background img
banner
banner

Αναγκαιότητα να… ανεβάσει ρυθμούς το ΕΣΠΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ  Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΣΠΑ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε. ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους απασχολεί έντονα τους δημάρχους, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να πραγματοποιεί επαφές με τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας έκτακτη ενίσχυση των Ο.Τ.Α. Χθες, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της Κ.Ε.Δ.Ε. στην οποία είναι πρόεδρος, με τη συνεδρίαση να έχει ουσιαστικά δύο σκέλη: Αφενός την αναγκαιότητα επίσπευσης του ΕΣΠΑ και αφετέρου τη δύσκολη κατάσταση των δήμων εξαιτίας των ενεργειακής κρίσης.

Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο δήμαρχος, ΄΄συζητήθηκε η πορεία του ΕΣΠΑ το οποίο πρέπει να προχωρήσει με πολύ γρηγορότερα βήματα. Αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η τεχνική βοήθεια και η ταχύτητα. Υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και από την Επιτροπή που προεδρεύω και από την Κ.Ε.Δ.Ε., να μικρύνουν όσο γίνεται οι χρόνοι. Αυτό βεβαίως έχει σχέση με την ταχύτητα απορρόφησης και της παράδοσης των έργων και με τα οικονομικά των δήμων. Για να υλοποιηθούν όλα αυτά πρέπει να υπάρχει τεχνική υποστήριξη ούτως ώστε να πετύχουμε μια πιο ώριμη προετοιμασία για την υποβολή των προτάσεων αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει και ένας γρήγορος εποπτικός τρόπος στις εξελίξεις των έργων΄΄.

Ανησυχία στους δήμους για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Επιπλέον, ο κ. Καλογερόπουλος, υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Αυτό που κυριαρχεί σαν ανησυχία στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι η ενεργειακή κρίση που πλήττει την κοινωνία. Τα οικονομικά των δήμων δεν ήταν σε καλή κατάσταση και τώρα, χειροτερεύουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, κατά μέσο όρο, στον επόμενο χρόνο, η κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου, πετρελαίου και βενζίνης και κάθε άλλη πηγή ενέργειας, αυξήθηκε κατά 150%. Υπάρχει μια κατάσταση «στραγγαλισμού» των δήμων. Γι’ αυτό η ΚΕΔΕ πραγματοποίησε επίσκεψη σε κυβερνητικά κλιμάκια καταθέτοντας το αίτημα της έκτακτης ενίσχυσης των δήμων΄΄.

Να σημειωθεί ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η ολομέλεια της Επιτροπής και πως στις 18 Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα την ενεργειακή κρίση το οποίο θα αφορά του δημάρχους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr