background img
banner
banner

Μεταδίδοντας τον… πόλεμο με τον άγνωστο εχθρό

ΔΥΟ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ «ΜΑΧΗ» ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ “PROTIONLINE.GR”

28 Φεβρουαρίου 2020… Στο λιμάνι της Πάτρας έχει καταπλεύσει το πλοίο Cruise Olympia από την Ανκόνα της Ιταλίας. Κλιμάκια ειδικών και επόπτες δημόσιας υγείας από την Περιφέρεια βρίσκονται στο λιμάνι, για τη διαχείριση ενός περιστατικού ύποπτου κρούσματος. 12 Μαρτίου 2020, ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στο ΠΓΝΠ στο Ρίο.

Κάπως έτσι ο θανατηφόρος covid-19 έκανε την εμφάνισή του στην Αχαΐα για να φτάσει σήμερα να έχει αποτελέσει αιτία θανάτου για περισσότερους από 80 ανθρώπους στην Ελλάδα…
Οι άνθρωποι που εργάζονται για την δημόσια Υγεία, αναμφισβήτητα είναι οι… ήρωες της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν ωστόσο και οι «αφανείς (όσο κι αν φαίνονται) ήρωες», αυτοί που έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο της ενημέρωσης του κόσμου, σε αυτή την πρωτοφανή δύσκολη συγκυρία.

Κι αν για κάποιους θεωρείται δεδομένο, τότε θα πρέπει να αναλογιστούν ότι για κανέναν πλέον δεν είναι εύκολη υπόθεση η επίσκεψη σε δομές υγείας για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ και η καθημερινή έκθεση εν μέσω πανδημίας. Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει υπερβολές ή ελλιπή ενημέρωση. Ο ρόλος αυτού που θα μεταφέρει την είδηση είναι καταλυτικός ως προς τον τρόπο μετάδοσής της ούτε ώστε και να μην διασπείρει άστοχο πανικό αλλά και να μην αγνοήσει ουσιαστικές πληροφορίες που ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει για να προφυλαχτεί από τον… αόρατο εχθρό.

Δύο Αιγιώτισσες δημοσιογράφοι μιλούν από το δικό τους… μετερίζι για τον τρόπο που βιώνουν την πανδημία, για την ευθύνη ενημέρωσης του κόσμου και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε αυτή την πρωτοφανή δύσκολη συγκυρία.

Δήμητρα Αναργύρου (ΕΡΤ): «Θα συνεχίσουμε μέχρι να πέσει και η τελευταία… σφαίρα»

Η Δήμητρα Αναργύρου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, μεταφέρει στo protionline.gr τη δική της εμπειρία: ΄΄Δημοσιογράφοι και τεχνικοί, κυρίως της τηλεόρασης, από την πρώτη γραμμή της μάχης, κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχουμε έναν και μοναδικό σκοπό: να φέρουμε εις πέρας το καθήκον της ενημέρωσης των πολιτών. Γιατροί και εργαζόμενοι στο Εθνικό σύστημα υγείας, δίνουν καθημερινά την δική τους τιτάνια μάχη προσπαθώντας να σώσουν εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, έγινε τόπος συνάντησης όλων μας. Όλων των συναδέλφων που ήμασταν εκεί από το πρωί τις 5.30, ως τη νύχτα… και πάλι από την αρχή. Το γνωρίζαμε. Ήμασταν μία από τις επαγγελματικές ομάδες που υφίστανται επιπλέον έκθεση στον ιό. Είχαμε την άμεση επαφή με τους επαγγελματίες υγείας και επίγνωση για τις πρώτες… σφαίρες που έρχονταν. Κι ένας δικός μας καθημερινός αγώνας ήταν και είναι πια γεγονός. Η προσπάθειά μας διπλή. Από τη μία να ενημερώσουμε τον κόσμο που έχει στραφεί με αγωνία το τελευταίο διάστημα στην οθόνη της τηλεόρασης, με στόχο να μεταφέρουμε την είδηση και το «κλίμα» που επικρατεί, ενώ από την άλλη, φροντίζοντας παράλληλα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας, όσο ήταν αυτό δυνατό. Κάποιοι από μας, ξέραμε ότι είναι δύσκολο να συνεχίσουμε… Όπως κι εγώ… Όταν ήρθε η εντολή για : «Απομάκρυνση των εργαζόμενων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», ζήτησα να εξακολουθήσω να βρίσκομαι με προσωπική μου ευθύνη εκεί που ήμουν για περισσότερο από μισό μήνα. Το όχι, ήταν εκκωφαντικό. Στα μετόπισθεν λοιπόν. Αυτοί που γνωρίζουν από πόλεμο, υποστηρίζουν πως κι εκεί κερδίζονται μάχες… Κι αυτή την ώρα, η πιο μεγάλη νίκη για όσους είμαστε σπίτι, είναι η υγεία μας .Το ύψιστο των αγαθών, για όσους έχουν νιώσει τι σημαίνει να είσαι όρθιος… Να κοιτάς τα χαμογελαστά μάτια των παιδιών σου… Να σου δίνει δύναμη για να ζήσεις το άγγιγμα του συντρόφου σου, των αγαπημένων σου…΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Η νόσος που άλλαξε την ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων όλου του πλανήτη, μπήκε βίαια στη ζωή μας. Κανείς δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την επέλαση της και δυστυχώς βρισκόμαστε πριν τη μέση του πρώτου ημιχρόνου. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα απομείνει «όρθιο » από το πέρασμά της. Τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως έφτασαν σήμερα (χθες) 5 Απριλίου του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 1.203.132, με τους συνολικούς θανάτους, να ανέρχονται στις 64.744. Κι όλα δείχνουν ότι η έκτακτη και πρωτόγνωρη αυτή δυσχέρεια, θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα και είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η συνέχεια στην ενημέρωση των πολιτών. Κι αυτό κάνουμε οι δημοσιογράφοι. Ακόμα κι εμείς, που ενημερώνουμε όλους εσάς από το σπίτι και θα συνεχίσουμε, μέχρι να πέσει και η τελευταία… σφαίρα. Γι΄ αυτό, «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»΄΄.

Ελένη Β. Μπολοβίνη (iefimerida.gr): «Η ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες είναι μεγάλη, πόσο μάλλον τώρα»

Από την πλευρά της, η Ελένη Β. Μπολοβίνη, αρχισυντάκτρια του «iefimerida.gr», επισημαίνει: ΄΄Κορωνοϊός. Μια άγνωστη, μέχρι πριν από λίγο καιρό λέξη, που μπήκε στη ζωή μας ξαφνικά. Προκαλώντας απορία στην αρχή, τρόμο στη συνέχεια, απαίτησε την προσοχή μας, ανέτρεψε την καθημερινότητά μας, μας έκλεισε στα σπίτια μας. Μια πανδημία το 2020, αυτό που μέχρι πριν από μερικούς μήνες φάνταζε μόνο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι γεγονός.

Η φωτιά που άναψε από ένα σπίρτο στην Ουχάν καίει όλο τον πλανήτη, έφθασε στην Ευρώπη, έβαλε την Ελλάδα σε καραντίνα. Πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους. Πρωτόγνωρες καταστάσεις και δημοσιογραφικά, με τις πληροφορίες να είναι καταιγιστικές 24 ώρες το 24ωρο, το ενδιαφέρον για ενημέρωση πιο έντονο από ποτέ και από την άλλη πλευρά, τη δημοσιογραφική, το καθήκον της ενημέρωσης πιο επιτακτικό από ποτέ. Η καραντίνα επομένως και για εμένα ιδιότυπη, με συχνές μέσα στην εβδομάδα «εξόδους» για το γραφείο. Σε ένα διαφορετικό γραφείο με πρωτοφανή ησυχία και πρωτοφανή… απομόνωση, με την αίθουσα σύνταξης, την καρδιά κάθε ΜΜΕ, να είναι άδεια, μιας και οι περισσότεροι συντάκτες δουλεύουν από τα σπίτια τους΄΄.

Όπως τονίζει, ΄΄εχω συνηθίσει να δουλεύω πολύ, έχω συνηθίσει να δουλεύω από οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή (το κινητό μου και το λάπτοπ μου συνιστούν το δικό μου… κέντρο επιχειρήσεων), έχω μάθει να είμαι πρώτα από όλα ψύχραιμη. Και ελπίζω όλα αυτά να με βοηθήσουν και τώρα. Η ευθύνη που έχουμε είναι μεγάλη απέναντι στους αναγνώστες, πόσο μάλλον τώρα. Στο iefimerida πάντα, έγκυρα και έγκαιρα, με ψυχραιμία, ό,τι και να συμβαίνει, είτε στην Ελλάδα, είτε στον κόσμο, το καταγράφουμε, το αναλύουμε όπως οφείλουμε ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Πάντοτε όμως αναζητούμε και την άλλη πλευρά, την ελπιδοφόρα, αυτή που δίνει σε όλους μας δύναμη να συνεχίσουμε, αυτή που δίνει το κουράγιο σε όλους μας να ξεπερνάμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και να βλέπουμε την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία΄΄…

Καταλήγοντας, αναφορικά με την επικοινωνία με τους αναγνώστες, η Αιγιώτισσα δημοσιογράφος σημειώνει: ΄΄Η καθημερινή επικοινωνία που έχω με τους αναγνώστες του iefimerida μου έχει κάνει ξεκάθαρο πως είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιδιότυπη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Ελπίζω ότι όλο αυτό το πρωτόγνωρο που ζούμε θα τελειώσει σύντομα και θα μας βρει πιο δυνατούς και πιο ενωμένους.

Το μόνο πράγμα που με ζορίζει, όπως και όλους, είναι ότι βρίσκομαι μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους. Με τη δέουσα από όλους μας προσοχή, είμαι σίγουρη ότι και αυτό θα λάβει σύντομα τέλος΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr