background img
banner
banner

Σε επιφυλακή για διυλιστήριο και δίκτυα η Δημοτική Αρχή

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΥΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘‘ΓΕΦΥΡΑ’’ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΣ

Αν η βόμβα που πέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για την οικονομική ανεπάρκεια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, αποσκοπεί στο να αλλάξει η ονομασία του και να αναβαπτιστεί από την νέα κυβέρνηση, καλώς να γίνει. Αν όμως πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία και η δομή του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ τότε η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της.
Αυτή η σκέψη αποτυπώθηκε ομόφωνα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καθώς όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας όπως ισχυρίστηκε στην Γ.Σ. ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ παράλληλα εγείρει ανησυχίες η νομοθετική πρωτοβουλία το Υπ. Εσωτερικών να δημιουργήσει δική του Διαχειριστική Αρχή.

Ολες οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ επεσήμαναν ότι το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα που στήριξε την Αυτοδιοίκηση, έγινε με την συμμετοχή στον σχεδιασμό της ΚΕΔΕ, αποτελούσε αίτημα δεκαετίας για την ΚΕΔΕ και στηρίζεται στην ΜΟΔ που διαθέτει πλήρη αξιόπιστο και πολύ έμπειρο υποστηρικτικό μηχανισμό.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης “έπληξε”, ας ελπίσουμε προσωρινά, και το δήμο Αιγιάλειας, αφού στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” ήταν προς ένταξη για χρηματοδότηση και το μεγάλο έργο της αξιοποίησης των επιφανειακών νερών του ποταμού Σελινούντα, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ.

Το είχε ανακοινώσει ο υπουργός στον δήμαρχο

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε καλέσει τον Δημήτρη Καλογερόπουλο για να τον ενημερώσει ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 19,5 εκ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΕΥΑ με τον πρόεδρό της, δήμαρχο Αιγιάλειας, να ελπίζει ότι το έργο δε θα χαθεί και θα περάσει “γέφυρα” σε άλλο πρόγραμμα.
Ωστόσο, 5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, διεκδικεί η ΔΕΥΑ και για το ακόμα μεγαλύτερο έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, προϋπολογισμού 33,6 εκ. ευρώ, που έχει “κολλήσει” στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης.

Το overbooking που παρατηρήθηκε στο “ΦιλόΔημος”, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τα χρήματα που είχε το πρόγραμμα, δημιούργησε συνωστισμό και μόνο τα έργα που θα συμβασιοποιηθούν μέχρι τις 31/12/2019 θα χρηματοδοτηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του protionline.gr.

Τα υπόλοιπα, αφού γίνει ξεκαθάρισμα για το ποια διαθέτουν ωριμότητα μελετών, θα ενταχθούν σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Συνεπώς, τα μείζονος σημασίας έργα για την Αιγιάλεια που θα μειώσουν το κόστος της ύδρευσης και της αποχέτευσης, επειδή διαθέτουν ωριμότητα, θα προχωρήσουν αλλά θα καθυστερήσουν περαιτέρω.
Ωστόσο η δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου, είναι σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις κωλυσιεργίες που μπορούν να προκύψουν με τον δήμαρχο να δηλώνει ότι “είμαστε πάλι στην αρχή”, όσον αναφορά τουλάχιστον το διυλιστήριο νερού στον Σελινούντα.

Το πρόβλημα βεβαίως εστιάζεται περισσότερο στα Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέυτευσης, που όσο καθυστερούν να κατασκευαστούν, δημιουργούνται νέα δεδομένα με την λειτουργικότητα του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού από την Ακράτα μέχρι το Λαμπίρι με τοποθετημένες 13 αντλίες που παραμένουν ανενεργές.

Θυμίζουμε ότι το αποχετευτικό της Αιγιάλειας περιελάμβανε τρεις φάσεις: α) την αναβάθμιση του βιολογικού (έχει ολοκληρωθεί), β) την κατασκευή του κεντρικού αγωγού κατά μήκος της Αιγιάλειας (έχει ολοκληρωθεί) και γ) τα δίκτυα που θα ενώσουν τις παραλιακές κοινότητες με τον κεντρικό αγωγό (δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο) και έχει εξασφαλισμένη πίστωση από το ΕΠΕΡΑΑ 23εκ. ευρώ.

650.000€ για την άρδευση

Εν τω μεταξύ, προχθές βράδυ συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ για να εγκρίνει τον ανοιχτό διαγωνισμό προϋπολογισμού 650.000€ πλέον ΦΠΑ 24%, για την άρδευση της Αιγιάλειας. Ο τομέας μεταφέρθηκε από τον δήμο στη ΔΕΥΑ, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τώρα η δημοτική επιχείρηση προσφεύγει στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την καλύτερη αντιμετώπιση μιας υπηρεσίας που μόνο ζημίες προσφέρει μέχρι σήμερα. Η υπηρεσία Ύδρευσης που το διαχειριζόταν μέχρι πρότινος δεν διέθετε την επάρκεια για την καταγραφή των αρδευόμενων εκτάσεων, έτσι η ΔΕΥΑ που ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη της διαχείρισης, προχωρά με εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, σε διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της Υπηρεσίας “Διαχείριση Τομέα Άρδευσης της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας”, σύμφωνα με την μελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑ.

Η δαπάνη θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο της δημοτικής επιχείρησης και στη δημοτική αρχή πιστεύουν ότι πολύ γρήγορα η ΔΕΥΑ θα μπορέσει να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και γι αυτό τον τομέα ευθύνης.

Στο συμβούλιο της Κυριακής, εγκρίθηκε επίσης η διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την υπηρεσία “έλεγχος υδρομέτρων και λήψης ενδείξεων στις Δ.Ε. Ακράτας, Αιγείρας, Διακοπτού, Ερινεού, Συμπολιτείας”


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr