το λαγκάδι, κοινοποίησε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Τριαντάφυλλος Οικονόμου, στις οποίες οι κάτοικοι ανηφορίζουν στο ΧΥΤΑ Αιγείρας με την περιέργεια να δουν την αποτελεσματικότητα των έργων. Σε ένα ΧΥΤΑ το σημαντικότερο ζήτημα στη λειτουργία του, είναι να εξασφαλίζει τα στραγγίδια που παράγονται από τα σκουπίδια να μην διαφεύγουν εκτός κυττάρου αναφέρουν, ενώ εξ ίσου σημαντικό είναι, τα νερά της βροχής να μην εισέρχονται στο κύτταρο γιατί έτσι πολλαπλασιάζονται τα παραγόμενα στραγγίδια. Οι κάτοικοι πήγαν λοιπόν στο φρεάτιο των ομβρίων, που βρίσκεται εκτός ΧΥΤΑ και είδαν το λαγκάδι που συνεχίζει να καπνίζει.

Θυμίζουμε ότι ένα χρόνο πριν στο σημείο είχε πιάσει φωτιά, που επεκτάθηκε κατακαίοντας 100 και πλέον στρέμματα ελαιόδεντρων και αυτό ήταν η αφορμή για να ξεσηκωθούν τότε οι κάτοικοι.
Φαίνεται λοιπόν πως οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έφεραν στην επιφάνεια το κάρβουνο, αφού η φωτιά καίει ακόμα, δίνοντας έτσι ακόμη ένα επιχείρημα στα χέρια των κατοίκων της Αιγείρας, την ώρα που η δημοτική αρχή πασχίζει να κρατήσει την Αιγιάλεια καθαρή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr