background img
banner
banner

Από το Γυμνάσιο Θηλέων στο 2ο Γυμνάσιο Αιγίου

ΣΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ¨ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ¨ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ¨Γ. ΠΑΠΠΑΣ¨

Από τα χρόνια της σχολικής ποδιάς, του εξατάξιου Γυμνασίου, του μαυροπίνακα, του Γυμνασίου Αρρένων και του Γυμνασίου Θηλέων, έως το μεικτό τριτάξιο Γυμνάσιο και τη σύγχρονη εποχή της ελεύθερης μάθησης του διαδικτύου, σίγουρα… μεσολάβησαν και άλλαξαν πολλά. Εκείνο που δεν άλλαξε, είναι η δίψα για μάθηση αλλά και η ανέμελη διάθεση των παιδιών, τα πειράγματα και η ¨αγωνία¨ να μεγαλώσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις θύμησες του παρελθόντος ξυπνούν και τα σχολικά κτίρια, που άλλαξαν και καλλωπίστηκαν, πήραν σημερινό ¨χρώμα¨ πάντα όμως κρύβοντας στις αίθουσές τους παρόμοιες ανησυχίες και τα ίδια παιδικά και νεανικά γέλια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σχολικού συγκροτήματος της οδού Παύλου Μελά 4 στο Αίγιο, που ξεκίνησε ως Γυμνάσιο Θηλέων. Στη συνέχεια στέγασε στις αίθουσές του, το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου προσφέροντας στέγη και στο 2ο Γενικό Λύκειο μέχρι να σταματήσει η διπλή βάρδια και το τελευταίο να μεταστεγαστεί το 1995 στην οδό Αναπαύσεως. Από τη δεκαετία του 1930 εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, γενιές ολόκληρες έπαιξαν στο φιλόξενο προαύλιό του, διδάχθηκαν στα θρανία του. Δεκάδες εκπαιδευτικοί έδωσαν τα «φώτα» τους στη νέα γενιά. Διαγωνίσματα… εξετάσεις… αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ως και τα αλησμόνητα… «μπουγελώματα» έχουν να θυμούνται με περίσσια γλυκύτητα και νοσταλγία όσοι πέρασαν το κατώφλι του.

Στις εξέδρες του θεάτρου υπήρχαν μαθητές ετών… 80

Όλα τα συναισθήματα αυτών των δεκαετιών, κατάφεραν να αποτυπώσουν μαθητές της Πολιτιστικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, υπό την καθοδήγηση και εμψύχωση της διευθύντριας του σχολείου Ευτυχίας Τσουρούτη και του φιλόλογου Γιώργου Τσακελίδη, στην εξαιρετική εκδήλωση, με θέμα «Αναζητώντας την ιστορία του σχολείου μας: 2ο Γυμνάσιο – Γυμνάσιο Θηλέων Αιγίου» που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουνίου στο υπαίθριο θέατρο ¨Γιώργος Παππάς¨. Η βραδιά, που είχε προγραμματιστεί για προηγούμενη ημερομηνία και αναβλήθηκε λόγω καιρού, είχε μια έντονη συγκινησιακή φόρτιση αφού στις εξέδρες του θεάτρου υπήρχαν μικροί και πολύ… μεγαλύτεροι μαθητές (ακόμη και κυρίες 80 ετών), που με πολλή αγάπη μίλησαν για το ¨σχολείο¨ τους, στα βίντεο που προβλήθηκαν σε προτζέκτορα!

Επρόκειτο για το αποτέλεσμα ιστοριοδιφικής αναζήτησης αρκετών μηνών, κατά την οποία οι μαθητές της Γ3 τάξης, γνώρισαν το παρελθόν του σχολείου τους και ως ¨νέοι ιστορικοί¨ παρήγαγαν μία πολύ ενδιαφέρουσα ταινία ¨για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να ξαναθυμηθούν οι μεγαλύτεροι¨. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού που συνδιοργάνωσε με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιαλείας, ενώ το ¨παρών¨ μεταξύ άλλων, έδωσαν ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Μαρία Τσουκαλά.

Η εξωδιδακτική δραστηριότητα των μαθητών έκανε την διαφορά

Όπως η κ. Τσουρούτη ανέφερε στον κόσμο, «η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας των μαθητών που υλοποίησαν Πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Αναζητώντας την ιστορία του σχολείου μας». Από αυτή την εξωδιδακτική δραστηριότητα οι μαθητές μας αποκόμισαν πολλαπλά οφέλη. Έμαθαν να μελετούν και να προσεγγίζουν κριτικά διαφόρων ειδών κείμενα. Διατύπωσαν ερωτήσεις και συνδιαλέχθηκαν με ανθρώπους διαφορετικής, μεγαλύτερης ηλικίας, ξεπερνώντας την αρχική συστολή τους. Παρήγαγαν καινούρια γνώση και τη διαμόρφωσαν σε αφήγηση, την οποία θα σας παρουσιάσουν απόψε».

Κλείνοντας την ομιλία της η διευθύντρια του σχολείου, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι προσεγγίστηκε η Ιστορία, ένα μάθημα που είναι… βαρετό για τους μαθητές, με μια άλλη οπτική όμως, ανακαλύπτοντας τη στενή σχέση της ιστορίας που διδάσκονται στα βιβλία με την τοπική ιστορία αλλά και με την ιστορία της μικροκοινωνίας του σχολείου.

Οι… ευχαριστίες

Η διευθύντρια, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Παλόκα Διονύση, Παλούμπη Αναστάση, Παπαδοπούλου Μαρία, Πολυχρονόπουλο Παναγιώτη και Σκεντεράι Ανίσα γι’ αυτό το «ταξίδι» που έκαναν μαζί, συγχαίροντάς τους διότι αυτή τη δύσκολη σχολική χρονιά με τις αντίξοες συνθήκες διδασκαλίας, διέθεσαν τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους για την υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος. Επίσης, ευχαρίστησε τους κ. Τριανταφυλλόπουλο και Τσουκαλά, τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, ο οποίος πολύ πρόθυμα “παραχώρησε” το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε δημιουργίες του για την μουσική επένδυση της ταινίας, την Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Αιγίου Έμυ Σαπίου – Παπαπέτρου και τον φιλόλογο Γ. Γεωργόπουλο, για τη βοήθεια που προσέφεραν κατά την ιστοριοδιφική αναζήτηση στον χώρο τους.

«Με συγκίνηση και γλυκιά νοσταλγία»

Μιλώντας στο protionline.gr η διευθύντρια του σχολείου Ευτυχία Τσουρούτη, ανέφερε για την όμορφη και ιδιάζουσα εκδήλωση: «Είμαι απόλυτα χαρούμενη που ολοκληρώθηκε μια μεγάλη προσπάθεια των παιδιών και που καταφέραμε, ήταν να “βγει” όλο αυτό προς την τοπική κοινωνία και να το δει, να το χαρακτηρίσει και να το κατανοήσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Παρόλο που η εκδήλωση ήταν να γίνει αρχικά την Δευτέρα και έγινε χθες βράδυ, η όλη “μαγεία” της εκδήλωσης δεν έχασε ούτε την σημασία της και ούτε την “αίγλη” της. Τα τηλεφωνήματα που δέχτηκα έπειτα την εκδήλωση και τα πραγματικά ξεχωριστά και όμορφα σχόλια που δέχτηκα, επιβεβαιώνουν ότι η χθεσινή βραδιά ήταν μια δικαίωση για πολλούς. Το θετικό αυτό αντίκτυπο το “εξέλαβε” σχεδόν όλος ο κόσμος που βρέθηκε στον ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων του “Γ. Παππάς” και σίγουρα οι συμμετέχοντες μιας… μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν μια παρουσία εντελώς συγκινησιακού χαρακτήρα και την αμεσότητα από τις αντιδράσεις του κόσμου όσο μιλούσα ή προβάλλονταν τα σλάιντ, σε εύθυμα περιστατικά ή απρόοπτα που έβγαζαν ανάμεικτα αισθήματα».

Τέλος να σημειωθεί ότι την όμορφη εκδήλωση, παρακολούθησαν περίπου 250 άτομα και κατά γενική ομολογία, η γλυκιά… ψυχρούλα της βραδιάς (το αεράκι..) συγκαταλέγεται στα “συν” της εκδήλωσης, καθώς και η γενικότερη ατμόσφαιρα, που πολλές φορές είχε μια ιδιαίτερη συγκίνηση και σαφώς… διαφορετικό ύφος. Η συναισθηματική συμμετοχή του κόσμου ήταν τελικά, πολύ πιο καθηλωτική από την φυσική του παρουσία!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr