background img
banner
banner

Μειώθηκαν τα σκουπίδια στην παραλία Ακράτας

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Σ.Π.Ο.Α.K. «Ο ΑΡΙΩΝ» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΖΟΝ ΜΚΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που γνωστοποιεί ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο Αρίων», και απορρέουν από την υλοποίησης του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2018» για το έργο «Κορινθιακός-Η δική μας θάλασσα», σε συνεργασία με την ΟΖΟΝ ΜΚΟ.

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο καταγραφής και αξιολόγησης των θαλάσσιων απορριμμάτων σε 6 επιλεγμένες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, μεταξύ των οποίων και Ακάτα. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος καταγραφής και αξιολόγησης των θαλάσσιων απορριμμάτων σε 6 επιλεγμένες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου (Ναύπακτος, Ιτέα, Αλυκή, Κόρινθος, Ακράτα και Ψαθόπυργος). Τα στοιχεία παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Η ΟΖΟΝ διενήργησε σχολαστικούς καθαρισμούς σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, το Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος» και τον Οικιστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Βοιωτίας «Η Αργώ». Στους καθαρισμούς και τις καταγραφές συμμετείχαν επίσης εθελοντές, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις τοπικές σχολικές κοινότητες. Συνολικά από τις 6 ακτές, συλλέχθηκαν 13.354 αντικείμενα μεγαλύτερα των 2,5 εκατοστών. Οι δράσεις διενεργήθηκαν ακριβώς στα ίδια τμήματα παραλίας που είχαν καθαριστεί λεπτομερώς κατά τον πρώτο κύκλο καθαρισμών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χιλιάδες των απορριμμάτων που συλλέξαμε, συσσωρεύτηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα 3 μηνών.

Πλαστικά ο κύριος όγκος απορριμμάτων

Για άλλη μια φορά, τα πλαστικά αντικείμενα ήταν ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων σε όλες τις ακτές, με ποσοστά από 54% έως 94% επί του συνόλου. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες πλαστικών αντικειμένων και στους δύο κύκλους ήταν τα θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ, καθώς επίσης και τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (καλαμάκια, σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, αποτσίγαρα, καπάκια μπουκαλιών, ποτηράκια, μπουκάλια ποτών κλπ.). Γυαλιά/κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα ήταν κατά σειρά ο δεύτερος και τρίτος τύπος υλικού που συναντήσαμε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ σε αυτόν τον κύκλο την τέταρτη θέση κατέχουν τα χάρτινα αντικείμενα (κομμάτια χαρτιού, συσκευασίες τροφίμων, πακέτα τσιγάρων κλπ.).

Λιγότερα απορρίμματα μετά τους καθαρισμούς

Στα περισσότερα σημεία καθαρισμού-καταμέτρησης, οι αριθμοί σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν ήταν μικρότεροι αυτών του Α’ κύκλου (όπως συμβαίνει και στην Ακράτα), στοιχείο αναμενόμενο καθώς οι πρώτοι καθαρισμοί αφαίρεσαν πολλά αντικείμενα μακροχρόνιας συσσώρευσης. Ωστόσο, οι τιμές των απορριμμάτων που συσσωρεύτηκαν μέσα σε 3 μήνες ήταν υψηλές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην παραλία Καλάμια της Κορίνθου, ο αριθμός των απορριμμάτων αυξήθηκε κατά 2.650 αντικείμενα. Η γεωγραφική θέση των ακτών, οι τοπικές πηγές ρύπανσης, αλλά και η επίδραση των καιρικών συνθηκών στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο καθαρισμών, είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό συγκέντρωσης των σκουπιδιών στις ακτές.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 14 μηνών και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Σκοπός του είναι η παρακολούθηση του ρυθμού συσσώρευσης των απορριμμάτων στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου και η συσχέτιση με τους τύπους των αντικειμένων, τις χρήσεις και τα σημεία εισόδου στο θαλάσσιο περιβάλλον (ρέματα, ποτάμια, χωματερές, παράκτια αναψυχή κλπ.). Παράλληλα, μέσα από την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή εθελοντών, εκπαιδευτικών και μικρών μαθητών στις δράσεις καθαρισμού-καταμέτρησης, η ομάδα έργου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στο διογκούμενο πρόβλημα των θαλάσσιων σκουπιδιών, καθώς επίσης και στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης απόρριψης.

Οι επόμενες δράσεις καθαρισμού-καταμέτρησης θα διενεργηθούν κατά το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις, μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.ozon-ngo.gr/korinthiakos.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr