background img
banner
banner

Ε.Δ.Ε. για τα μάρμαρα… της Ανάπλασης

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Μία σοβαρή καταγγελία έγινε προς τον δήμο Αιγιαλείας και αφορά την απώλεια σημαντικών ιστορικών λαξευμένων μαρμάρων κατά τη διάρκεια των εργασιών των αναπλάσεων του ιστορικού κέντρου του Αιγίου. Ήδη, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει απώλεια, σε ποιο βαθμό αλλά και να αποδοθούν ευθύνες εάν ευσταθούν οι κατηγορίες.
Οι άνθρωποι της αγοράς είναι αυτοί που γνωρίζουν τους «θησαυρούς» που κρύβουν οι δρόμοι του κέντρου και ο Εμπορικός, Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιάλειας έσπευσε να καταγγείλει το γεγονός, μεταφέροντας τις γνώμες μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων.

Η καταγγελία του Εμπορικού Συλλόγου

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε το γεγονός ότι εξαιτίας των εργασιών της ανάπλασης απωλέσθηκαν λαξευμένες πέτρες ιστορικής σημασίας από κράσπεδα. Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας, τον προϊστάμενο Τεχνικής Υπηρεσίας και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τεχνικής Υπηρεσίας, τονίζει: «Από ενημέρωση που είχαμε από παλαιούς Αιγιώτες σήμερα (Παρασκευή) αργά το μεσημέρι, μας καταγγέλθηκε ότι οι λαξευμένες στο χέρι πέτρες- μάρμαρα, που βρίσκονται στο Αίγιο από τα τέλη του 18ου αιώνα και κοσμούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες την άκρη των πεζοδρομίων (τα κράσπεδα), στα κομμάτια που γίνεται η ανάπλαση καθώς και σε σημεία που πέρασαν τα έργα της ΔΕΗ, έχουν βγει από την θέση τους και βρίσκονται διάσπαρτα, άλλα στους δρόμους και άλλα στις αποθήκες της Αλυκής ενώ στη θέση τους υπάρχει μια απλή κατασκευή από τσιμέντο. Επειδή το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί και στην ανάπλαση Ερμού και Μητροπόλεως καλούμε το Δήμο να αριθμήσει όλες τις αφαιρούμενες πέτρες- μάρμαρα να φυλαχθούν σε ασφαλές σημείο του Δήμου Αιγιαλείας και να επαναχρησιμοποιηθούν σε διατηρητέα οικήματα του Δήμου ή να τοποθετηθούν στο αρχαιολογικό μας μουσείο, αν και εφόσον ισχύουν τα καταγγελλόμενα! Αυτές οι πέτρες-μάρμαρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγίου «Βοστίτσα» και πρέπει να φυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού».

Για λεηλασία και εμπόριο ιστορικών μαρμάρων έκανε λόγο ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος

Τη διαπίστωση μετέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος και «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, με τον δεύτερο να μιλά για καθαρή λεηλασία, τονίζοντας πως τα κράσπεδα αυτά είναι ανεκτίμητης αξίας και άλλα – όπως είπε- είτε καταλήγουν στις αποθήκες είτε πηγαίνουν στα χέρια άλλων που τα εμπορεύονται! Μάλιστα, παρατήρησε πως υπάρχει μία αναντιστοιχία στα κράσπεδα που αφαιρούνται με αυτά που παραμένουν στις αποθήκες και κάποια εξαφανίζονται, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να διερευνηθεί.΄΄ Έχουν εντοπιστεί τέτοιες απώλειες και πιθανολογείται ότι καταλήγουν σε χέρια που τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθώς κράσπεδα από αυτές τις αποκολλήσεις χρησιμοποιούνται και από τον δήμο για την κάλυψη άλλων αναγκών π.χ. σε χωριά ενώ σαφώς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα΄΄, υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος κάνοντας γνωστό πως κάποια από αυτά είναι τεράστιας αξίας καθώς ανήκουν στον Ναό του Ομαγυρίου Διός, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμος να αποδείξει τα καταγγελλόμενα.

Δεσμεύθηκε να διερευνήσει το θέμα ο Βασίλης Χριστόπουλος

Απαντώντας, ο εντεταλμένος σύμβουλος περί τεχνικών θεμάτων Βασίλης Χριστόπουλος έκανε γνωστό πως έχει δώσει εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να μαζευτούν κάποια μάρμαρα που υπάρχουν στην Ταξιαρχών και αφαιρέθηκαν λόγω των εργασιών. Όπως είπε, ΄΄είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει και την προηγούμενη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου όταν έγινε η ανάπλαση στη Μητροπόλεως. Κάποια από αυτά τα μάρμαρα φυλάσσονται στη Χαρτοποιία. Αν ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος έχει στοιχεία και ονόματα αυτών που γνωρίζουν ότι κάποιοι εμπορεύονται τα μάρμαρα, να προβούμε στις διαδικασίες που προβλέπονται και να καλέσουμε τους αρμόδιους υπαλλήλους να λογοδοτήσουν΄΄. Επιπλέον, ο κ. Χριστόπουλος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να δώσει εντολή να γίνει πλήρης καταγραφή σχετικά με το πόσα μέτρα μαρμάρων φυλάσσονται και να γίνει μία επιμέτρηση πόσα αξιοποιήθηκαν στην ανάπλαση της Μητροπόλεως ώστε να υπάρξει σύγκριση. Δεσμεύθηκε τέλος να απαντήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας τα στοιχεία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr